TTB 6. Ay Deprem Raporu'nu yayımladı

TTB, 6 Şubat depremlerine ilişkin 6. Ay Deprem Raporu'nu yayımladı. Rapora göre altı ay geçmesine rağmen mevcut sorunlar çözülebilmiş değil. TTB Halk Sağlığı Kolu üyesi Dr. Mehmet Zencir, fiziksel sağlık sorunlarının dışında ruhsal sağlık sorunlarının büyüdüğünü söyledi

21 Ağustos 2023 - 14:15

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 6 Şubat depremlerine ilişkin 6. Ay Deprem Raporu'nu, düzenlediği bir basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı. TTB Genel Merkezi’nde düzenlenen basın açıklamasına, deprem bölgesinden çok sayıda tabip odası yöneticisi de katıldı.

1 Mayıs-31 Temmuz 2023 tarihleri arasındaki sürece odaklanan "Olağandışı Durumlara Dayanıksız Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri" başlıklı raporda; TTB çalışmaları, deprem bölgesi saha incelemeleri, afete dayanıklı birinci basamak sağlık hizmetlerinin nasıl yapılandırılması gerektiği, TTB Aile Hekimliği Kolu'nun deprem illeri bölge toplantısı notları ile sonuç ve öneriler yer aldı. Raporun sonuç bölümünde, "Belirsizliklerin önüne geçilmesinin yolu şeffaflıktan ve afet yönetiminin demokratikleşmesinden geçer. Toplumu, emek ve meslek örgütlerini görmeyen, hakikati karartan algı yönetiminden bir an önce vazgeçilmelidir. Sağlık alanında yaşananların çözümünde sağlık örgütleri ile ortaklaşan bir yol izlenmelidir" denildi.

TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut'un açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda ilk sözü TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı aldı.

“AFETLERLE BAŞETMEK KAMU GÖREVİDİR”

Fincancı, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “TTB’nin çeşitli kolları halen orada çalışma yürütüyor. 6 aydır kendi barınma alanlarını oluşturamayan meslektaşlarımız orada hem sağlık hizmeti yürütmeye hem de tabip odalarını ayakta tutmaya çalışıyorlar. Kadın sağlığı, psikososyal çalışmalar ve halk sağlığı alanında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kriz koordinasyonlarını deprem koordinasyonlarına dönüştürdük. Bir de tüm bunlar arasında merkez konseyi başkanlarını görevden alma davasına da katıldık. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen çalışmalarımız devam ediyor. Üstelik Dünya Tabipleri Başkanı Dr. Enabulele de bu süre zarfında çalışmalarımıza katıldı. Bir talep olan esnek çalışma Hatay için yeniden söz konusu oldu. Afetlerle baş edebilmek bir kamu görevidir. Bu raporda net olarak durumu göreceksiniz.”

SORUNLAR DEVAM EDİYOR

Maraş Tabip Odası Başkanı, TTB MK Üyesi Dr. Lütfi Tiyekli, “Şebeke suyunda sorunlar var. Kentte su kesintileri yaşanıyor. Açılan su kuyuları moloz dökülen alanlara yakın. Bu da bizi endişeye sevk etmekte. 6 Ağustos tarihinde biten aile hekimleri ödeneğinin yenilenmemesi aile hekimi meslektaşlarımızı endişelendiriyor” dedi.

Malatya Tabip Odası Saymanı Dr. Safa Burak Kıyak ise kentte özellikle birinci basamak sağlık hizmetinde büyük bir çabanın söz konusu olduğunu, kentte yıkımların devam ettiğini aktardı.

Adıyaman Tabip Odası Başkanı Dr. İsmail Tosun, “Diş ve Kadın Doğum Çocuk Hastanesi yıkılmakta. Birçok branştan hekim şu an Adıyaman’da yok. Konteynırlarda 50 dereceyi bulan sıcakta tabip odalarımız desteğiyle konteynırlara klima ayarladık” ifadelerini kullandı.

Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Servar Yılmaz, deprem bölgesinde sosyal hayatın neredeyse başlamadığı tek yerin Hatay olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “İçme suyu içemiyoruz. Belediye bununla ilgilenmiyor. Valilik bunla ilgilenmiyor çünkü kayyumluk yapmakla suçlanmaktan korktuğunu söylüyor. Kentte enkaz kaldırma büyük sorun. Esnaf tamamen çöktü. 41 yaşında bir yurttaşımız Reyhanlı’dan Defne’ye giderken yaşamını yitirdi. Kentte var olan 4 anjiyo merkezi yıkılmış. Ancak Sağlık Bakanlığı buna dair yeni bir ruhsatlandırmaya izin vermiyor” şeklinde konuştu.

“RUHSAL SAĞLIK SORUNLARI BÜYÜYOR”

TTB Halk Sağlığı Kolu üyesi Dr. Mehmet Zencir ise, "Depremin altıncı ayında sorunların giderilmesine yönelik bir çaba olmadığı gibi, mevcut çabalardan geri çekilme hali var. Bu da depremzedelerdeki unutulma hissini tetikliyor, fiziksel sağlık sorunlarının dışında ruhsal sağlık sorunlarını büyütüyor. Açıkça söyleyebiliriz ki, unutulma hissini gideren ve umudu büyüten çalışmalara büyük ihtiyaç var” dedi.


ARŞİV