Tren hattının kapatılmasına karşı kampanya

‘Haydarpaşa Dayanışması’ bileşenleri, tren hatlarının kapatılmasına tepki amacıyla 1 Şubat'a dek ‘Hatlar kapatılmasın’ adlı bir kampanya başlatmaya hazırlanıyor.

19 Ocak 2012 - 11:36

80'i aşkın meslek odası, sivil toplum örgütü, ve siyasi partiden oluşan “Haydarpaşa Dayanışması”, tren hatlarının 2 yıl süreyle kapatılması konusunun değerlendirilmesi ve eylem planının belirlenmesi amacıyla 17 Ocak Salı günü Kadıköy'deki TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 1. Bölge Temsilciliği'nde bir toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşan Haydarpaşa Dayanışması bileşenlerinden Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Hasan Bektaş, 1 Şubat'tan itibaren kapatılacağı açıklanan Gebze-Köseköy hattının Türkiye'nin en yoğun demiryolu hatlarından biri olduğunu anımsatarak, “Bu hatta, Anadolu trenleri hariç günlük 24 trenle 10 bini aşkın kişi yolculuk ediyor ki bunların çoğu gezi değil iş ve eğitim amaçlı yapılan yolculuklar” bilgisini verdi. Bektaş, böylesine önemli bir hattın kapatılmasının uzun süre halktan saklanmasını eleştirerek, “15 Mart'ta Pendik-Gebze arası kapanacak. Kamuoyundan yeterli tepki olmadığını görünce Mayıs ya da Haziran'da da Pendik-Haydarpaşa arası kapanabilir. Oysa ray yenileme işlemi yol kapatmadan da yapılabilir. Dünyada bunun örnekleri var. Eğer biz yeterli tepkiyi koyabilirsek bu yanlış karardan dönüleceğine inancımız tam” dedi. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 1. Bölge Temsilciliği Başkanı Saltuk Yüceer, “Bu işin önünü, halkın yararına olarak bir nebze olsun kesebilmek amacındayız” ifadesini kullandı. Haydarpaşa Garı konusunda çok sıkıntılı bir süreçten geçildiğine de işaret eden Yüceer, “Biliyorsunuz İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 25 Aralık'ta Haydarpaşa'ya ilişkin 1/5000'lik koruma planını kabul etti. Ama bu plan şuan muhtemelen Başkan Kadir Topbaş'ın önünde olmasına karşın halen imzalanmadı, geciktirilmeye çalışılıyor. İmza olmadan da plan açıklanmayacağı için bizim bu planın detaylarını öğrenme şansımız yok” diye konuştu. TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu da kamuoyunun dikkatini tren hatlarının kapatılması konusuna çekmek gerektiğini vurguladı..
 
TREN YOLCULUĞUNA ELVEDA...
 
Hatırlanacağı üzere TCDD'nin 2013'te bitirilmesi planlanan Ankara- İstanbul arası yüksek hızlı tren işletmeciliği planı kapsamında Gebze- Köseköy arasındaki yolun rehabilite çalışmaları nedeniyle 1 Ocak 2012'ten itibaren Anadolu'dan Haydarpaşa'ya gelen bazı ana hat tren seferlerine ara verildi,
bazılarında saat değişikliğine gidili. Bu kapsamda Gebze-Köseköy hattı 1 Şubat itibariyle, 2 yıl boyunca tamamıyla yolcu taşımasına kapatılacak. 2012 Mart ayı sonu itibariyle de Gebze-Pendik arasındaki banliyö trenleri yalnızca Haydarpaşa-Pendik arasında çalışacak.
 
Gökçe UYGUN

ARŞİV