Tarihi Lisede Yeni Müdire Krizi

Türkiye’nin ilk kız liselerinden biri olan EKL’de, ‘yeni müdire krizi’ yaşanıyor. Eski mezunlar isyanda, konu TBMM’ne taşındı

20 Şubat 2015 - 11:47

Haber ve fotoğraflar: GÖKÇE UYGUN

Geçen haftanın Kadıköy gündemine damgasını vuran olaylardan biri hiç kuşkusuz İstanbul'un asırlık eğitim kurumlarından Erenköy Kız Lisesi’nde (EKL) (yeni adıyla Erenköy Anadolu Kız Lisesi) yaşandığı ileri sürülen olaylar ve karşılığında gelişen tepkilerdi… İddialara göre okula 16 Aralık 2014’te atanan yeni müdire Saadet Berna Ocakcıoğlu, sömestr tatilinde bir takım değişiklikler yaptı. Bunlar arasında, EKL mezunlarının iddialarına göre ‘’Atatürk Köşesi’nin küçültülmesi, duvarlara padişah resimlerinin asılması, okulun resim öğretmenlerince 15 yıl duvarlara yapılan balerin resimlerinin boyayla kapatılması’’ gibi konular bulunuyor.

Sosyal medyadan bu duyumları paylaşan ve tepki gösteren EKL mezunu bir grup, 16 Şubat Pazartesi sabahı okulun önünde topladı. Onlara CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, yazar-şair Sunay Akın, Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcı Ülkü Koçer ile belediye meclis üyeleri, Kadıköy Belediyesi’nin eski başkanlarından Selami Öztürk’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, siyasi parti, stk ve kadın örgütü de destek verdi. Atatürk posterleri, ‘’104 yıllık tarihe dokunma’’,  ‘’Duvarlar sanatla güzel’’ yazılı dövizler açarak, lisenin marşı ve İstiklal Marşı’nı okuyan, “Müdür istifa”, ‘’Türkiye laiktir laik kalacak’’ ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz’’ gibi sloganları atan grup adına basın açıklamasını okulun 90 yılı mezunlarından Sibel Aksoy yaptı.
 
Müdireye sorular!
9 Şubat günü, okul içindeki farklı kaynaklardan,  kendilerini endişelendiren gelişmelere dair haber aldıklarını söyleyen Aksoy, okul müdiresi Saadet Berna Ocakcıoğlu’nun şu soruları yanıtlamasını istedi; ‘’15 sene evvel resim öğretmenlerimizin geceli-gündüzlü çalışarak yaptığı duvar resimlerinin üstünün ‘sanatsal değerinin olmadığı’ gerekçesi ile boya ile kapatılmasını hangi sanat kriterlerine göre belirlediniz? Osmanlı padişahları ve Türk büyüklerinin resimlerini duvarlara astırırken, Atatürk fotoğraflarını neden astırmadınız? Okulumuzun adeta simgesi haline gelmiş antika 2 aynanın zayiat raporu nerede? Kirli olduğunu iddia ettiğiniz Atatürk köşemizin temizlenmesi mümkünken, köşeye ayrılan alanı neden küçülttünüz?’’
 
‘’EKL tarihi talan edilemez’’
‘’Böylesine büyük bir camianın üyesi olan bizler, tarihimizin talan edilmesini hazmedemiyoruz’’ diye isyan eden EKL mezunu Sibel Aksoy, sözlerini şöyle tamamladı:  ‘’Atatürk, Cumhuriyetimiz, EKL tarihimiz, emeklerimiz, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz gibi en hassas olduğumuz değerlerimizin korunması ortak noktamızdır. Erenköy Kız Lisesi'nin idarecisi olmak sorumluluk, bilgi, tecrübe ama en önemlisi okulumuzun köklü tarihine ve ruhuna hakim olmayı gerektirir. Tarihi bir okulda keyfi ve şahsi kararlarla emekleri yok etmek, dokuyu bozmak, geçmişinden koparmak  kabul edilebilir bir yöneticilik anlayışı değildir. Ocakçıoğlu, özürlerle yerine konulamayacak kayıplarımıza neden olmuştur.  Okulumuzdaki bu değişim rüzgarının hedefinin; sembolleri ortadan kaldırarak, ortak bilinci yok etmek, yeni bir bilinç oluşturmak olduğuna inanıyoruz. Kendisini istifaya davet ediyoruz.’’
 
‘’Kasıt yok’’
Saadet Berna Ocakcıoğlu ise Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Şubat ayında tatil oldu ve duvardaki resimler iş gereği kaldırıldı. Bütün resimler ve çerçeveler tekrar yerine konulacaktı, resimler eski olduğu için bunları yeniletelim, öyle asalım dedik.  Tatilin ardından okullar açılınca, onların yerine konulması yetişmedi.  Okulda bir arkadaşımız da durumu medyaya aktardı. Atatürk Köşesi yenilendi, aynalar yerli yerinde duruyor. Anlatıldığı gibi bir durum yok. Okulun daha güzel bir hale gelmesi için bunları yaptık. Balerin resimleri 15 yıl önce yapılmış, çok soluk ve kirlenmiş duruyordu. Üzerine çeşitli şekiller de çizilmişti. Geçmişte arkadaşların bunlara emek verdiğini bilmediğimiz için yenilendi,  bir kasıt yok. Ayrıca Türk büyüklerinin fotoğrafları da asıldı. Bütün okullarda Türk tarihi anlatan resimler fotoğraflar olur. Bu lisede yoktu, yeni astık” dedi.

‘’Müdire iyiniyetli’’
Gazete Kadıköy’e demeç veren Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ise okul müdürünün okulu iyiniyetle okulu boyadığını, Atatürk resimlerinin çerçevelerini yeniletip yeniden astırdığını, Atatürk köşesini yenilediğini belirterek, ‘’Hiçbir şekilde Atatürk resimlerine zarar verilmemiş. Ayrıca mevzuata ve hukuk uygun olarak da Türk büyüklerimizin fotoğrafları ilave edilmiş. Bunda hiçbir sorun yok. Soruşturma açılacak bir durum, yasaya aykırılık söz konusu değil’’ açıklamasını yaptı.
 
İMZA KAMPANYASI VE MECLİS ÖNERGESİ
 Konuyu Meclis’e taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt,  verdiği önergede  olayın sorumluları hakkında gerekli işlemin yapılıp yapılmayacağını sordu.  Change.org sitesinde müdire Ocakcıoğlu’na yönelik ‘İstifa et’ başlıklı imza kampanyasını başlatıldı. 

ARŞİV