SODEM ile Avrupalı parlamenterler buluşması

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün başkanı olduğu Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM), Avrupalı parlamenterler ile İstanbul’da buluştu.

29 Şubat 2012 - 13:33

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün başkanı olduğu Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM), Avrupalı parlamenterler ile İstanbul’da buluştu.

Sosyal demokrat belediyeleri biraraya getirerek, Avrupa Birliği ile sürdürülebilir ilişkiler sağlamak ve; AB Belediyeleri ile işbirliği çalışmaları yapmak amacıyla kurulan, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün başkanı olduğu Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği, Avrupalı parlamenterler ile 23 Şubat Perşembe günü İstanbul’da buluştu.
Başkan Selami Öztürk’ün evsahipliğindeki yemekli toplantıya Avrupa Parlamentosu Milletvekilleri Maria Eleni Koppa (Yunanistan), Helene Flautre (Fransa,) Richard Howitt (İngiltere), Antigoni Papadopoulou (Güney Kıbrıs) ve Francisco Guerra yanı sıra, Türkiye’den CHP’li milletvekilleri Oğuz Oyan, Umut Oran, Şafak Pavey, Ayşe Danışoğlu, Aykan Erdemir, Aylin Nazlıaka ile Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak da katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan SODEM Başkanı ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, SODEM’in kuruluş amacının Türkiye’yi ve CHP’yi Avrupa da daha iyi anlatmak olduğunu, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecine katkı sunmayı amaçladıklarını belirtti. Başkan Öztürk, şunları söyledi:
Birçoğunuzla daha önce Brüksel’de tanışmıştık. Brüksel’de de bir konuşma yapmıştım. Zaman ve yıllar geçtikçe Türkiye de ağırlaşan insan hakları ihlalleri yaşıyoruz. Bu bizim günlük yaşantımızı çok zorlaştırıyor. 40 yıldır siyasetin içindeyim. 34 yıldır da siyasiyim. Son 20 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Hayatımın son iki yılında ilk kez mali polisle, polisle karşı karşıya geldim. Polis devleti iliklerimize işledi. Buraya gelmeden önce 3 saat mahkeme izledim. Türkiye’nin en büyük futbol takımı Fenerbahçe’nin başkanı yargılanıyor. Başkan Aziz Yıldırım’ın savunmasından size bir cümle söyleyeyim; ‘Türkiye’de kurumlar tek tek ele geçiriliyor. Fenerbahçe Kulübü de aynı güçler tarafından ele geçirilmeye çalışılıyor.’Biz bu amaçla Avrupa’da kendimizi daha iyi anlatmak için 2 yıldır SODEM’i (Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği) kurduk. Dünyada ülkeler yerelleşmeye giderken bizde tam tersi oluyor, merkezleşiyoruz. Örneğin, vatandaş için ucuz bir halk pazarı açmak istiyorsunuz. Bunun için de yetki Ankara da.. Başka bir örnek daha vereyim. Kadıköy’de 40 bin üniversite öğrencisi var. Bunlar için 2 yurt açtık. Ancak Merkezi Hükümet ve Sayıştay ‘yurt açamazsın’ diye ceza kesti. Siz bunun cevabını bilemezsiniz. Merkeze alınan yetkileri aynı eller kullanıyor. Türkiye’nin bu merkeziyetçiliğine ‘dur’ demeliyiz. Bunun için çaba harcıyoruz. Ama tüm bunlardan önce aslında bağımsız hakimler istiyoruz.”
SÖZ AVRUPALI PARLAMENTERLERDE
Yunanlı Parlamenter Maria Eleni Koppa da toplantı sayesinde Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’ni tanıyıp, belediyelerin karşılaştığı problemleri öğrendiklerini belirtti. Koppa, “Bizim Avrupa Parlamentosu’nda tartışmamızı konuşmamızı istediğiniz konuları lütfen bize bildirin, bizimle paylaşın, biz de CHP Karma Komisyonu’ndaki arkadaşlarımızın aracılığıyla bu konuları tartışalım, taşıyalım” dedi. Güney Kıbrıs adına toplantıya katılan parlamanter Antigoni Papadopoulou ise Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olmasını çok istediğini belirterek, bu konuda desteğe hazır olduğunu söyledi. Papadopoulou, “Anayasal değişiklikleri yaparsanız çok mutlu oluruz. Siz bize yardımcı olursanız bizde size yardıma hazırız. Birçok şeyi paylaşabiliriz” diye konuştu. Yemeğin bitiminde toplantıya katılanlar hep birlikte fotoğraf çektirdiler.

ARŞİV