Sivas'ın ışığı 20. yılında Kadıköy'de yandı

Sivas katliamının 20. yılında Kadıköy’de buluşan onbinler, Gezi direnişinin ruhuyla hükümete seslendi: “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam.”

26 Haziran 2013 - 11:26
Sivas katliamının 20. yılında Kadıköy’de buluşan onbinler, Gezi direnişinin ruhuyla hükümete seslendi: “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam.”
 
Haber ve Fotoğraflar: Semra ÇELEBİ
Üzerinden tam 20 yıl geçti ama anısı hâlâ çok taze… 2 Temmuz 1993 günü Pir Sultan Abdal Dernekleri tarafından Sivas’ta düzenlenen şenliklere katılan 33 aydın, yazar, sanatçı ve Alevi gençler, kaldıkları Madımak Oteli’nde yakılarak katledildiler. Bu katliamda 2 otel çalışanıyla oteli ateşe verenlerden 2 kişi de can verdi. Üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen 8 firari sanığı ve zaman aşımına uğrayan davasıyla bir “adaletsizlik” öyküsünü yazmaya devam ediyor Sivas… Bu yüzden de yıllardır haykırmaya devam ediyor Aleviler ve demokrasi savaşçıları: “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”.
Bu ses Sivas katliamının 20. yıldönümünde Kadıköy’deki büyük mitingde yankılandı. Pir Sultan Abdal Dernekleri’nin çağrısıyla 23 Haziran Pazar günü Kadıköy’de biraraya gelen onbinlerce insan 2 Temmuz Sivas katliamında yaşamını yitirenleri andı. Mitinge, Taksim direnişi damgasını vurdu, kitle sık sık “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Hükümet istifa” sloganlarını attı. Miting alanına “Unutmadık, unutmayacağız”, “Madımak Oteli’nin müze olması için 2 Temmuz’da Sivas’tayız” yazılı dövizler asıldı.
Aleviler ve dostları, sendika, parti ve kitle örgütleri Haydarpaşa ve Söğütlüçeşme olmak üzere iki güzergâhtan alana girdi.
CHP Milletvekilleri İlhan Cihaner ve Kadir Gökmen Öğüt, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, ÖDP Eş Başkanı Alper Taş, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da içinde olduğu çok sayıda kurum temsilcisi de alanda yerini aldı. “Zorunlu din dersi kaldırılsın”, “İnanca saygı, düşünceye özgürlük” yazılı pankartlar açıldı. Alanda ayrıca Türk bayrağı ve Mustafa Kemal Atatürk posterleri taşındı.
Alandan Hükümete ve Başbakan Erdoğan’a çok yoğun tepki yükseldi. Hükümetin, 3. köprüye Yavuz Sultan Selim ismini verme planına sık sık sloganlarla tepki gösterildi.
Kürsü programı saygı duruşuyla başladı. Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin isimleri okundu, kitle hep bir ağızdan “Burada” yanıtını verdi, “Sivas şehitleri ölümsüzdür”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek” sloganlarını attı.
 
DURAN İNSAN EYLEMİ YAPILDI
Binlerce insan yüzünü Galata, Haydarpaşa ile Taksim ve Gazi mahallesine dönerek, duran insan eylemi gerçekleştirdi. Eylem sırasında “Her yer Taksim her yer direniş”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganı atıldı.
Mitingde ilk olarak PSAKD Başkanı Kemal Bülbül söz aldı. Bülbül, hükümetin “teklik” politikasını eleştirdi, “Bu teklerin hiçbirini kabul etmedik, etmeyeceğiz” dedi. Hükümetin “Milli Birlik” mitinglerine dikkat çeken Bülbül, “Bu mitingler Erdoğan’ın bittiğinin göstergesidir” diye konuştu.
Köprüye Yavuz Sultan Selim isminin verilmesine tepki gösteren Bülbül, “Bu ismi kabul etmiyoruz. Köprünün meydana getirdiği doğa katliamı unutuldu” diye konuştu. Cumhurbaşkanı’nın “İki devlet projesinin birine Pir Sultan, diğerine Hacı Bektaş adını veririz” açıklamasını hatırlatan Bülbül, “Bunu kabul etmiyoruz” diyerek taleplerini sıraladı: “Sivas’taki üniversitenin adını Pir Sultan Abdal Kültür Üniversitesi yap. Hacı Bektaş’a Hacı Bektaş Doğa Üniversitesi kur. Tunceli’nin adını Dersim yap, üniversitenin adını Seyit Rıza Üniversitesi yap. Hakikatleri Araştırma Komisyonu kur, halklardan maddi ve manevi özür dile.” Bülbül, seçim sürecine de dikkat çekerek, emekçi sol hareket ile Kürtlere ve tüm solculara bir araya gelme çağrısı yaptı. Bülbül, bir hafta sonra Madımak Oteli’nin önünde olacaklarını duyurdu, “Katledilen tüm canlarımız için Madımak’ın önüne gelin” diye konuştu.
Bülbül’ün ardından grevdeki Hava-İş üyesi işçiler sahneye çıktı. Kitle, grevdeki işçileri, “Direne direne kazanacağız” sloganıyla karşıladı. KESK’li tutukluların aileleri, gönderdikleri mesajla Alevilerin mücadelesine destek verdi, kürsüden tutuklu KESK’lilere selam gönderildi. Kürsüden yapılan konuşmalarda Taksim direnişçilerine yönelik polis müdahalesi sık sık protesto edildi, kitle sloganlarla karşılık verdi.
 
ÇAPULCULARDAN SELAM
Taksim Dayanışması adına TTB Merkez Konseyi üyesi Doktor Osman Öztürk söz aldı, “Sizleri direnen milyonlarca çapulcunun iradesi adına selamlıyorum” dedi. Hükümete ilettikleri taleplere hala bir yanıt alamadıklarını belirten Öztürk, “Taleplerimize yanıt alamadığımız gibi, baskı ve tutuklamalarla susturulmaya çalışılıyoruz” diye konuştu.
Öztürk, Taksim Dayanışması’nın taleplerini hatırlattı.
Alevi Bektaşi Federasyonu adına avukat Muhterem Aktaş da söz aldı. Başbakan’a seslenen Aktaş, “Yavuz Sultan Selim ismini verdiğiniz 3. Boğaz köprüsüne her şeyden önce doğa katliamına yol açtığı için bütünüyle karşı çıkıyoruz. Bu köprüye verilecek ismin de birleştirici, kaynaştırıcı olması gerekir. Kırımlarla anılan bir ismin bu köprüye verilmesi, köprüden her geçtiğimizde yaramızı kanatacaktır. Yol yakınken bu isimden vazgeçin. Ülkemizin Yavuz Selim’e değil aklıselime ihtiyacı var” dedi. Aktaş, Taksim direnişçilerini selamlayarak konuşmasını sona erdirdi.
Mitingde konuşmaların ardından sanatçılar Arif Sağ, Sebahat Akkiraz ve Mustafa Özarslan türküler söyledi.
Miting, Tertip Komitesi’nin kitleyi selamlamasıyla sona erdi. Kitle, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganı haykırdı. Kitlenin alandan ayrılmadan önce miting alanında bulunan çöpleri toplaması dikkat çekti.
 

ARŞİV