Sinema araştırmacıları için yeni mekan

Yüzlerce kitap ve derginin yer aldığı Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi Kütüphanesi, sinema araştırmacıları ve meraklıları için yeni imkanlar sunuyor

08 Aralık 2022 - 09:48

Geçtiğimiz yıl hizmete açılan Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi, 160 kişilik tam donanımlı Onat Kutlar Sinema Salonu’nda sinema sanatının seçkin örneklerini, sunumlar ve söyleşiler eşliğinde seyirciyle buluşturuyor. Bir yıl boyunca birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Sinematek/Sinema Evi aynı zamanda kütüphanesi ve kişisel film izleme köşeleriyle sinemaya ilgi duyan ve sinema alanında çalışan herkese hizmet veriyor. Türkçe, İngilizce ve Fransızca kaynakların bulunduğu bu kütüphane, sinema üzerine çalışan akademisyenlerin araştırma, tartışma ve üretme süreçlerinde bir araya geldikleri bir buluşma noktası olma özelliği de taşıyor. Kütüphanenin sorumlusu Safiye Türker’le bu mekânda yer alan kitapları, verilen hizmetleri konuştuk.

 

-       Sinematek/Sinema Evi Kütüphanesi'nin kurulma hikâyesinden başlayalım isterseniz? Nasıl kuruldu burası?

Dünyadaki diğer sinematek ve benzeri kurumları sinema salonlarından ayıran en önemli özelliklerden biri, film gösteriminin yanı sıra arşivlerinin ve kütüphanelerinin olmasıdır. Böylece hem görsel-işitsel mirasa sahip çıkmak hem de sinema araştırmalarını destekleyecek kaynakları sağlama imkânı sunulmuş oluyor. Bu bakımdan Sinematek/Sinema Evi’nin projesi hazırlanırken dünya standartlarına uygun olması gözetildi.

Kütüphane kurulurken ilk aşamada Fransız Kültür Merkezi’nin bağışladığı kitaplar geldi. Daha sonra koleksiyona alınacak eserlerin güncel, az bulunan ve akademik nitelikte olmalarına özen gösterilerek satın alma listeleri oluşturuldu. Bir yandan bu işlemler yapılırken diğer yandan kütüphane ve arşivin uluslararası standartlara uygun olmasını sağlayacak şekilde izleyeceği politikalar ve tabi olacağı yönetmelikler belirlendi. Kütüphanenin işleyişinin nasıl olacağı belirlendikten sonra ise buna uygun bir randevu sistemi ve kataloglama çalışması başlatıldı.

-       Kaç kitap var şu an kütüphanede?

Şu an iki bini aşkın sinema kitabı, bir o kadar da süreli yayın bulunuyor. Yeni gelen bağışlarla birlikte katalog çalışmaları devam ettiği için koleksiyonumuz günden güne zenginleşiyor ve hâliyle bu sayı da değişiyor. Film teorisinden biyografiye, eleştiri-değerlendirme kitaplarından senaryolara sinema üzerine yazılmış her türlü eseri bir arada tutmaya çalışıyoruz. Sinemayla ilgili bir bölüm içeren derleme kitapları ve dergileri ya da farklı disiplinlerde üretildiği halde film okumalarını destekleyebilecek eserleri de kataloğumuza almaktan yanayız. Ayrıca arşiv malzemesi ile de bütünleşmesini önemsiyoruz. Örneğin, Yılmaz Güney ile ilgili arşiv materyalleri ile Yılmaz Güney kitaplarının tamamlanması gibi.

TEMATİK BİR KÜTÜPHANE

 

-       Kütüphanedeki kitaplar nasıl bir araya getirildi? Seçkiyi yaparken nelere dikkat ediyorsunuz?

Öncelikle bir sinema kitaplığında bulunması gereken temel sinema literatürü belirlendi. Bunların önemli bir kısmı satın alım yoluyla temin edildi, sonra bağışlar gelmeye başladı. Eğer mükerrer değilse yani bizde daha önce bir nüshası yoksa, her dilde sinema üzerine yazılmış eseri koleksiyonumuza dahil ediyoruz.Sinematek/Sinema Evi Kütüphanesi tematik bir araştırma kütüphanesi olduğu için özellikle akademik ya da nadir sinema kitapları olmasını gözetiyoruz. Sinema üzerine en son çıkan eserlerin her yıl düzenli olarak alımının yapılması gibi bir ilke benimsedik, böylece sinema araştırmacıları sinema alanında en yeni çıkan eserleri bir arada bulup inceleme imkânına sahip oluyor.

-       Burası aynı zamanda bir çalışma mekânı. İnsanlar burada araştırma yapabiliyorlar, çalışıyorlar. Bu özelliklerinden de bahseder misiniz?

Bütün sinema araştırmacılarının ve sinemaseverlerin herhangi bir ücret ya da üyelik gerektirmeksizin gelip araştırma ve okuma yapabilecekleri bir kütüphane burası. Pazartesi günleri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında kütüphanemiz ziyaret edilip kitaplar incelenebilir, uzun süreli çalışma yapmak isteyenler ise online randevu ile okuma alanımızı kullanabilir. Yalnız bütün araştırma kütüphanelerinde benimsenmiş yaygın uygulamada olduğu gibi, araştırmacılara öncelik tanıdığımız için sınavlara hazırlık amaçlı kullanılamıyor.

-       Kütüphaneyi zenginleştirmeye devam ediyorsunuz. Kitap bağışı kabul ediyor musunuz?

Sinematek/Sinema Evi Kütüphanesi dünyadaki diğer sinematek kütüphaneleri ile kıyasladığımızda gayet iyi bir başlangıç yaptı. Türkçe, Fransızca ve İngilizce sinema literatürünün önemli bir kısmı raflarımızda. Amacımız farklı dillerdeki sinema literatürünü edinip bütün bir dünya sinemasıyla ilgili araştırma yapabilme imkânı sunmak. Sinema alanında üretilmiş her türlü ve her dilden eseri kabul ediyoruz. Yalnız her kitabın ancak bir nüshasını tutabiliyoruz, mükerrer eserleri de bağışçının talebi doğrultusunda değerlendiriyoruz. Bağış politikamız ve bağışçılarımızla ilgili ayrıntılı bilgiye Sinematek/Sinema Evi’nin web sitesinden ulaşılabilir.

 

Randevu oluşturmak için burayı ziyaret edebilirsiniz. 


ARŞİV