Sekiz kişilik taksiler İstanbul yollarında

Şoförle yolcu arasında paravanın olduğu, paranın özel bölmeden verildiği, kredi kartı ve İstanbulkart’ın geçerli olduğu, SOS butonu ile yolcunun merkeze sinyal gönderebildiği, merkezden kamera ile izlenebilen, Braille Alfabes’ine sahip 402 adet 8 kişilik taksiler hizmet vermeye başladı.

20 Temmuz 2023 - 21:55

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) vatandaşların taksi ihtiyacını karşılamak ve şikayetlerine çözüm üretmek amacıyla minibüs ve dolmuştan dönüştürdüğü 402 adet 8 kişilik taksiler yollarda.

Geçtiğimiz yıl, İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla ihtiyaç fazlası, 1803 minibüs ile 322 dolmuşun taksiye dönüşümü kararlaştırıldı. Bu kapsamında işlemleri tamamlanan ve şoförleri eğitimden geçen 402 adet 8 kişilik yeni taksiler yolcu taşımaya başladı. 

CEZASI OLMAYAN ŞOFÖRLER KULLANACAK

Engelsiz ve aile konseptine sahip yeni taksilerin şoförleri; güzergâh seçme, kaba davranış, fazla ücret alma konularında Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi’nde (TUDES) cezası olmayan kişiler arasından seçildi. 

CEZAYA TÖLERANS YOK

Taksi şoförleri ceza aldığı takdirde ise araçları için aldıkları  taksi plakası dönüşümden önceki haline dönecek.

BAS-KONUŞ

Dönüşen taksiler daha nitelikli olarak geniş kapasiteli 8+1 panelvan araçlardan seçildi. Taksi içerisinde yolcu ve şoför arasında güvenlik parapeti konuldu. Şoförle yolcu arasındaki iletişim bas-konuş butonu ile sağlanacak, ödeme de hem kredi kartı hem de İstanbulkart ile yapılabilecek. Ayrıca nakit para alışverişi için açılıp kapanabilen kapak da mevcut. 

BRAİLLE ALFABESİ DE VAR

Görme engelli yolcular için de Braille Alfabesi’nin bulunduğu yeni taksilerde, araç içerisindeki taksimetrede yer alan bilgiler de sesli anons ile ortama da duyuruluyor.

TABLET İLE ŞOFÖR BİLGİLERİNE ERİŞİM 

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, engelsiz ve aile konseptine sahip yeni taksilerin güvenli ve konforlu olduğunu belirterek, “Şoförler; halk ve ilişkiler, İstanbul’da yol bilgisi ve öfke kontrol eğitimi alarak yolcularımızla münasebet kuracaklar. Araç içerisinde bir de tablet bulunuyor. Bu tabletle de vatandaşlarımız, şoförün kimlik özelliklerini görebilecek. Araçlarımız zaten Ulaşım Yönetim Merkezi’mizden İBB Ulaşım Dairesi tarafından da içerisindeki kamera ve izleme sistemleriyle kontrol edilebilir halde. Herhangi bir acil durumda S.O.S. butonuna basarak Ulaşım Yönetim Merkezi’mize taksiden ulaşabilirsiniz” dedi.

Gökçe, kalan taksilerin de yaz sonunda hizmete gireceğini söyledi. 

 
Etiketler; İBB taksi

ARŞİV