Satın almayın, sahiplenin…

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü nedeniyle Kadıköy Belediyesi iki farklı etkinlik düzenledi. İki etkinlikte de “hayvanları satın almayın, sahiplenin” vurgusu yapıldı.

09 Ekim 2013 - 10:41

Semra ÇELEBİ

Hayvan dostları ilk kez İngiltere’de 1822 yılında bir araya geldiler. Hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını ve hayvanların daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği’ni kurdular. Ülkemizdeyse Hayvanları Koruma Derneği 1908 yılında kuruldu. Aynı amaçlı dernekler birleşerek Hollanda’nın başkenti Lahey’de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu’nu oluşturdular. 1931 yılında toplanan bu kuruluş 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü ilan etti. Her yıl Ekim ayının dördüncü günü dünyayı birlikte paylaştığımız hayvan dostlarımız için çeşitli etkinlikler yapılıyor.
Her yıl Geçici Hayvan Bakım Merkezi’nde hayvanseverlerle bakıma muhtaç hayvanları bir araya getiren Kadıköy Belediyesi, bu yıl iki farklı etkinlik düzenledi.
İlk etkinlik 4 Ekim Cuma akşamı Caddebostan Kültür Merkezi’ndeydi. Ev sahipliğini Kadıköy Belediyesi ile Kadıköy Hayvan Dostları Platformu üyelerinin yaptığı etkinlik, hayvan fotoğraflarının yer aldığı bir sergiyle başladı. Daha sonra salona geçildi ve Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ali İhsan Mete bir konuşma yaptı.
Mete, Geçici Hayvan Bakım Merkezi’nin nasıl kurulduğunu ve bugüne kadar nasıl geldiğini anlattığı konuşmasına şunları söyledi: “Özellikle 2004’ten sonra Hayvanları Koruma Yönetmeliği kapsamında çalışmalarımızı gözden geçirdik. Merkezimize alınan hayvanların hızlı bir şekilde kısırlaştırılması, aşılanması, kayıt altına alınması ve sahiplendirilmesi aşamaları öne çıkıyor. Yıllık 2000-2500 kedi köpeğin kısırlaştırılmasını tedavisini sağlıyoruz. Sahiplendirilme istediğimiz seviyede değil maalesef. Ancak 100 hayvanın 15-20 tanesini sahiplendirebiliyoruz. Öncelikle sakat hayvanları sahiplendirmek istiyoruz. Çünkü onlar gerçekten bakıma ilgiye muhtaç hayvanlar…”
Veteriner İşleri Müdürü Mete’nin ardından İstanbul Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Emek Başaran bir konuşma yaptı. Başaran çocuklarda hayvan korkusunu aşmanın yollarını anlattı. Toplumu bu konuda bilinçlendirmenin önemine vurgu yapan Başaran Veteriner Hekimler Odası olarak köpekten korkan çocuklar için yayınlanan kitaptan bahsetti. Etkinliğe katılan çocuklara bu kitap hediye edildi.
Etkinliğe katılan ve destek veren Uluslararası  Lions Dernekleri 118-Y İstanbul Anadolu Yakası Hayvanları Koruma Komitesi Başkanı Gül Çaylı da bir konuşma yaptı. Kadıköy’deki hayvanseverler olarak şanslı olduklarını söyleyen Çaylı, “Çünkü bizim arkamızda hayvansever bir belediye var” dedi.
 
MUHTAÇ HAYVANLARI ANLATAN BELGESEL
Konuşmaların ardından seyircilere duygusal anlar yaşatan “İkinci El” adlı belgeselin gösterimi yapıldı. Çekimlerin tamamının Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Merkezi’nde yapıldığı belgeselde, bu merkezde yıllarca gönüllü çalışmış hayvan severler, sokaklardan yaralı veya sakat olarak merkeze getirilmiş hayvanlar ve onları sahiplenen aileler rol alıyor. Loyka Prodüksiyon tarafından hazırlanan belgeselin yönetmeni Batu Akyol’a emeklerinden ötürü gönüllü Pınar Satıoğlu’nun takdim ettiği hediyenin ardından müzik dinletisine geçildi. Allen Hulsev, Aysu Çöğür, Fatih Korkmaz, Mehmet Salkım, Mert Canka verdikleri müzik dinletileriyle geceye renk kattılar.
Etkinlik Şefin Tavsiyesi Oyuncuları’nın sahneye koyduğu “Mavi Yengecin Dünyası” adlı oyunla son buldu. Oyunun yazarı Seda Tansuker Selçuk etkinlikte, “Engelli Koşu Gibisin Sevgilim” adlı kitabını da imzaladı.
 
HAFTASONU BARINAKTA KERMES VARDI
6 Ekim Pazar günkü kutlama etkinliği ise Kadıköy Belediyesi’nin Geçici Hayvan Bakım Merkezi’nde yapıldı. Gündüz saatlerinde yapılan etkinlikte  gün boyu müzik ve barınak yararına düzenlenen kermes vardı. Pazar günü Ataşehir’deki Geçici Hayvan Bakım Merkezi’ni ziyaret eden hayvanseverler, barınaktaki hayvanlara duyarsız kalamadı. Bazı hayvanlar o gün sahiplenildi.
Uluslararası  Lions Dernekleri 118-Y İstanbul Anadolu Yakası Yönetim Çevresi Federasyonu ile Suadiye Sahil Lions Kulübü, Loyka Prodüksiyon,  Şefin Tavsiyesi Oyuncularının da destek verdiği etkinlikte keyifli etkinlikler yapıldı. 
Ayrıca barınağa iki ton kuru mama bağışında bulunan “Tropikal Pet” firması temsilcilerine Kadıköy Belediyesi tarafından Teşekkür Belgesi verildi.
 

Her top bir kilo mama oldu
Goody ve Kadıköy Belediyesi 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü için önemli bir farkındalık kampanyasına imza attı. 4-5 Ekim tarihlerinde Bağdat Caddesi, Caddebostan Kültür Merkezi ve Meydan AVM'de kurulan Goody stantlarına uğrayıp Goody Kulübelerine top atan tüm hayvanseverler Goody’nin Kadıköy Barınağı’na bağışladığı mama miktarını belirledi. Atılan 2000 top barınaktaki sevimli dostlar için 2000 kg Goody mama oldu...


ARŞİV