Salgın endişesi devam ediyor

Ipsos tarafından hazırlanan “Koronavirüs Salgını ve Toplum” raporunun sonuçlarına göre toplumda her 10 kişiden 4’ü salgınla ilgili vaka sayılarının tekrar tehlikeli boyutlara gelebileceğini düşünüyor

28 Temmuz 2022 - 09:32

Ipsos tarafından hazırlanan “Koronavirüs Salgını ve Toplum” raporunda son dönemde dünyada ve Türkiye’de artan vakalar hakkında toplumun davranış eğilimleri incelendi. İnsanlar vaka sayılarının artması hakkında ne düşünüyor? Vakalar artsa bile salgın tehlikeli boyutlara gelir mi? Aşı olmayı düşünenlerin oranı ne kadar? Araştırmada bu sorulara cevap arandı.

YÜZDE 11’İ BİTTİĞİ GÖRÜŞÜNDE

Araştırmanın sonuçlarına göre vaka sayılarının tekrar artmasıyla birlikte her 10 kişiden 4’ü vaka sayılarının daha da artacağını ve salgının tekrar tehlikeli boyutlara ulaşacağını düşünüyor. Ancak benzer oranda bir kitle ise vaka sayıları artsa bile salgının eskisi kadar tehlikeli olmayacağı görüşünde. Salgınının bittiği konusunda görüş bildirenlerin oranı ise sadece yüzde 11. Vaka sayılarının 20 bin civarında olduğu mart ayında her 10 kişiden 7’si salgının kendileri ve aileleri için tehlike oluşturduğunu düşünürken vaka sayıları tekrar artmaya başlasa bile bugün bu oran yüzde 54 seviyesinde.

Kendisinin ya da ailesinden birinin Covid-19’a yakalanacağı konusunda endişeli olanların oranı ise yüzde 64. Salgının tekrar tehlike oluşturacağını düşünenlerin oranı yüzde 54 seviyesindeyken kendisinin ya da ailesinden birinin korona virüse yakalanacağı konusunda endişeli olan bireylerin oranı daha yüksek (yüzde 64).

Raporunun sonuçlarına göre toplumun yüzde 30’u salgının ilk gününden beri endişeli olduğunu bu konuda hiç rahatlamadığını belirtti. Vaka sayılarının azalması, kısıtlamaların kaldırılması ve yaz aylarının da gelmesi ile birlikte toplumun yüzde 44’ünün salgın konusunda kendilerini rahat hissetmeye başladığı ancak vaka sayılarının artması ile birlikte endişelerinin tekrar arttığı görüldü. Bugün salgın konusunda rahat olan bireylerin oranı ise yüzde 26. 

AŞIYA EĞİLİM YÜZDE 43

Hatırlatma dozlarının tekrar açıldığı bugünlerde bireylerin yüzde 25’’i mutlaka aşı yaptıracağını yüzde 18’i de aşı yaptırabileceğini belirtti. Toplamda aşı yaptırma eğiliminde olan bireylerin oranı bugün için yüzde 43. Ancak aşı yaptırmayacağını söyleyenlerin oranı oldukça yüksek. Her 10 kişiden 4’ü aşı yaptırmayacağını belirti. 

Vaka sayılarından bağımsız bir şekilde bireylerin yüzde 28’i kapalı alanlarda maske takmaya devam ediyor. Vaka sayılarının artması ile birlikte yüzde 25’lik bir kesim maskeyi artık takmasa da takmayı düşündüğünü belirtti. Diğer taraftan her 3 kişiden biri maske takmayı bıraktığını ve takmayı da düşünmüyor. 

“GERİDE BIRAKMAYI İSTİYORUZ”

Ipsos Türkiye CEO’su Sidar GEDİK verilerle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Salgının kendisi ve sevdikleri için bir tehlike oluşturduğunu düşünenlerin oranı hala yarıyı geçiyor, bu oran zaten daha aşağıya hiç düşmemişti.  Salgının başlangıcından beri çeşitli zamanlarda yaptığımız ölçümlerde toplumun dörtte birinin endişeli olmadığını, önlemlere ve aşılara da mesafeli olduklarını tespit etmiştik, bu tablo hala devam ediyor. Her dört kişiden biri ben zaten baştan beri endişeli değildim diyor. Yine her dört kişiden biri aşı olmayı düşünmüyor.

Yaklaşık olarak on vatandaştan üçü maske takmayı hala sürdürüyor, maske kullanımını bırakan ancak yeniden başlamayı düşünenler ile birlikte maske taraftarlarının oranı yüzde 40’ı aşıyor. Ancak her üç kişiden biri de maskeye karşı tutum içinde. Umarım elde edilmiş olan bağışıklık seviyesi, mevsim etkileri veya başka varyantlar ile kaybedilmez. Çünkü dünyanın savaş, tedarik problemleri, ekonomik krizler ile çalkalandığı şu dönemde salgını geride bırakmış olmayı gerçekten çok istiyoruz, dahası buna müthiş ihtiyacımız var.”

 

 


ARŞİV