Saklı yapılar kapılarını açıyor

Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından düzenlenen Açık Kapı Mimarlık Festivali başladı. Festivalin ayrıntılarını Arkitera Mimarlık Merkezi Genel Koordinatörü Emine Merdim ile konuştuk

18 Kasım 2022 - 09:33

Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından düzenlenen Açık Kapı Mimarlık Festivali 15 Kasım’da başladı. İstanbul’da bulunan ancak halka açık olmayan birçok mimari yapı festival kapsamında gezilebiliyor. 22 Kasım’a kadar sürecek festivalin önemli duraklarından biri de Kadıköy. Kadıköy’de bu yıl iki etkinlik düzenlenecek. Dr. Hande Tulum Okur ve Dr. Efsun Ekenyazıcı Güney eşliğinde Moda’da Kadıköy Apartmanları turu yapılacak. Diğer etkinlik ise mimar Arif Atılgan anlatımıyla yapılacak olan Yeldeğirmeni turu. Mimari yapı olarak da bu yıl Fenerbahçe’de bulunan Petek Pansiyon gezilebilecek. Festival kapsamında yapılacak geziler, üniversitelerin mimarlık, şehir ve bölge planlama, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı bölümü öğrencileri ve mezunlarından oluşturulan anlatıcıların desteğiyle yapılıyor. Festivalin içeriğini ve ayrıntılarını Arkitera Mimarlık Merkezi Genel Koordinatörü Emine Merdim ile konuştuk.

10 yılın ardından Açık Kapı Mimarlık Festivali’ni tekrar düzenliyorsunuz. Bu festivali düzenlemedeki amacınız ve hedefleriniz neler?

Açık Kapı Mimarlık Festivali’ni ilk kez İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğu zaman düzenlemiştik. Daha sonra 2011 yılında ikinci kez düzenledik. 10 yıldan fazla bir zaman sonra yeniden yapmak için motivasyonumuz oluştu. Açık Kapı Festivali, kentin kültürel ve mimari dokusunu daha yakından hissetmek için önemli bir fırsat sunuyor. İstanbul’da olağan koşullarda ziyaret edilmesi mümkün olmayan ya da ziyaret için özel izin alınması gereken, tarihi ve mimari öneme sahip bina ve mekanlar halkın erişimine açılıyor. Bu festival ile sadece mimar, iç mimar, tasarımcıları değil, kente meraklı herkesi hedefliyor, yaşadıkları şehre bambaşka bir gözle bakmasını sağlamak istiyoruz.

Festival genel olarak kimlere hitap ediyor?

Arkitera Mimarlık Merkezi olarak normal koşullarda mimarlık yayıncılığı yaptığımız için hedef kitlemizde tasarım disiplininden olan (mimar, iç mimar, tasarımcı vb.) kişiler var. Fakat bu festival, yaşadığı kente karşı ilgili, merak duyan meraklı her meslekten insana hitap ediyor. Kayıt yapan kişilere baktığımızda da bunu rahatlıkla görebiliyoruz, bizi çok sevindiriyor. Bu festivalin temelinde İstanbul’da yaşayan insanların yaşadıkları kente ilgi ve merak duymalarını istiyor, duydukları bu ilginin beraberinde koruma, yaşatma bilincini de getireceğini düşünüyoruz.

ONLARCA YAPI GEZİLECEK

Festivalin programına baktığımızda İstanbul’da bulunan önemli mimari yapıları görüyoruz. Bunlardan bahseder misiniz? Hangi yapılar gezilecek?

Bu yılki festivalde toplam 20 durak var. Bunların dört tanesi (Moda, Yeldeğirmeni, Burgazada ve Büyükada) yürüyüş rotası şeklinde. Diğer duraklar ise yapılar. Gezilecek toplam 20 durak olduğunu söyledim ama yaklaşık 50 yapıdan izin almak için uğraştık. Bazılarından izin ya da yanıt alamadık, bazılarının da kapsamlı bir tadilat çalışmasından geçtiğini öğrendik. Bu da kendi adıma sevindirici bir haber. Bu yapılardan birkaç tanesini örnek vermem gerekirse, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi, İstanbul Erkek Lisesi, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, Heybeliada Ruhban Okulu, Maçka İnönü Evi ve Petek Pansiyon olabilir. Görüldüğü üzere hepsi farklı tarihlere, dönemlere, işlevlere sahip yapılar. Tek bir tipoloji ve döneme odaklanmadan bu çeşitliliği, hikayesini önemsiyoruz.

Petek Pansiyon

Programa bakıldığında bazı yapılarda gezecek kişilere rehberlik edecek kişiler olduğu görülecektir. Bu da geziyi programlarken önemsediğimiz başka bir konu olmuştu. Bunların dışında bir de anlatıcılarımız var. Bu anlatıcıları belirlemek için bir açık çağrı yaptık. Bu çağrıya yanıt verenler arasından 13 kişi belirledik. Geziler sırasında bizlere destek olacaklar. Son olarak eklemem gereken bir konu ise festival kapsamında yapıların tümünde belirli bir kontenjan ayrılmış durumda ve hepsi doldu.

Kadıköy de festivalin önemli duraklarından biri. Kadıköy’de nereler ve hangi yapılar gezilecek?

Kadıköy özelinde bu yıl iki rota ve yapı var. Bir tanesi Dr. Hande Tulum Okur ve Dr. Efsun Ekenyazıcı Güney eşliğinde Moda’da yapacağımız Kadıköy Apartmanları turu. Bir diğeri ise Arif Atılgan anlatımıyla yapılacak olan Yeldeğirmeni turu. Yapı olarak da Fenerbahçe’de bulunan Petek Pansiyon. Kadıköy’de yaşayan ve çalışan kişiler olarak bizler de çok heyecanlıyız. Umarım önümüzdeki yıl gezilecek noktaların sayısı artar.

 

 

 

 


ARŞİV