Sağlık çalışanları zam oranına tepkili

Sağlık çalışanları memur maaşlarını protesto etmek için bir günlük iş bırakma eylemi yaptı

11 Temmuz 2023 - 02:40

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'na bağlı sendikalara üye sağlık çalışanları, memur maaş zamlarını protesto etmek için 7 Temmuz Cuma günü iş bırakma eylemi yaptı. Birleşik Kamu İş Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı Genel Sağlık İş, Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası, Anadolu Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası’na üye sağlık çalışanları, memur maaşına yapılan zamlara tepki gösterdi. 

“YAŞAYABİLMEK ARTIK İMKANSIZ”

Sağlık çalışanları, acil hastalar ve ağır hastaların sağlık hizmetini aksatmayacak şekilde yapılan iş bırakma eylemine ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan memur maaş artışı önerisi, memurların açlık, yoksulluk ve sefalete mahkumiyeti için atılan tehlikeli bir adımıdır. Tehlikelidir, çünkü toplumsal barışı tehdit etmektedir. Yaşayabilmek artık imkansızdır. İnsanın sağlıklı yaşaması, daha da önemlisi yaşaması için 'gece gündüz' demeden var gücüyle çalışan sağlık emekçileri, aldığı maaşlarla geçinemediği için daha fazla çalışmaya, daha fazla nöbet tutmaya mecbur bırakılmaktadır. Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri, insan onuruna yaraşır yaşam ve çalışma koşullarına kavuşana kadar her alanda mücadele edeceğiz" ifadelerine yer verildi.

“EN DÜŞÜK MAAŞ 32 BİN TL OLMALI”

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Merkez Yönetim Kurulu tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada ise şu ifadelere verildi: “AKP iktidarı ekonomik krizi yok sayan anlayışından ve TÜİK’in enflasyon hesaplarında kullandığı parametrelerle kamu emekçilerine zam yapmaktan vazgeçmelidir. Ülkemizde işçi, memur ve emeklilerin zam oranları, büyük ölçüde çarpıtılan rakamlara göre belirlenmiştir. Ancak resmi olarak açıklanan enflasyon ile emekçilerin enflasyonu arasında çok ciddi bir uçurum var.  Kamu emekçilerinin ve halkın gündemi bu rakamların üstünde seyretmektedir. Ekonomik krizin her geçen gün ağırlaştığı koşullarda AKP iktidarı enflasyon rakamlarıyla oynayarak ekonomik krizi örtemeyeceğini anlamalıdır. Kamu çalışanlarının gerçekte yaşadığı enflasyon farklıdır. Açıklanan enflasyon TÜİK’in, hükümetin enflasyon tahminine uydurmak için açıklanan rakamdır. TÜİK, enflasyon hesaplarında kullandığı parametreleri değiştirerek gerçek enflasyonu hesaplamalı ve açıklamalıdır. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; kamu emekçilerinin maaş zamları TÜİK’in inandırıcılıktan uzak enflasyon verileri değil, gerçek enflasyon ve geçim şartları dikkate alınarak en düşük memur maaşı 32 bin TL olmalıdır diyoruz.”

MEMURUN MAAŞI YÜZDE 25 ERİDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz mayıs ayında, işçi ücretlerine 2023 yılının ocak ayından itibaren yapılan artışlardan hareketle, temmuzda en düşük dereceli memur maaşının 22 bin TL'ye yükseltileceğini ifade etmişti. Bu açıklamanın yapıldığı tarihten günümüze kadar döviz kurları yüzde  25 daha artış gösterdi. 22 bin TL olacağı netleşen en düşük devlet memurunun maaşı yüzde 25 erimiş oldu. Sağlık çalışanları ise bu hususun dikkate alınmasını, 22 bin TL rakamının revize edilmesini hiçbir devlet memurun yoksulluk sınırının altında bırakılmamasını talep ediyor.


ARŞİV