Rasimpaşa ile Hasanpaşa'nın sorunları masaya yatırıldı

Rasimpaşa ile Hasanpaşa sakinlerinin katıldığı “Konuşan Kadıköy” toplantısının ikincisi, Kadıköy Belediyesi bahçesinde gerçekleşti. Başkan Odabaşı, “Günlük sorunlarınızı dinlemek, tartışmak, taleplerinizi not almak istiyoruz. Önerileriniz bizim için önemli” dedi

07 Ekim 2020 - 13:43

Kadıköy Belediyesi'nin “Konuşan Kadıköy” ismiyle düzenlediği, mahalle sakinlerinin taleplerinin, sorunlarının ve çözüm önerilerinin dinlendiği, konuşulduğu ve tartışıldığı “Mahallemizi Konuşuyoruz” toplantıları devam ediyor. Kadıköy Belediyesi'nin bahçesinde 6 Ekim Salı günü gerçekleşen toplantının konukları ise Hasanpaşa ile Rasimpaşa Mahallesi sakinleriydi. Kadıköy Belediyesi Başkanı Şerdil Dara Odabaşı'nın ev sahipliği yaptığı toplantıda, Kadıköy Belediyesi başkan yardımcıları, birim ve meclis üyeleri de yer aldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı,  Kadıköy'ün farklı mahallelerinde toplantıların bir ay boyunca devam edeceğini söylediği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yaşadığınız günlük sorunları  başkan yardımcılarının, meclis üyelerinin, tüm ekip arkadaşlarımızın yanında dinlemek, tartışmak, sizlerin  taleplerini ve çözüm önerilerini not almak istiyoruz. Bu konuda yapabileceklerimizi hep beraber değerlendiririz. Önerileriniz bizim için önemli.” 

Açılış konuşmasının ardından mahalle sakinlerinin söz aldığı toplantıda, depreme yönelik yapılan çalışmalar, belediye binasının, Kurbağalıdere'nin ve Söğütlüçeşme'nin durumu, kaldırım işgali, kaldırım çalışmaları, parklardaki kirlilik ve güvenlik sorunu, park ve kreş talebi, sivrisinek, tırtıl, sokak hayvanlarına yönelik çalışmalar, gürültü kirliliği gibi birçok sorun dile getirildi. Başkan Şerdil Dara Odabaşı tüm soruları, talepleri ve önerileri dinledi, tek tek not aldı ve ardından cevapladı.  

KALDIRIMLAR GENİŞLETİLİYOR

Toplantıda söz alan Hasanpaşa Mahallesi sakini Gülay Mumcu, Borulu Maslak Sokak'ta yapılan kaldırım çalışmasının çözüm odaklı olmadığını ve araçlarını park edemediklerini belirtti. Mumcu'nun sorusuna cevap olarak Başkan Odabaşı, “Kadıköy'ün her yerinde kaldırımları genişletiyoruz. Kaldırımlardan yan yana iki bebek arabası geçecek. Eğer kaldırım genişletilmesinden dolayı aracınızı park edemiyorsanız, yaya mı araba mı derseniz ben yaya derim. Kaldırım yüksek olmuşsa ona bakarız. Gerekirse alçaltırız.” dedi.

BATAKLIĞI KURUTARAK MÜCADELE”

Sivrisinek şikayetleriyle ilgili olaraksa ilaçlamanın etkili olmadığını dile getiren Başkan Şerdil Dara Odabaşı, şunları söyledi: “Hasanpaşa, Firkirtepe, Rasimpaşa ve Caferağa'da bazı binaların halen kanalla bağlantısı yok. Apartmanların altı foseptik. Siz istediğiniz kadar ilaç atın. O foseptik kurutulmadığı takdirde o sivrisinek orada ürer. Ürediği yer durgun su. Örneğin yarım kalmış inşaatlarda biriken sular. Mart  ve nisan ayında özellikle bu bölgelerde ilaçlama yapıyoruz. Diğer canlılara zarar vermemek için organik ilaç atmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki yıl sivrisinekle mücadeleye daha erken başlayacağız. Siz de apartmanınızda ya da çevresindeki su birikintilerinden haberdar ederseniz müdahale şansımız olur. Asıl sorun olan bataklığı kurutma şansımız daha yüksek olur. Tırtıl da geçen yıldan daha az. Seneye kalmayacak.” 

“DEPREM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR”

“Deprem tehlikesi bizi bekliyor. Deprem ile ilgili olarak ne yapabiliriz diye çalışmaya devam ediyoruz.” diyen Şerdil Dara Odabaşı, deprem öncesi, anında ve sonrasını kapsayan üç aşamalı planlama yaptıklarına dikkat çektiği konuşmasına şöyle devam etti: “Binaların güçlendirilmesi ve imar ile ilgili talepler var. Hasanpaşa'da bitişik nizam 4-5 katlı apartmanlar var. İki kat daha fazla verirsek bu sorun çözülür mü çözülmez. Çünkü daha fazla insan yaşayacak. Daha fazla araba gelecek. Hasanpaşa'nın bir bölgesi özellikle Gazhane karşısı, arkası onun görünüm alanı ile Rasimpaşa'nın yüzde 90'ı koruma kuruluna tabi. Burada imar değişikliği yapmak, kat vermek kolay değil. Hasanpaşa'nın imarı ile ilgili çalışmaya Büyükşehir Belediyesi başladı. Bizden görüş istendi. Biz de görüşümüzü hazırlıyoruz. Kısa bir sürede vereceğiz. Binaların  nasıl yenileneceği konusunda çalışma devam ediyor.”

Başkan Odabaşı, “Rasimpaşa'da imar değişikliği yapmak daha zor. Rasimpaşa'nın planları yapıldı. Sizlerden gelen görüşler doğrultusunda hangi alanda kafe, tamirhane,  otel.. olacağı netleşti. Onunla ilgili de kurum görüşlerini bekliyoruz. Son noktada sizlerin görüşünü alarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) göndereceğiz.” şeklinde konuştu.

“DEPREM TOPLANMA ALANI OLACAK”

Kozyatağı Mahallesi'nde Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı olduğunu hatırlatan Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sizden ricam orayı bir görün. Deprem öncesinde, anında ve sonrasında neler yapılması gerektiğine dair bilgiler veriliyor.  Deprem anında birinci önceliğimiz zarar gören komşularımıza hızlıca ulaşmak. Onun için teknik altyapımızı yeniliyoruz. Deprem toplanma alanlarındaki konteynırların içlerindeki malzemeleri güncelledik. Deprem toplanma alanlarının artırılması için çalışma yapıyoruz. Deprem toplanma alanı ve yeşil alan yok. Ne yapalım edelim diye düşündük ve tartıştık. Binamız var. Yıkalım deprem toplanma alanı  ve yeşil alan yapalım dedik. Yıkma gerekçelerimiz çok fazla. Teknik sorunlar var. Yeni binamızı hizmete aldıktan sonra bu binaya yıkacağız.”

“ŞİKAYETÇİYİM AMA YETKİ BENDE DEĞİL”

Sögütlüçeşme ile ilgili olarak bakanlığın  yaptığı “Burası tren istasyonudur. AVM değildir” açıklamasını hatırlatan Başkan Odabaşı, “Bunun takipçisiyiz. AVM olacaksa da karşılarında dururuz.” dedi. Kaldırımları kullanan motor kuryeler ile ilgili gelen soruya yönelik de Odabaşı, “Motosikletlilerden ben de şikayetçiyim ama yetkim yok. Yetki Trafik İl Müdürlüğü'nde.” cevabını verdi. Salı Pazarı'ndaki üretici pazarına gidebilmek için pazar günü için ring aracı talebinin de olabileceğini belirten Başkan Odabaşı, diğer soruları da şu şekilde yanıtladı: “Halitağa'daki çeşmenin restorasyonu yapılabilir. Salı Pazarı'nın yanındaki park İBB'ye ait. Ama daha kullanışlı hale gelmesi için konuşuruz. Parkların temizliğini yapıyoruz. Kaldırım işgali, pandemi kurallarına uymayan kafeler ile Karakolhane Caddesi üzerinde çevre kirliliğine yol açan marketler konusunda da ilgili birimlerimiz çalışma yapar. Salı Pazarı'nın altyapısı yenilendi. Ama sorun varsa konuşulur. Park yapacak alan da yok. Olan yerleri de değerlendiriyoruz. Rasimpaşa Mahallesi Muhtarlığı'nın olduğu alanda bir park yaptık.” 

“KOKUDAN KURTULACAĞIZ”

Kurbağalıdere bittiği zaman Yoğurtçu Parkı'ndan başlayarak Moda'yı kapsayacak bir yeşil alan olacağını ifade eden Odabaşı, şöyle devam etti: “Gondollar çalışır mı bilmiyorum ama kokudan kurtulacağız. Gazhane de yakında açılacak. Çevre değişmeye başlayacak. Cazibe merkezi haline gelecek. Burada oturanların yaşam alanlarını kısıtlamadan neler yapılabileceğini yönetmek gerekiyor. Minibüslere bir şey yapamayız. Kaldırmamız lazım. Haydapaşa'dan Moda sahil burnuna kadar olan kısım için uluslararası bir proje yarışması açıldı. Hangi proje gelirse gelsin o minibüsler oradan kalkacak. Kadıköylüler çok az biniyor zaten ama bütün ceremesini çekiyor.”

“İŞ YAPILAMAZ DURUMU RAPORU TUTULDU”

Başkan Odabaşı, gelen sorular üzerine Yıldızbakkal'dan Merdivenköy'e taşınan hayvan hastanesi hakkında ise şunları söyledi: “Yıldızbakkal'daki yer  işgüvenliği uzmanları tarafından iş yapılamaz diye rapor tutulmuş bir yer. İki tane personelimiz düştü. Birinin omuru kırıldı ve halen raporlu. Gezici hayvan aracımız var. Hergün Merdivenköy'deki hastanede kısırlaştırma yapılıyor. Trafik kazası geçiren kedilerin ameliyatları gerçekleşiyor.  Telefon hattında sorun var. O da çözülünce hastane ile daha rahat iletişim kurabilecekseniz.” Soruların cevaplanmasından sonra toplantı, mahalle toplantılarının devam edeceğinin bilgisinin verilmesinin ardından son buldu. 


ARŞİV