Geçtiğimiz aylarda öğretmen atamalarıyla gündem olan proje okullarının yönetmeliği değişti. “Milli Eğitim Bakanlığı Proje Okulları Yönetmeliği” 12 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, özel program ve proje yürüten resmî örgün eğitim kurumlarının belirlenmesinden öğretmen kriterlerine kadar birçok alanda değişiklikler içeriyor.
Proje okul uygulaması ilk olarak 2014 yılında Kadıköy Anadolu Lisesi, Vefa Lisesi, İzmir Atatürk Lisesi gibi köklü okullarda başlatılmış, zamanla sayıları artarak 2 bin 153’e ulaşmıştı. Yeni yönetmelikle bu okulların statüsü değişecek.
Yeni yönetmeliğe göre, “proje okulu” olarak tanımlanacak eğitim kurumlarının; ulusal/uluslararası düzeyde proje yürütmeleri, MEB tarafından uygulanan özel programları uygulamaları veya ilgili kurumlarla yapılan protokoller kapsamında faaliyet göstermeleri gerekiyor. Ayrıca sektörel mükemmeliyet merkezleri ve özel temalı okullar da bu kapsamda değerlendirilecek.
KABUL ŞARTLARI
Yönetmelikle öğrenci kabul şartları da yeniden tanımlandı. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı proje okullarına, MEB’in merkezi sınavında Türkiye genelinde yüzde 1’lik başarı dilimine giren öğrenciler başvurabilecek. Ayrıca bu öğrencilerden okul veya Bakanlıkça yapılacak özel sınavda başarılı olmaları şartı aranacak. Meslek liseleri ve imam hatip liselerinde ise merkezi sınav sonuçlarına göre, ülke genelinde yüzdelik başarı dilimi ile okulda uygulanan özel program doğrultusunda, okul veya Bakanlıkça yapılacak özel sınav kriterleri ilgili genel müdürlükçe kılavuzda belirlenecek.
Proje okullarında sınıf mevcudunun 24'ü geçmeyecek ve yatılılık esas olacak. Her 8 öğrenciye bir danışman öğretmen düşecek.
Bu okullarda öğrenim gören öğrencilerden; bilimsel bitirme tezi hazırlamaları, sosyal sorumluluk projelerine katılmaları ve özel eğitim modüllerinden sertifika almaları istenecek.
Uygulanan özel programa uygun olarak öğrencilerin, öğrenim süresi boyunca toplam en az iki hafta okul dışı öğrenme etkinliğine katılması sağlanacak.
Yönetmeliğe göre, özel programa özgü derslerin her birinden yıl sonu puanı en az 70, diğer derslerin her birinin yıl sonu başarı puanı en az 50 olmak kaydıyla yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması en az 70 puan olan öğrenciler doğrudan sınıf geçebilecek.
Doğrudan sınıf geçemeyen öğrencilerle devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak, sorumlu olarak sınıf geçemez. Sınıf tekrarı; hazırlık sınıfı hariç, orta öğrenim süresince en fazla bir defa yapılacak. Bu koşulları sağlayamayan öğrencileri okula devam etme hakkını kaybedecek ve başka okullara yönlendirilecek.
ÖĞRETMENLERE 120 SAATLİK EĞİTİM ŞARTI
Yönetmelik, öğretmen ve yöneticilere yönelik görevleri de yeniden tanımlıyor. Proje okullarında görev alacak öğretmenlerin, özel yetenekli bireylerin eğitimi konusunda en az 120 saatlik eğitimi tamamlaması gerekecek. Her yıl en az 60 saatlik hizmet içi eğitime de katılım zorunlu hale getirildi.
Okul müdürleri ise okulun uyguladığı programın geliştirilmesinden, üniversiteler ve ilgili kurumlarla iş birliğinin sağlanmasından ve okul Ar-Ge birimlerinin kurulmasından sorumlu olacak.
Her proje okulunda, eğitim ve projelerin niteliğini artırmak amacıyla bir Ar-Ge birimi kurulacak. Ayrıca, uygulanan özel programın hedeflerine ulaşmasını sağlamak üzere üniversite temsilcilerinden oluşan danışma kurulları oluşturulacak.
MEVCUT PROJE OKULLARININ DURUMU
Proje okulu olmak isteyen kurumların en az 20 dersliğe, atölye ve laboratuvarlara, kütüphane, spor salonu, pansiyon gibi altyapıya sahip olması gerekiyor.
Yönetmelikte yer alan geçici maddeye göre, hâlihazırda proje okulu statüsünde olan okulların durumu 1 Eylül 2025 tarihine kadar yeniden değerlendirilecek. Statüsü kaldırılmayan okullar yeni başvuru sistemine göre projelerini güncellemek zorunda.
ÖĞRETMEN ATAMALARIYLA İLGİLİ SORU ÖNERGESİ
Proje okullardaki öğretmen atamalarıyla ilgili tartışmalar da devam ediyor. 10 Nisan 2025’te Kadıköy Anadolu Lisesi öğretmenlerinin de dahil olduğu pek çok okulda öğretmen ataması yapılmış ve 9 bin 252 öğretmenin görev süresi uzatılmayarak kadro dışı bırakılmıştı. Öğretmenlerin kadro dışı bırakılması Kadıköy Anadolu Lisesi başta olmak üzere pek çok okuldaki öğrenci ve velilerin tepkisine neden olmuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, proje okulu atamaları hakkında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
“Proje okulları da diğer tüm okullar gibi kamuya ait okullardır ve buraların birilerinin özel işletmesi gibi yönetilmesini kabul etmek mümkün değildir.” diyen Özçağdaş’ın, Bakan Tekin'e yönelttiği sorular şu şekilde: