OTİZM İÇİN FARKINDALIK SÜRÜŞÜ

Motosikletliler bu defa otizme dikkat çekmek için yollara düşüyor…

10 Nisan 2015 - 10:22
Motosikletliler bu defa otizme dikkat çekmek için yollara düşüyor…
Süleyhan AVŞAR
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü ile başlayan ve Nisan ayı boyunca devam edecek aktivitelerden biri de Kadıköy’de, 11 Nisan Cumartesi günü gerçekleştiriliyor. Aralarında Türkiye Motosiklet Platformu, Motorsiklet Sürüş Güvenliği ve Eğitim Derneği, Çocuk ve Kadın İstismarına Karşı Motorcular Platformu gibi pek çok motosiklet kulübünün katılımıyla düzenlenen Otizm Farkındalık Sürüşü’ne Kadıköy Belediyesi tam destek veriyor. Etkinliğin destekçileri arasında Freedom Riders Mc Turkey, Ataşehir Otizm Derneği ve Bi’galeri de var.
11 Nisan Cumartesi saat 14.00’te Ataşehir Migros önünden başlayarak Kadıköy (Rıhtım) İskele’ye kadar sürecek olan “Farkındalık Sürüşü”, konser ve basın açıklamasıyla son bulacak.


OTİZM İÇİN ŞENLİKLİ GÜN
Motosiklet sürüşünün başladığı Ataşehir Migros önünde saat 15.00’te Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi Dansalates grubu ve Hamit İbrahimiye Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi Müzik grubunun sahne gösterisi olacak. Ardından Mustafa Cem Durmaz bir konser verecek. Motosiklet sürüşünün varış yeri olan Kadıköy İskele Meydanı Atatürk Heykeli önünde de çeşitli etkinlikler yapılacak. Saat 16.00’da Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun konuşmasıyla başlayacak etkinlik Otizm için Farkındalık Derneği’nden Murat Kaynatır’ın konuşmasıyla devam edecek. Etkinlik, ünlü sanatçı Aydilge’nin konseriyle son bulacak. Sahne önünde çocuklar için palyaço, balon ve oyun stantları da kurulacak.
Ayrıca Yeldeğirmeni’nde bulunan bi’galeri’deki “Baba Beni Anlat / Otizm Fotoğraf Sergisi” ziyaret edilebilecek.


DOĞUŞTAN GELEN FARKLILIK
Otizm, doğuştan gelişen, beynin ve sinir sisteminin farklı yapısından ya da işleyişinden kaynaklandığı kabul edilen nörobiyolojik bir bozukluk olarak tarif ediliyor. Başkalarıyla etkileşimde bulunmayı engelleyen ve kişinin kendi iç dünyasıyla baş başa kalmasına yol açan otizm, genellikle 3 yaştan önce ortaya çıkarak, bireylerin sosyal iletişim, etkileşim ve davranışlarını olumsuz olarak etkiliyor.
2 Nisan, tüm dünyada otizm için farkındalık yaratmak ve sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü-(World Autism Awareness Day) olarak ilan edildi. Her yıl, “Otizm Farkındalık Ayı” olan Nisan ayı boyunca dünya genelinde otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve bilinirliğin artırılarak, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.   

ARŞİV