Opera sopranosuna ağladı!

İlk kadın opera sanatçımız, Tosca temsilinin ilk sopranosu Meral Menderes 78 yaşında hayata gözlerini yumdu.

05 Ocak 2012 - 11:47

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, ilk kadın opera sanatçısı soprano Meral Menderes’i 78 yaşında kaybetti. İlk kez 1960 yılında, o zamanki adıyla İstanbul Şehir Operası’nda sahnelenen Tosca’da seyirci karşısına çıkan opera sanatçısı Meral Menderes, geçtiğimiz yıl yapılan Devlet Opera ve Balesi’nin 50. yılı şerefine Genel Müdür Rengim Gökmen tarafından sanat ödülüne layık görülmüştü.

Menderes, Gökmen’e hitaben yaptığı konuşmada AKM’nin kapanması nedeniyle birkaç farklı binada faaliyetlerine devam eden İstanbul Devlet Opera ve Balesi için, “Bizi bu göçebelikten kurtarın!” sözleriyle konuklardan büyük alkış almıştı.
Meral Menderes, 28 Aralık Çarşamba günü Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde düzenlenen törenle son kez sevenlerini selamladı. Törende bir konuşma yapan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen “Opera ve bale dünyası daha çok kenetlenmeli, dayanışma içinde olmalı” dedi. Menderes’in en yakın arkadaşı Meral Manizade de dostluklarını anlattı.
Meral Menderes’in cenazesi, Maltepe Merkez Camisi’nde kılınan ikindi namazını müteakip, Küçükyalı Mezarlığı’nda defnedildi.
Şan eğitimini Belkıs Aran’dan alan Meral Menderes, 1959 yılında İstanbul Şehir Operası’nın açtığı sınavı kazanarak ilk solist soprano sanatçısı oldu. Çarpıcı sesi ve güçlü tekniğiyle kendinden sonraki birçok kuşağı da etkileyen Menderes, “Turandot”, “Madam Butterfly”, “Hoffman’ın Masalları”, “Macbeth” ve “Carmen”in de aralarında bulunduğu opera tarihinin önemli eserlerinde solist olarak oynadı.
 
Fotoğraflar: Arzu İŞGÜZAR
 

ARŞİV