Çocuk kanserlerine dikkat

Kadıköy Kent Konseyi çocuklarda kanser ve beslenmenin anlatıldığı bir panel gerçekleştirdi

24 Aralık 2015 - 16:16
Mustafa SÜRMELİ
Çocuklarda Kanser ve Beslenme paneli Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda 16 Aralık Çarşamba günü düzenlendi. Kadıköy Kent Konseyi Sağlık Komisyonu tarafından düzenlenen panel, Hacer Keskin’in Kent Konseyi’nin çalışmalarını anlattığı konuşmasıyla başladı.
Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) Genel Sekreteri Gözde Kaymaz, derneğin yaptığı çalışmaları anlattı. 15 Şubat’ın, Çocukluk Çağı Kanser Günü olduğunu belirten Gözde Kaymaz, dünyada yılda 160 bin, Türkiye’de ise yaklaşık 3 bin çocuğun kansere karşı mücadele verdiğini söyledi.

HER YIL 200 BİN ÇOCUK!
KAÇUV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İnci Yıldız ise “Çocuklarda Kanser” konulu konuşmasında hastalık ve tedavi ile ilgili önemli bilgiler verdi. Çocuklarda görülen kanser vakaları ve tanısının ürkütücü şekilde arttığına dikkat çeken Prof. Dr. İnci Yıldız, her yıl yaklaşık 200 bin çocukluk çağı kanseri tanısının konduğunu belirtti. Prof. Dr. Yıldız, çocuk tümörlerinde tedavi ile yüzde 60-70 oranında tam şifa elde edildiğini de sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Yıldız, 1960’lı yıllarda yüzde 5 iyileştirilebilen çocukluk lösemilerinin yüzde 75-80’inin günümüzde şifa bulduğunu, Hodgkin hastalığının yüzde 90, Hodgkin dışı lenfoma rahatsızlığının yüzde 75 iyileştiğini, kemik tümörünün erken tedaviye başlanmışsa yüzde 60 iyileştiğini, Wilms adı verilen böbrek tümörü rahatsızlığının ise yüzde 90 oranında iyileştirilebildiğini belirtti.
Yıldız konuşmasında hastalıklarla mücadelede bağışıklık sisteminin güçlü olmasının önemine değindi. Her kanser türünün kendine özgü belirtilerinin olduğunu, iştahsızlık, kilo kaybı, beslenme bozukluğu veya ateş gibi genel belirtilerin sözkonusu olabileceğini söyleyen Yıldız, “Kolda, bacakta, kalçada ağrı ile birlikte büyüyen kemik tümörünün belirtisi olabilir. Lösemi dışındaki kanserlerin çoğu vücutta bir bölgede şişlik, kitle yapma bulgusu ile belirti verir” dedi.

DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME
Uzm. Hemşire Leman Yantiri ise “Çocuklarda Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı konuşmasında dengeli ve düzenli beslenmenin tedavideki rolünü anlattı. İyi beslenmenin iyi büyüme ve gelişme anlamına geldiğini, iyi beslenen çocuğun da hastalıklara karşı dayanıklı olacağını söyleyen Leman Yantiri, iyi beslenme piramidinden bahsetti. Çocuğun iyi beslendiğini anlamak için boy ve kilo takibine, doğal, katıksız ve hijyenik şekilde beslenmesine ebeveynlerin dikkat etmesini tavsiye eden Yantiri, vücut için gerekli olan kalori, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin alınması ile dengeli beslenmenin sağlanacağını ifade etti.
Yantiri’nin anlattıkları içinde öne çıkanlar şöyle: Et, balık, yumurta, soya ürünleri, bakliyat, fasulye, mercimek ve fındık gibi protein içeren gıdalar, kasların güçlenmesi ve yaraların iyileşmesi için gerekli. Bazıları yağ içeriyor ve enerji, vitamin ve mineral kaynağı. Süt, peynir ve yoğurt gibi ürünler de protein ve kalsiyum kaynağı. Bu gıdalar protein, yağ, vitamin ve mineral içeriyor. Eğer çocuğunuz kilo kaybediyorsa, yağlı olanları tercih edin. Yantiri, bu ürünlerin pastörize olmalarının önemli olduğunu vurguladı. Pilav, makarna, patates, tam buğday unundan yapılmış ekmek, bal, pekmez gibi karbonhidrat kaynağı olan gıdalar çocuklar için iyi birer enerji kaynağı. Ve tabiî ki meyve ve sebzeler unutulmamalı. Bunlar vitamin, mineral ve lif bakımından zengin.

KAÇUV UMUT OLDU
Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji Servisi hekimleri ve çocukları tedavi görmekte olan ailelerin bir araya gelmesiyle kuruldu. Vakfın amacı; maddi sorunları nedeniyle tedavileri aksama riski taşıyan çocukların tedavilerinin sürekliliğini sağlamak, kanserle mücadelede önemli bir gereksinim olan psikolojik destek ve çocuk psikolojisine uygun tedavi ortamı sağlamak, tedavisi süren çocuklara ulaşılıp iyileşmelerini ve sağlıklı yetişkin bireyler olarak topluma kazandırılmalarını sağlamak.
Çocukların sağlığı, tedavisi için çok yönlü çalışmalarını sürdüren KAÇUV 2012’de İstanbul’daki tüm hastanelerde tedavi gören çocuklara ve ailelere yönelik 14 oda ile ücretsiz konaklama, mutfak ve banyo hizmetleri sunan, bahçeli, oyun, bilgisayar odaları ile çamaşırhanesi bulunan KAÇUV Aile Evi’ni hizmete açtı.
Tel: 0212 291 31 10 / www.kacuv.org

 

ARŞİV