Çocuk işçileri için etkinlik

Hayata Destek Derneği, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde çocukların mevsimlik tarım işçiliğine dikkat çekmek için herkesi çocuk olmaya ve imza kampanyasına katılmaya çağırdı.

21 Kasım 2013 - 09:08
Hayata Destek Derneği, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde çocukların mevsimlik tarım işçiliğine dikkat çekmek için herkesi çocuk olmaya ve imza kampanyasına katılmaya çağırdı. Çocukluk oyuncaklarıyla Kadıköy ve Beşiktaş’ta buluşanlar, bir günlüğüne çocuk oldu.
  
Semra ÇELEBİ
 
Türkiye’de yasadışı olduğu halde 1 milyon çocuk, işçi olarak çalıştırılıyor. Bunun yüzde 45’ini ise tarımda çalışan çocuklar oluşturuyor. Bu çocuklar evlerinden, okullarından, tüm yasal haklarından uzak bir hayat sürüyor; ömür boyu kalıcı sağlık sorunları ve en kötüsü de kalıcı yoksulluğa mahkûm ediliyorlar. Mevsimlik tarım işçilerinin çocukları, doğumlarından itibaren mevsimlik tarım göçünün beraberinde getirdiği şartlardan etkileniyorlar.
2012’den bu yana sahada çalışmalar ve destek faaliyetleri yürüten Hayata Destek Derneği ekibinin gözlemlerine göre, tarımda çocuklar 8-9 yaşlarından itibaren tarlalarda/bahçelerde çalışmaya zorlanarak senenin yarısından fazla bir dönemini aileleriyle birlikte mevsimlik göç yolunda fındıktan, pamuğa, şeker pancarına, narenciye, kayısı ve bakliyata kadar farklı ürünlerin üretiminde, zor şartlar altında çalışarak geçiriyorlar. Çocukların çalışmaya zorlandıkları ürünler ya da yöreler sezondan sezona değişebilse de, çocuklar haftada en az 6 gün, günde 9 saat çalışmak zorunda bırakılıyorlar. Haftanın 5 günü, günde 8 saat çalışan bir yetişkinden çok daha fazla…
 
BU İŞ ÇOCUK OYUNCAĞI DEĞİL!
Sahadaki çalışmalarını, bir kampanyaya dönüştüren Hayata Destek Derneği, ‘Bu iş çocuk oyuncağı değil!’ diyerek 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde hem dünya çocuklarının haklarına destek vermek, hem de Türkiye’deki çocuk işçilerin yasal haklarına bir an önce kavuşmalarını sağlamak için imza kampanyası başlattı.
‘Hepimiz bir gün çocuk olduk, hepimiz bugün çocuk olduk!’ temalı Kadıköy Belediyesi’nin de destek verdiği kampanya kapsamında, 20 Kasım Çarşamba günü Beşiktaş ve Kadıköy’de onlarca gönüllü bir araya geldi. Çocukluk oyuncaklarıyla birlikte gelen gönüllüler, top oynadı, ip atladı, bir günlüğüne de olsa yeniden çocuk olmanın tadını çıkardı.
 
NAKİYE ÖĞRETMEN ANITININ ÖNÜNDE BULUŞTULAR
Kadıköy’deki etkinlik, 1930’da Dünyanın ilk Çocuk Hakları Mitingi’nde ilk Çocuk Hakları Bildirisi’ni okuyan öğretmen Nakiye Elgün anısına Kadıköy Belediyesi tarafından yaptırılan Nakiye Öğretmen Rölyefi’nin önünde yapıldı. İmza standının açıldığı etkinlikte, gönüllüler çocukluk oyuncaklarını ortaya koyarak etrafında oyunlar oynadı. Çevreden geçenlerin ilgisini çeken etkinlik kapsamında sosyal medyanın yanı sıra stantta da çok sayıda imza toplandı.
Kampanyayla ilgili ayrıntılı bilgiye http://buiscocukoyuncagidegil.com/ adresinden ulaşabilir siz de imza kampanyasına katılarak çocuk işçilerin yasal haklarına kavuşmalarına destek olabilirsiniz.

ARŞİV