Nedir bu Metaverse çılgınlığı?

Sanal Gerçeklik ile Sanal Dünyalarda, gerçek dünyada yapılması imkansız olan başarılar elde edebilir, lüks bir evin sahibi olabilirsiniz. Fiziksel gerçekliği olmayan algısal evren olarak tanımlanan Metaverse nedir? Metaverse’de alınan bir ürünün değeri var mıdır? Tasarım Stratejisti Fethi Uluak ile konuştuk

12 Ocak 2022 - 13:22

Metaverse terimi son günlerde sıkça konuşulan konulardan biri. Fiziksel gerçekliği olmayan, sanal dünyada cihazlar sayesinde oluşturulan algısal evren olarak açıklanan Metaverse, teknoloji devlerinin yeni gözdesi oldu. Facebook’un kurumsal adını Meta olarak değiştirmesi ile tüm dünyada dikkatler Metaverse denilen sanal evrene çevrildi. Bu dünyada vakit geçirenlerin odağında ise son zamanlarda meta araziler satın almak var.

Herkesin merak ettiği Metaverse kavramını, yaklaşık 6 senedir farklı kategorilerdeki kripto aplikasyonlarını kullanan ve yeni çıkan konseptleri kendince tercüme eden Tasarım Stratejisti Fethi Uluak ile konuştuk. Uluak, şu anda satılan sanal arsaların tamamının spekülasyon amaçlı olduğuna dikkat çekti.

“İKİ TEKNOLOJİNİN TEK BİR FORMA DÖNÜŞMÜŞ HALİ”

Uluak, Metaverse kavramı şöyle açıkladı: “Teknik anlamda Metaverse, günümüzde var olan fakat yeterince olgunlaşmamış iki teknolojinin tek bir forma dönüşmüş halidir diyebiliriz. Bu teknolojiler Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) ve Sanal Dünyalar (Virtual Worlds). Bireyler icin Metaverse’in en ilgi çeken tarafı, gerçek dünyada yapılması imkansız ya da zor olan birçok tecrübeyi Metaverse bünyesinde belli oranda tecrübe edebiliyor olmaktır. Örneğin gerçek hayatında maddi olarak çok başarılı olamamış bir kisi, Metaverse içinde tam tersi bir karaktere dönüşebilir. Sanal şehirdeki çok lüks bir evin sahibi olabilir.”

“TAMAMI SPEKÜLASYON”

Şu anda satılan sanal arsaların tamamının spekülasyon amaçlı olduğunu söyleyen Uluak, “Sanal olarak alınan herhangi bir lokasyon, eşya veya ürünün bir değerinin olması tamamen o sistemin popülerliğine ve var olma süresine bağlıdır. Sanal arsa alan birçok kişi, Metaverse konseptinin popülerliğini kullanarak kısa süre kâr etme amacı güdüyor” ifadelerini kullandı.

Sanal arsaların nasıl satın alınabileceğine de değinen Uluak, “Popüler bir NFT platformu olan OpenSea'de arama yaparak sanal arsalar alınabilir. Bunun icin kripto cüzdan ve kripto para gerekiyor” dedi.  

“ÇOK DAHA NORMAL BİR HALE DÖNÜŞEBİLİR”

Sanal dünyaya duyulan talep üzerine de konuşan Uluak, “Sanal dünyalara ve içindeki varlıklara olan talep çok uzun süredir var olan birşey. Donanım teknolojisi (fiyat ve görsel gerçekçilik) geliştikçe ve yeni nesil bu teknolojileri kullanarak büyudükçe, herhangi bir sanal dünyaya bağlanıp orada saatlerce vakit geçirmek çok daha normal bir hale dönüşebilir. Metaverse veya sanal gerçeklik konseptlerini eğlenceli bir şekilde işleyen Ready Player One veya Free Guy filmlerine de bakmanızı öneririm” şeklinde konuştu.

İSTANBUL İLGİ ODAĞI OLDU

Dünyanın her yerini sanal olarak satışa sunan platformlarda İstanbul oldukça ilgi görüyor. İstanbul’da satılan sanal arsaların büyük bir bölümünün Avrupa Yakası'nda olduğu görülürken, Anadolu Yakası'nda Kadıköy ve Üsküdar en çok ilgi gören lokasyonların başında geliyor. İstanbul’da boğaz hattı ve Tarihi Yarımada’dan sonra en çok ilgi gören yer Kadıköy oldu.


ARŞİV