Muzaffer Özdemir'den şiir sergisi

Şair, besteci, saz virtüözü Muzaffer Özdemir 30 Eylül 9 Ekim tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezinde bir şiir sergisi açıyor...

29 Eylül 2011 - 11:45

KADİR İNCESU

Şair, besteci, saz virtüözü Muzaffer Özdemir 30 Eylül 9 Ekim tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezinde bir şiir sergisi açıyor. “Sazıyla Sevişen Adam” adlı kitabı Artshop Yayınları tarından yayımlana Özdemir ile sergisi ve yeni kitabı üzerine konuştuk.
Sekiz yaşında bağlamaya çalmaya başladınız. 12 yaşında da şiir yazmaya… Müzik ve şiirin uyumu konusunda neler söylemek istersiniz?
Şiiri diğer yazın türlerinden, örneğin romandan, öyküden ayıran şey, şiirin gelişigüzel sözlerle değil yapısında müzikal tınıları ve lirizmi taşıyan dizelerle yazılmış olmasıdır. Güçlü şiirler, okuruna melodikasıyla ulaşırlar. O nedenle şiir ve müziğin genel anlamda içiçe olduğunu savunabiliriz. Özel olarak ta benim hayatımda ikisinin de yeri aynıdır.
Bana göre en önemli çalışmalarınızdan biri de Enver Gökçe için hazırladığınız kitap. Gökçe sizin için ne ifade ediyor?
Enver Gökçe çağdaş Türk şiirinin en büyük ozanlarından biridir. Gökçe’yi büyük kılan en önemli özelliği, Yunus Emre'den günümüze kadar Türkçeyi en duru, en saf haliyle değerlendirmiş olmasıdır... Benim Enver Gökçe tutkum ise, tam da bu noktada başlar.
Şiir Sergisi'nde neler olacak?
Bu sergide YAZILDIĞINA PİŞMAN OLMAYAN şiirler olacak... Neden Yazıldıklarına Pişman Olmadıklarını ise, sergiyi gezince göreceğiz...
Onca şiir kitabı ve albüme imza atan Muzaffer Özdemir, bugün bulunduğu yeri nasıl değerlendiriyor?
Bu güne kadar 6 enstrüman icat ettim. 10 tane kendi bestelerimi içeren ve deneysel çalışmalardan oluşan müzik albümüm, 20 tane de çoğu şiir olan kitabım var. "YAŞAMIN HAKETTİKLERİ"ni düşününce, bu ürettiklerimin bile az olduğunu sandığım bir yerdeyim...
Kısa bir süre önce Kadıköy’e yerleştiniz? Neden Kadıköy?
Dünyanın ve ülkemizin birçok yerinde yaşadım. Özellikle ülkemizin biraz daha özele inersek İstanbul’un en yaşanılası yerindeyim. "Bütün şehirlerin başkentinde" Kadıköy’deyim...
En çok İNSAN Kadıköy’de olduğu için...
 
Muzaffer Özdemir
1961 yılında doğan Muzaffer Özdemir küçük yaşlarda yazmaya başladı ve ilk şiirini on üç yaşında yayımladı. Birçok dergi ve gazetede çeşitli inceleme yazıları ve şiirleri yayımlanan Özdemir, 1987 yılında "20.Yüzyıl Büyük Türk Şiiri Antolojisi"ne , 1989 yılında "Behçet Necatigil Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü"ne, 1999 yılında "Cumhuriyetten Günümüze Türk Şiiri Antolojisi"ne, 2001 yılında "Yüzyılın Türk Şiiri Antolojisi"ne, yine 2001 yılında "Emek Şiirleri Antolojisi"ne alındı.
Bugüne kadar 17 kitabı yayınlanan sanatçının film müziği, belgesel müziği çalışmalarının yanı sıra kendi bestelerini içeren 5 de kaseti piyasaya sunuldu. Sezen Aksu, Uğur Yücel, Yalçın Menteş ve daha birçok ünlü isimle çalışan sanatçının bazı şiirleri Edip Akbayram, Hasret Gültekin ve Onur Akın tarafından seslendirildi. Türkiye'de ilk şelpe (elle çalınan bağlama) Kaset ve CD'sini yayımladı. Altı enstrüman icat eden Özdemir, Yurt içinde ve 20 kadar Avrupa ülkesinde konserler verdi.
 

ARŞİV