İstanbul Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen “Kentsel Planlama ve Tasarım 2030’a Hazır” projesi (UP2030) 2023 yılında başlatıldı. Adil, sürdürülebilir, esnek ve iklim nötr şehirlerin oluşturulması hedefiyle yürütülen proje, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) ve toplam 44 ortak kurumun katılımıyla sürdürülüyor. Proje kapsamında pilot bölge olarak seçilen Moda’da güneş enerjisi potansiyeli hesaplandı. Üretilen temiz enerjinin bina tüketiminde kullanılması ve artan enerjinin hafif elektrikli araçlara yönlendirilmesi, “Dijital İkiz” teknolojisi ile modellendi. Çalışmanın sonucunda telefon ve dizüstü bilgisayar gibi cihazların şarj edilebildiği enerji üreten bir kent mobilyası tasarlanarak üretildi.
ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ
UP2030 Projesi’nin İstanbul Çalıştayı, 26 Haziran Perşembe günü Müze Gazhane’de gerçekleştirildi. Sürdürülebilir şehir planlaması ve yenilikçi kent tasarımlarının ele alındığı çalıştaya çeşitli kurumlardan temsilciler katıldı. Çalıştay sonrası Moda sahiline yerleştirilen güneş paneli entegreli kent mobilyasının açılışı yapıldı. Kent mobilyası hem estetik hem de işlevsel özellikleriyle dikkat çekiyor. Güneşten ürettiği enerjiyle telefon ve bilgisayar gibi cihazların şarj edilmesine olanak tanıyan bu mobilya, İstanbulluların hizmetine sunuldu.
Mobilya ODTÜ ve ODTÜ GÜNAM (Güneş Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi) ile işbirliği yapıldı. Mobilyanın tasarım ve imalat çalışmalarını ise İSTON tarafından gerçekleştirdi. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, Anadolu Yakası Park Bahçeler Müdürlüğü, Enerji Yönetimi ile Aydınlatma Müdürlüğü ekipleri ve İstanbul Enerji projeye katkı sundu.