Modalılar 'yeraltı otoparkına' itiraz etti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Moda Mehmet Ayvalıtaş Meydanı ve Moda Tenis Kortu altına çok katlı yer altı otoparkı projesine mahalleli tepkili.

07 Mayıs 2014 - 09:16

Semra ÇELEBİ
Kadıköy’ün otopark sorununa karşı Moda’da iki ayrı “çok katlı zemin altı otoparkı” projesi hazırlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin askıya çıkardığı planlara mahalleliden itiraz geldi. 1 Mayıs’a kadar itiraz hakkı bulunan planlar için bir araya gelen Kadıköy’ün mahalle dayanışmaları, yaptıkları toplantıyla, kendilerine sorulmadan dayatılan “yer altı otoparkı”na karşı imza toplama kararı aldı. Nisan ayı ortasında alınan karara Kuşdili Platformu ve Mimarlar Odası da destek verdi.
Otopark yapılması planlanan Mehmet Ayvaltıaş Meydanı’nda ve Moda Tenis Kortu önünde iki hafta sonu kurulan stantlarda halktan imza toplandı. Toplanan 2 bin 576 imzayla, 30 Nisan Çarşamba günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı otopark planına itiraz edildi.
İtiraz sonucu bir ay içinde belli olacak.
 
“MEHMET AYVALITAŞ MEYDANI VE ÇOCUK PARKI'NA OTOPARK İSTEMİYORUZ”
İBBye verilen 2 bin 576 imzalı itiraz dilekçesinde “neden yer altı otoparkı istenmediği” şu ifadelerle açıklandı: “Esas söz hakkı biz mahallelilerde, ama Büyükşehir Belediyesi haberimiz bile olmadan kararlar almaya devam ediyor. Mahallemizde park sorunu olduğu bir gerçek. Ama bunun çözümü buraya toplu taşıma yerine özel araçla gelmeyi özendirecek ve dışarıdan daha fazla arabayı mahalle ortasına kadar sokacak, trafiği iyice kilitleyecek, buna bağlı gürültü ve kirliliği artıracak, meydandaki ağaçları yok edecek-yeraltı da olsa-bir otopark değil. Kitapçılar birer ikişer kapanıyor; mahalle dokusu bu gidişle yok olacak. En merkezi yerlere yapılan otoparklar da bu değişimi hızlandıracak maalesef. Mahalleli için çözümler üretmeli, bunu da ortak akılla yapmalıyız.”
 
MİMARLAR ODASI VE KADIKÖY BELEDİYESİ DE İTİRAZ ETTİ
Kadıköy’deki mahalle dayanışmalarının uyarısıyla inceleme başlatan Kadıköy Belediyesi de yer altı otoparkı için seçilen yerlerin uygunsuzluğunu onayladı ve İBB’nin hazırladığı plana itiraz etti. Mimarlar Odası da itiraz edenler arasında yer aldı.
Yaşanan tüm gelişmeleri gazetemize özetleyen Caferağa Dayanışması’ndan Üzeyir Uludağ’a, otoparka bu kadar ihtiyaç varken neden Mehmet Ayvalıtaş Meydanı ve Moda Tenis Kortu altına yapılması planlanan otoparkları istemediklerini sorduk. Uludağ hazırlanan plana göre, otoparkların sadece meydanın altı ya da tenis kortu alanıyla sınırlı kalmadığını, etraftaki apartmanların altına kadar uzandığını, geniş bir alanı kapladığını belirtiyor. 
Uludağ’a göre Kadıköy’de bir otopark sorunu olduğu gerçek ancak çözüm dayatılan planlarla değil, mahallelilerin ve yerel yönetimin birlikte vereceği kararla bulunabilir. Uludağ; “Biz Kadıköy halkı, belediye ile birlikte oturup uygun bir plan çıkarabiliriz. Mahalle örgütleri ve yerel belediyenin birlikte belirlediği bir yere otopark yapılabilir. Dayatılmasına karşıyız” diyor.
 
“MODERN KENTLERDE OTOPARKLAR ŞEHİR İÇİNDE OLMAZ”
Caferağa Dayanışması’ndan Üzeyir Uludağ, itiraz noktalarından birinin de kent merkezlerinde yapılan otoparkların çevreye ve insana verdiği zarar olduğunu belirtiyor. Uludağ itiraz nedenlerini şöyle sıralıyor: “Yer altı otoparkı yapıldığında Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’ndaki bitki örtüsü yok olacak, kökü derinde olan ağaçlar yaşayamayacak. Otopark, Moda’daki trafiğin yoğunlaşmasına neden olacak. Oysa biz, modern ve planlı kentlerde olduğu gibi araç trafiğinin kent içinde olmamasından yanayız. Meydanda oturan yaşlılarımız, oynayan çocuklarımız, tenis kortunda spor yapanlar, bu otoparka girip çıkan otomobillerin egzos gazına maruz kalacaklar. Hem havayı kirletecek hem insanların sağlığını etkileyecek.”
Uludağ, Kadıköy Belediyesi ve Mimarlar Odası’yla birlikte mahalle dayanışmalarının da önerisiyle, sağlığa, çevreye ve bitki örtüsüne zarar vermeyecek, uygun bir yere otopark yapılabileceğinin altını çiziyor.

ARŞİV