Mehmet Ayvalıtaş Meydanı yenilendi

Kadıköy Belediyesi, Caferağa Mahallesi’ni daha yaşanabilir, yürünebilir ve yeşil hale getirmek amacıyla Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda yeniden düzenleme çalışmalarını tamamladı.

18 Eylül 2023 - 17:18

Meydan düzenlemesinin Caferağa Mahallesi sakinlerinin istek ve ihtiyaçlarına uygun olarak hayata geçirilmesi için çağrı yapan Kadıköy Belediyesi, 16 Eylül Cumartesi gerçekleştirdiği boyama etkinliğine tüm mahalleliyi davet etti. Etkinlikte hem zemin boyama çalışması yapıldı hem de ‘Sokak Bizim’ ve ‘Çocuk ve Mekân’ başlıkları altında çocuklar için çeşitli etkinlikler düzenlendi. 

ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILDI

Marmara Belediyeler Birliği, Superpool ve Global Designing Cities Initiative iş birliğiyle “Sokak Dönüştürme Prova Uygulama Destek Programı” kapsamında gerçekleştirilen projede Kadıköy Belediyesi ve WRI Türkiye (Sürdürülebilir Şehirler Ağı) ortak çalışmasının Mehmet Ayvalıtaş Meydan projesini tamamladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de destek verdiği düzenleme kapsamında Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nın General Asım Gündüz Caddesi yönü araç trafiğine kapatıldı, trafik düzenlemeleri ve çevre kavşaklarda iyileştirme çalışmaları tamamlandı. Meydana yeni kent mobilyaları ile çocuklar için tahterevalli yerleştirildi, yaya güvenliğini öne çıkartan zemin renklendirmesi ve çocuklar için oyun alanları yapıldı. 

KADIKÖY ÖRNEK OLSUN

Mehmet Ayvalıtaş Meydanı ile meydana açılan sokağın tasarım ve düzenlemesinin halkın ihtiyaç ve beklentilerine göre yapıldığını, sürdürülebilir bir çevre yaratılmasının amaçlandığını belirten Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı şöyle konuştu: “Global Designing Cities Initiative ve Superpool gibi önde gelen global kent tasarımı inisiyatiflerinin desteğiyle yürütülen Marmara Belediyeler Birliği’nin ‘Sokak Dönüştürme Programı’na kabul edildik. Bu programın amacı, belediye olarak bize kapasitemizi geliştirecek eğitim ve mentörlük süreçleri sağlayarak sürdürülebilir bir çevre yaratmak ve yerel toplulukların yaşam kalitesini artırmak için yaya ve çocuk dostu kamusal mekanlar tasarlanmasına destek olmak. Kadıköy’ümüzdeki bu dönüşümün diğer belediyeler için de örnek olmasını diliyoruz.”

‘DÜŞÜK EMİSYON BÖLGESİ’ SEÇİLDİ 

Projeye destek veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Dairesi Başkanı Utku Cihan ise “Dünyada nüfusu 16 milyonu geçen mega bir kentte ilk kez yapılan ‘İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı'nda Caferağa Mahallesi düşük emisyon bölgesi olarak planlandı. Bu nedenle ‘Sokak Dönüştürme Programı’nın Caferağa’da hayata geçirilmesi, bu tür çalışmaların örneklendirilmesi ve uygulanması açısından çok önemli” vurgusunu yaptı. 

“PİLOT ALAN SEÇİLDİ”

WRI Türkiye Direktörü Dr. Güneş Cansız, “İstanbul Derinlemesine Çalışma Programı: İstanbul Mahalle Odaklı Aktif Ulaşım Planlama’ çalışmamız için Caferağa Mahallesi pilot alan seçildi. Caferağa için yaşanabilir mahalle konsepti kılavuzu hazırlayacağız. Bu çalışmamızı da Kadıköy Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.

“BÖYLE KALSIN DİYORLAR”

General Asım Gündüz Caddesi yönü için yayalaşma kararının alındığını söyleyen, WRI Türkiye’de Kentsel Hareketlilik Kıdemli Yöneticisi Merve Akı Yaman, “Sayımlarda fark ettik ki trafiğin kilitlendiği saatlerde, örneğin buradan sadece 10 taşıt geçiyorken karşılığında 600 yaya geçiyor. Şu anda prova uygulamamızı yapıyoruz. Bu yol üzerinden bir sürü pusetli ve çocuklu annelerle konuştuk, yaşlı ve engellilerle konuştuk, onlar da buranın böyle kalmasını istiyorlar” dedi. Yaman, Kadıköy Belediyesi ile ortak hedeflerinin; yapılacak sayımlar, anket çalışmaları ve geri dönüşlere göre bir rapor hazırlayıp, Kasım ayı gibi kalıcı projeyi uygulamak olduğunu kaydetti. 

“Projelendirilmesi, trafik sayımlarının yapılması, mevcut yaya hareketliliğinin tespit edilmesi gibi konularda Kadıköy Belediyesi ile çalışıp projeyi birlikte gerçekleştirdik” diyen Yaman, “Burada mahallilerin görüşlerini aldığımız, anket uygulaması yapacağımız, daha çocuk ve yaşlı dostu bir sokak uygulamasının tepkilerini ölçümlediğimiz, bir pilot uygulama yaptık. Buna bağlı olarak da proje şekillenecek. Tüm Caferağa’da sayımları gerçekleştireceğiz, anket çalışması yapacağız ve onun sonucunda da Caferağa için konsept bir plan üretilecek” dedi. 


 


ARŞİV