Marmaray'a ilk kaynak

İki kıtayı yeraltından birleştirecek olan Marmaray projesinde demir rayların ilk kaynağı, Başbakan Erdoğan’ın katıldığı bir törenle Ayrılıkçeşme İstasyonu’nda atıldı.

19 Ocak 2012 - 10:13

Avrupa ve Asya yakasını İstanbul Boğazı'nın altından birleştirecek olan Marmaray'da demir rayların kaynağı, Kadıköy’deki Marmaray Ayrılıkçeşme İstasyonu’nda 14 Ocak Cumartesi günü yapıldı. Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “Marmaray Projesi, altını çizerek söylüyorum, bir İstanbul Projesi değildir. Marmaray, bir Türkiye projesidir, Avrupa ile Asya'yı birleştiren, kıtalar arası bir projedir, Marmaray bir dünya projesidir” dedi.

Temelleri 2004 yılında atılan Marmaray, Avrupa yakasında bulunan Halkalı ile Asya yakasında bulunan Gebze ilçelerini kesintisiz, modern ve yüksek kapasiteli bir banliyö demiryolu sistemiyle bağlamak amacıyla İstanbul'daki banliyö demiryolu sisteminin iyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi inşasına dayanıyor. İstanbul Boğazının her iki yakasındaki demiryolu hatları, İstanbul Boğazı'nın altından geçecek olan bir demiryolu tünel bağlantısı ile birbirine bağlanacak. Hat, Kazlıçeşme'de yeraltına girecek; yeni yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek, İstanbul Boğazının altından geçecek ve diğer bir yeni yer altı istasyonu olan Üsküdar'a bağlanacak ve Söğütlüçeşme'de tekrar yüzeye çıkacak.
29 Ekim 2013'te hizmete girmesi planlanan proje tamamlandığında;
-Gebze ve Halkalı arası 105 dakika,
-Bostancı ve Bakırköy arası 37 dakika,
-Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12 dakika,
-Üsküdar ve Sirkeci arası 4 dakika olacak.
 

ARŞİV