Mahalle Evi 1 yaşında

Caferağa Dayanışması, Mahalle Evi’nin birinci yaş gününü Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda kutladı. Çocukların katıldığı kutlamada yaş günü pastası kesildi.

16 Ocak 2015 - 08:51
Caferağa Dayanışması, Mahalle Evi’nin birinci yaş gününü Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda kutladı.  Çocukların katıldığı kutlamada yaş günü pastası kesildi.
 
Aysel KILIÇ

Gezi Direnişinin ardından kolektif bir çabayla Kadıköy Caferağa Mahallesi’nde açılan dayanışma evi, bir yılını geride bıraktı. 11 Ocak’ta birinci yılını dolduran Caferağa Mahalle Evi, yaş gününü mahalleliyle birlikte kutladı. Kutlama, Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş’ın isminin verildiği parkta yapıldı. Çocukların yoğun olarak katıldığı kutlamada kimisi palyaço olup çocukları güldürdü, kimisi ise dans ederek ısındı.Soğuk havaya rağmen ilginin büyük olduğu kutlamada, yaş günü pastası kesildi. Çocuklar tarafından kesilen pasta hep birlikte yenildi.

“BU DÜNYA BİZİM”
Gazete Kadıköy olarak biz de doğum günü etkinliğine katıldık, kutlamaya katılan mahalleliye Mahalle Evi’ni sorduk. Bahadır Altan, Mahalle Evi’nin bir sembol olduğunu söyledi ve ekledi: “Bu dünya bizim! Mahalle Evi şart değil. Dayanışmamızı her koşulda, her yerde sürdüreceğiz.  Mahalleli de dayanışmayı sahipleniyor, bu önemli.”  
Kapatılan evin geri açılması gerektiğini belirten Sahra Alkan “O kadar emek verilen bir yerin ufacık bahanelerle kapısına kilit vurulmasını kabul edemeyiz. Kamuya ait olan yerler kamuya açılmalı” diye konuşurken. Ufuk Akyol da, “Evimizi kapatsalar da biz bugün yine bir aradayız ve evimizin yaş gününü kutluyoruz. Evimiz olmasa da her yer bizim” dedi.
 
“GEZİ’DEKİ PAYLAŞIM SÜRÜYOR”
Mahalle Evi’nin kapatılmasını, kırmızı elbisesi ve dans gösterisiyle protesto etmiş olan sanatçı Gonca Gümüşayak da yaş günü kutlamasındaydı.
Palyaço kıyafetini giyerek çocukları eğlendiren Gümüşkaya, Gezi Direnişi’nin önemini vurguladı: “Gezi direnişinde insanlar, baskı ve zulme dur dedikleri için gözlerine fişek yediler, hayatlarını kaybettiler. Tüm yaşananlara rağmen bu mücadele sürüyor. Gezi’deki paylaşımdan çok etkilendim, bu paylaşımın sürmesi gerektiğine inandım. Bugün bu nedenle buradayım.” 
Utku Poyraz ise işgal evlerine bakışını şu cümlelerle anlattı:  “Her yeşil, her canlı bir sermaye olarak görülüyor. Betonlaştırılan bu şehirlerde, bu mağaralarda özgürlük alanlarımızı nasıl bulabiliriz, nasıl kendimizi var edebiliriz diye düşünürken, hayvanların, ağaçların, insanların sömürülmediği bir yer ararken kendimizi işgal evlerinde bulduk. Buralar bizim yaşam alanlarımız.”
 
MAHALLELİ EVİNE YÜRÜDÜ
Etkinlikte Mahalle Evi’nde yapılan atölyelerin çalışmaları sergilendi, Gezi’nin mirası olan mahalle forumlarının ve mahalle evlerinin önemi anlatıldı. Daha sonra ritim grubunun gösterisi eşliğinde Caferağa Mahalle Evi'ne yürünüldü. Yürüyüşe mahalle halkı büyük ilgi gösterdi.  Kimisi evinin camından alkış tuttu, kimisi yürüyüşe katıldı.  Bir ay önce polis tarafından kapısına kilit vurulan Mahalle Evi önüne gelindiğinde ise ritim grubu gösteri yaptı. Gösteri sürerken bir grup genç, kapısı mühürlenen Mahalle Evi’ne girdi, balkona “Mahalle Evi 1 yaşında” yazılı pankart astı.  Etkinlik, alkışlarla son buldu.

ARŞİV