Çölyak için pedal çevirdi

Çölyak hastalığına dikkat çekmek için 11şehri bisikletle dolaşan Hakan Pekzorlu yolculuğunu Kadıköy’de tamamlıyor

12 Haziran 2015 - 10:28
Çölyak hastalığına dikkat çekmek için 11şehri bisikletle dolaşan Hakan Pekzorlu yolculuğunu Kadıköy’de tamamlıyor
 
Aktivis Hakan Pekzorlu Dünya Çölyak Günü olan 9 Mayıs’ta bisikletiyle Ankara’dan yola çıktı ve 11 şehri dolaşarak tam bin 751 km yol boyunca pedal çevirdi. Bunu yaparken tek bir amacı vardı; “çölyak” ve “gluten” duyarlılığı hakkında farkındalık yaratmak.
NUSTİL-Nutrition Style (SCHAR) sponsorluğuyla Sağlık Bakanlığı ve çölyak derneklerinin yürüttüğü proje kapsamında Ankara’dan yola çıkan Pekzorlu, Konya, Antalya, Denizli, Aydın, İzmir, Manisa, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Adapazarı, İzmit’i bisikletle geçti. Sadece şehir merkezlerine değil köylere de uğrayan Hakan Pekzorlu,  insanlara çölyak ve guliten duyarlılığını anlattı; bilinçlendirme malzemelerini ve “Dikkat Gluten!” rozetlerini dağıttı.
Ayrıca proje kapsamında çölyak derneklerinin olduğu merkezlerde halkı bilinçlendirme seminerleri yapıldı, bisiklet dernekleri temsili bisiklet sürüşleri yaparak hastalığa dikkat çekti.
Pekzorlu’nun 36 günlük turu 13 Haziran İstanbul’da sona eriyor. Kadıköy Belediyesi’nin de desteğiyle Özgürlük Parkı İnteraktif Çocuk Kütüphanesi’nde düzenlenecek olan Çölyak Farkındalık Etkinliği”nde Hakan Pekzorlu için karşılama töreni yapılacak. Çölyak derneklerinden yapılan açıklamada “Gelin çölyaklılar için bin 750 km yol kat eden aktivist Hakan Pekzorlu’yu birlikte karşılayalım” deniyor. Herkese açık etkinlik 13 Haziran Cumartesi saat 16.00’da Özgürlük Parkı’nda.
 
ÇÖLYAK NEDİR?
Çölyak hastalığı ince bağırsağın, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar gluten içerir.
Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve villus çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak Hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar.
 
 

 

 

 
 
 
 
 

ARŞİV