“Las Tesis’i Değil Katilleri Yargılayın!”

Kadıköy’de Las Tesis eylemi sırasında gözaltına alınan kadınların yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü

06 Kasım 2020 - 00:16

Geçen yıl Şilili kadınlardan dünyaya yayılan Las Tesis eylemlerinde, kadın cinayetlerini durdurmak için mücadele eden kadınlara polis sert şekilde müdahalede bulunmuştu. Kadıköy’deki eylemde, aralarında Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim’in de bulunduğu altı kadın gözaltına alınmıştı. Las Tesis dansıyla erkek şiddetini protesto eden kadınların yargılanmasına 2 Kasım Pazartesi günü İstanbul Anadolu Adliyesi'nde başlandı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri, dava öncesinde açıklama yaptı: “Kadına yönelik her türlü şiddeti protestolarıyla gerileten kadınlar, Las Tesis protestosuyla sadece Türkiye’de engellendi. Bizi Las Tesis protestosunda söylediğimiz sözlerden kaynaklı yargılayabileceklerini zannediyorlar. Fakat suçlulara suçunu söylemek, her zaman bizim boynumuzun borcudur. Her ne olursa olsun, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanana kadar mücadelemize devam edeceğiz.”

Kartal’daki Anadolu Adliyesi 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan kadınlar ve avukatları katıldı. Mahkemeye gönderilen olay günü video görüntülerine kadınların avukatları itiraz etti, mahkeme görüntülerinin bilirkişiye gönderilmesine karar verildi. "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçundan yargılanan kadınların duruşması 23 Şubat tarihine ertelendi. 

Platform avukatlarından Rukiye Leyla Süren ise duruşma sonrası şunları söyledi: “Artık biz ölen kadınların sesi olmak istemiyoruz. Biz yaşayan kadınların sesi olmak istiyoruz. Kadınlar artık lütuf beklemiyorlar. Bizler artık anayasal haklarımızı kullanmak istiyoruz. Arkadaşlarımızın bu tür davalarla mücadeleden vazgeçeceğini düşünenler kesinlikle yanılıyorlar.”

İDDİANAMEDEN

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede 8 Aralık 2019'da düzenlenen etkinliğe 280 kişinin katıldığı bilgisine yer verildi. İddianamede, etkinliği yönlendiren sanıklar Ayşen Ece Kavas ve Fidan Ataselim'e bildirinin içeriğinde suç unsuru olabileceği ve dağıtımının durdurulması gerektiği söylenmiş, ancak grubun müzik eşliğinde aslen İspanyolca olan ve Türkçeye tercüme edilmiş bildirilerdeki şarkıyı söylemeye başladığı sırada kolluk tarafından üö defa dağılmaları yönünde uyarıldığı, yasal uyarılara rağmen grubun dağılmadığı ifade edild

İddianamede Ayşen Ece Kavas, Fidan Ataselim, Nisa Kör, Seda Elhan Barbaros, Sevda Yeniköylü, Yaprak Okatalı'nın, "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi.


ARŞİV