Kozyatağı halkının metro çilesi

Bostancı ile Dudullu arasında hizmet verecek metro hattının çalışmaları sırasında patlatılan dinamitler ve gece inşaatı mahalleliyi huzursuz ediyor

24 Kasım 2017 - 14:28

Dudullu ile Bostancı’yı demir raylarla bağlayacak olan metro hattı için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. 2019’da bitmesi planlanan hat için birçok noktada dinamitleme, kazı ve inşaat çalışmaları yapılıyor. Bu noktalardan biri de iki durağın yapılması öngörülen Kozyatağı. Metro çalışması ulaşım açısından mahalleliyi memnun etse de inşaatın getirdiği problemler bu memnuniyeti unutturacak cinsten. Mahalle halkı haber verilmeden ve branda çekilmeden yapılan dinamit patlatma işleminden, gece 12’den sonra yapılan hafriyat nakliyatından ve kapanan yolların sebep olduğu trafikten muzdarip.

Dudullu ile Bostancı’yı demir raylarla bağlayacak olan  metro hattı için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. 2019’da bitmesi planlanan hat için birçok noktada dinamitleme, kazı ve inşaat çalışmaları yapılıyor. Bu noktalardan biri de iki durağın yapılması öngörülen Kozyatağı. Metro çalışması ulaşım açısından mahalleliyi memnun etse de inşaatın getirdiği problemler bu memnuniyeti unutturacak cinsten. Mahalle halkı haber verilmeden ve branda çekilmeden yapılan dinamit patlatma işleminden, gece 12’den sonra yapılan hafriyat nakliyatından ve kapanan yolların sebep olduğu trafikten muzdarip.

“PSİKOLOJİMİZ BOZULDU”

Kozyatağı Mahallesi ve 19 Mayıs Mahallesi halkının şikâyetçi olduğu konuların başında gece geç saatlerde yapılan hafriyat nakliyatı geliyor. Mahallelinin iddiasına göre sabah dinamit patlatma ve kazı işlemlerinin sonucunda ortaya çıkan hafriyat gece 12’den sonra kepçelerle tırlara yüklenerek nakliye ediliyor. Hafriyatın büyük çoğunluğunun taştan oluşması ise büyük bir gürültü kirliliğine yol açıyor.

Mahalleli Nejat Yalkıldak “Kayalıklar kamyona döküldüğü zaman bütün mahalle ayağa kalkıyor. Bunu biz defalarca şikâyet ettik. Geceleri uyuyamamaya başladık. Kendilerine de söyledim. Mühendisleriyle konuştum. Bizim 24 saat çalışma hakkımız var diyorlar. Geceleri saat 10’dan 11’den başlayıp 4’e kadar sürüyor” sözleriyle mağduriyetini dillendirirken,  Fethi Yüksel ise “Gece 12’den sonra müzikholde bile yüksek sesle bir müzik dinletilmesi yasakken, burada geceleri hafriyat taşıyorlar. Bütün mahallenin psikolojisi bozuldu.” diyor. Mahallelinin talebi ise nakliye işleminin mesai saatleri içinde yapılması.

"GÜVENDE HİSSETMİYORUZ"

Metro çalışması kapsamında istasyonlar arasındaki tünel kazma işlemleri yapılıyor. Söz konusu tünel yapım işi için de işçiler tarafından zaman zaman dinamit kullanılıyor. Mahallelinin iddiasına göre önceden haber verilmesi zorunlu olan bu işlem için mahalle halkı bilgilendirilmiyor. Ani patlamalar deprem etkisi yaratırken, halkı korkutuyor. Mahalleli Süreyya Özcan, sürekli bir patlama duyduklarını belirtirken, 11. Katta oturduğunu ve binanın sallandığını söylüyor. Özcan, eski bir bina olmasından kaynaklı apartman sakinlerinin kendilerini güvende hissetmediklerine de dikkat çekiyor.

Dinamit işlemiyle ilgili bir diğer problem ise patlama sırasında uçan malzemeler. Bu işlem için branda germek zorunluyken mahallelinin iddiasına göre bu ihmal ediliyor. Yücel Bey konuyla ilgili yaşadığı anıyı şöyle anlatıyor: “Geçen gün inşaatın olduğu yoldan geçiyordum. Bir kadın ‘ya hemen geçin ya da durun’ dedi. O arada alarmlar başladı çalmaya. Bir gürültü peşine. Dinamit patlamışlar. Parçalar evin yüksekliğine kadar çıktı. Eskiden branda geriyorlardı artık onu da yapmıyorlar. Oradan çıkan şeyler birinin kafasına gelse, biri hayatını kaybetse kim verecek hesabını?”

TRAFİK ÇİLESİ

Metro inşaatından kaynaklı inşaat devam eden mahallelerde bir çok sokak trafiğe kapatılmış durumda. Bu da trafik problemini beraberinde getiriyor. Mahalleli her gün bir yolun trafiğe kapandığını belirtirken, alternatif güzergahların belirlenmemesinden şikayetçi. Konuyla ilgili konuşan mahalleli Soydan Mutlu, “Her gün yeni bir sokak trafiğe kapatılıyor. Takip etmek mümkün değil. Bize alternatif güzergahlar da göstermiyorlar. Evimize gidebilmek için bütün mahallede tur atıyoruz. Trafik olarak tam bir kaos hakim burada. Kapalı açık yollar birbirine karıştığından artık insanlar trafik işaretlerini de umursamaz oldular. Yöne dikkat etmeksizin açık olan sokağa giriyorlar arabalar kafa kafaya geliyor. Projeyi yürütenler gelsinler burada bir çalışma yapsınlar. Alternatif güzergâhlar belirleyip plan program çıkarsınlar”


ARŞİV