Kooperatif çözüm bekliyor

Tiyatro Kooperatifi, korona virüsü salgının özel tiyatro sektöründe yarattığı büyük hasarı onarabilmek için çalışıyor

04 Mayıs 2020 - 19:29


Mesleki alanda özel tiyatroları temsilen, tiyatro sektöründeki tüm üretim ve uygulama süreçlerinin iyileştirilmesi ve profesyonelleştirilmesi amacıyla kurulan Tiyatro Kooperatifi, pandemi nedeniyle tiyatro sektörünün geçirdiği zor günleri atlatıp yoluna sağlıklı ve güçlü bir şekilde devam edebilmesi için başlattığı çalışmalarını sürdürüyor. Bu süreçte kooperatif ilk olarak, 14 Mart'ta Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın daveti, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un kabulü ve Oyuncular Sendikası’nın da katılımıyla gerçekleştirilen “COVID-19 Salgını Sebebiyle Özel Tiyatroların Yaşadığı Sorunlar” konulu toplantıya katıldı. Toplantıda kooperatifin temel amaçlarından biri olan, “Sanatın kamusal bir hizmet olması sebebiyle özel tiyatrolar için yeni bir yasal statünün oluşturulması gerekliliği” konusu gündeme getirilerek altı çizildi.

Bu toplantının ardından Tiyatro Kooperatifi, kooperatif ortağı olan 37 tiyatro ile Türkiye’nin farklı illerinden yaklaşık 200 özel tiyatronun önerilerini ve sektör bileşenlerinin paylaştığı fikirleri biraraya getirerek bir öneri paketi hazırladı. Tüm özel tiyatroları kapsayan bu öneri paketi 20 Mart’ta, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz başkanlığında gerçekleşen toplantıda sunuldu. 

Sunduğu önerileri genişletebilmek, yeni öneriler sunmak isteyen Tiyatro Kooperatifi, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ve Yardımcısı  Yavuz ve sektörden isimlerle iletişimini sürdürerek edindiği öneri ve bilgiler ışığında yeni bir ‘ek öneri paketi’ hazırladı. Hazırladığı yeni öneri paketini, 27 Mart'ta bakanlık ile paylaştı. 

BAKANLIKTAN 'UMUT' BEKLEYİŞİ

Gerçekleşen toplantıların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yaptığı basın açıklamasında, özel tiyatrolar için yeni bir destek paketinin hazırlandığını; bu paket kapsamında 2019-2020 sezonu içinde 20+1 temsil koşulunun bu sezon için kaldırılacağını; özel tiyatrolar için bir veri  tabanı açıldığını ve 130 tiyatro için ‘kültür işletmesi’ belgesinin verilmesi konusunda kolaylaştırılma sağlanacağını; yeni sezonda dağıtılacak Kültür Bakanlığı Destek Fonu bütçesinin artırıldığını ve fon başvurularında kolaylıkların sağlanabileceğini dile getirdi. Bakanlığın, önümüzdeki günlerde destek paketinin detaylarını açıklaması, birkaç ay içinde kapanma noktasına gelen özel tiyatrolar için yeni bir umut olması bekleniyor.

İSTANBUL’A ÖZEL ÖNERİLER

Tiyatro Kooperatifi 15 Nisan’da ise, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve kültür-sanat alanından temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen video-konferans toplantısına katıldı. Bu toplantıda sektöre dair gelişmeleri, gidişatı ve görüşlerini bildiren kooperatif, İstanbul özelinde yapılabilecek çalışmaları ise öneriler halinde İBB'ye sundu.



 


ARŞİV