"Kiralar 1 yılda yüzde 162 arttı"

“sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü” raporuna göre ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 57,8 TL oldu. Endeksa’nın verilerine göre Kadıköy’deki kiralık dairelerin fiyatı son 1 yılda yüzde 162 arttı

03 Kasım 2022 - 10:12

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibinden.com’un ilan verileri üzerinden hazırlanan “sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü” ekim ayı raporu yayınlandı. Eylül ayı verileriyle hazırlanan rapora göre Türkiye genelinde kira fiyatlarındaki yıllık artış oranı, önceki üç ayda olduğu gibi eylülde de düşerek yüzde 166,4 olarak belirlendi. Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 57,8 TL oldu. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 153,5, Ankara’da yüzde 159,6, İzmir’de ise yüzde 161,8 olarak açıklandı. Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 84,5 TL, Ankara’da 42,3 TL, İzmir’de ise 60 TL oldu.

KONUT TALEBİ AZALDI

Kiralık konut talebi ağustos ayına kıyasla yüzde 16,7 azaldı. Bunun yanında, kiralık konut talebinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 17,2 düşük olduğu açıklandı. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullanılan kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı ülke genelinde ve üç büyük ilde azaldı. Kiralık ilanların ne kadar süre yayında kaldığını ölçen kapatılan kiralık ilan yaşı ülke genelinde, İstanbul’da ve Ankara’da az da olsa artarken İzmir’de azaldı.

ARTIŞ ORANI DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR

Türkiye genelinde kira fiyatları geçen yılın aynı ayına kıyasla artmaya devam etse de kira fiyatlarındaki yıllık artış oranı önceki üç ayda olduğu gibi eylülde de düştü. Ağustosta yüzde 167,7 olan yıllık kira fiyatlarının yıllık artış oranı eylülde yüzde 166,4’e düştü. Kira fiyatındaki yıllık artış oranı azalsa da geçen yılın aynı döneminde 21,7 TL olan Türkiye geneli güncel ortalama metrekare kira fiyatı 57,8 TL oldu.

İSTANBUL’DA YÜKSELDİ

Kiralık ilan metrekare fiyatlarındaki yıllık artış oranları Ankara’da ve İzmir’de düşerken, İstanbul’da bir miktar yükseldi. Yıllık kira fiyatı artış oranı ağustostan eylüle İstanbul’da yüzde 153,2’den yüzde 153,5’e çıkarken, Ankara’da yüzde 164,1’den yüzde 159,6’ya, İzmir’de ise yüzde 169,6’dan yüzde 161,8’e geriledi. Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 84,5 TL, Ankara’da 42,3 TL, İzmir’de ise 60 TL olarak açıklandı.

Eylül ayı verilerine göre kiralık konut arzı geçen ay olduğu gibi İstanbul’da ve Ankara’da artarken İzmir’de düştü. Aynı dönemde kiralanan konut sayısı İstanbul’da arttı, kiralık ilan sayısı önceki aya göre İstanbul’da (yüzde 5,6) 68 bin 683’ten 72 bin 258’e çıktı. Kiralanan konut sayısı bir önceki aya göre İstanbul'da 17 bin 405’ten 17 bin 550’ye yükseldi.

İLÇELER ARASI GÖÇ BAŞLADI

İstanbul’da sürekli yukarı yönlü bir ivmede olan konut fiyatları son 3-4 yılda konut arzında yaşanan kırılganlık, inşaat maliyetlerindeki artış, döviz kurundaki dalgalanmalar ve pandemi nedeniyle oldukça yüksek hızlı artışların olduğu bir sürece evrildi. TÜİK’in ağustos verilerine göre konut satışlarında İstanbul 18 bin 485 konut satışı ve yüzde 15 pay ilk sırada yer alıyor.

Endeksa’nın mega kentin konut piyasasını ele aldığı çalışmasına göre İstanbul’da konut fiyatları son 1 yılda yüzde 241, kiralar ise yüzde 145 arttı. Araştırma notunda şu görüşlere yer verildi: “İstanbul’daki konut fiyatları ve kiralar şehirler arası göçün yanında şehir içi bir hareketliliğe de neden oldu. Özellikle Beşiktaş, Kadıköy, Şişli gibi merkezi ilçelerde kiraların hızlı yükselişi nedeniyle genç profesyoneller, öğrenciler, işçiler başta olmak üzere insanlar kentin merkezinden daha uzak ilçelere taşınmaya başladı. Küçükçekmece, Avcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Ümraniye gibi ilçeler bu yeni göç dalgasıyla ‘merkezden’ gelen genç profesyonellerin yeni yaşam alanları oldular.  Son 1 yılda konut fiyatları Ümraniye’de yüzde 283, Avcılar’da yüzde 237, Küçükçekmece’de yüzde 224, Bahçelievler’de yüzde 223, Başakşehir’de yüzde 205 arttı. Bu durumun oluşmasında ulaşım başta olmak üzere kamu yatırımlarının da önemli bir etkisi var. Metro ağlarının genişlemesi hem hat boyunca gayrimenkullerin değerinin artmasına hem de insanların kent içinde hareket alanının genişlemesine neden oldu. Eskiden iş nedeniyle daha merkezdeki ilçelerde yaşamak zorunda olan genç profesyoneller ulaşım ağının genişlemesi nedeniyle artık daha makul fiyatlarla yaşayabileceği ilçelere taşınabiliyor.”

KADIKÖY ÜÇÜNCÜ SIRADA

Endeksa verilerine göre ortalama konut metrekare satış fiyatı en yüksek ilçeler sırasıyla Sarıyer, Beşiktaş, Kadıköy ve Bakırköy. Ortalama konut metrekare fiyatı Sarıyer’de 65 bin 593, Beşiktaş’ta 63 bin 246, Kadıköy’de 46 bin 775, Bakırköy’de 46 bin 070 TL’ye ulaştı. Endeksa verilerine göre ortalama metrekare kira baz alındığında kira değerinin en yüksek olduğu ilçeler sırasıyla Sarıyer, Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli ve Kadıköy oldu. Kadıköy’de eylül ayı verilerine göre ortalama kiralık konut metrekare fiyatı 134 TL olurken, bir yıllık değer artışı yüzde 162 oldu.

 


ARŞİV