Kardeş belediyede tohum şenliği

Tüm Yarımada ve İzmir’deki üreticilerin geldiğini ‘Yarımada Tohum Takas Şenliği’, Kadıköy’ün kardeş belediyesi Seferhisar’da gerçekleştirildi.

23 Şubat 2011 - 16:16

Kadıköy'ün kardeş belediyesi olan Seferihisar'da “Yarımada Tohum Takas Şenliği” yapıldı. Tüm Yarımada ve İzmir’deki üreticileri biraraya getirerek ellerinde olmayan (korunmuş) tohumların takas edilmesini ve birbirleri ile iletişim halinde kalmaları için bir kayıt sistemi oluşturabilmesi amacını taşıyan şenlik, Seferihisar, Urla, Mordoğan, Karaburun belediyeleri ile Ekolojik Üreticiler Derneği ve Karaot Tohum Derneği işbirliğinde 5 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirildi.
Şenlikte, yerli tohum satışının “Tohum Yasası”yla yasaklanmasının ardından üreticiler, yüzyıllardır uyguladıkları yöntemle sakladıkları tohumları satış yapmadan takas etti. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Yıllarca yapılan yerli malı haftası etkinliklerinin önemini bugün daha iyi anlıyoruz. Yerli tohumlarımızı gün ışığına çıkartmanın, gelecek nesillerle buluşturmanın heyecanın yaşıyoruz. Bu tohumları göz hakkı olarak alacağız. Tohum yasasıyla bu ürünlerden mahsur kalacağız. Başkan dedenin tohum bankasını kurmak istiyoruz. Gelecek nesillere envanter bırakmak istiyoruz” dedi. Şenlikte yapılan konuşmalarda, yerli tohumların korunması, yaygınlaştırılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için organize edilen tohum şenliklerinin, üreticilerin yerli türlere ulaşmasında önem taşıdığına dikkat çekilerek, “2006 yılında yürürlüğe giren ve Anayasa Mahkemesinin kararlarıyla birlikte son günlerde yeniden tartışmaya açılan Tohumculuk Kanunu'nun getirdiği düzenlemeler üreticilerin kendi tohumlarını üretmesi, paylaşması ve yerel pazarlarda satmasını kısıtlıyor. Kanun, büyük şirketlerin yerel tohumları kendi kontrolleri altına almasını kolaylaştıracak düzenlemeler içeriyor” denildi. Tohumculuk Yasası'na karşı çıkan üreticiler de tohumları serbestçe paylaşabilmek ve yerli tohumların gelecek kuşaklara aktarılabilmesinin garanti altına alınması için, büyük şirketleri değil, üreticileri koruyan düzenlemeler yapılmasını talep ediyor.


ARŞİV