"Kapalı Hayat Kutusu Kadıköy Konakları" çıktı

Müfid Ekdal Kitaplığı’nın ilk kitabı olan “Kadıköy Sokakları” geçtiğimiz yıl okurla buluşmuştu. Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları tarafından yeniden basılan ve serinin ikinci kitabı olan Kapalı Hayat Kutusu Kadıköy Konakları da raflarda yerini aldı

05 Mayıs 2023 - 09:56

Kadıköy Belediyesi, profesyonel bir yayıncılık anlayışı oluşturmak için Şubat 2018’de yayımlanan “Tarih Öncesi Dönemden Orta Çağ’a Kadıköy Arkeolojisi” isimli ilk kitabıyla Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları’nı kurdu. Kadıköy’e dair akademik çalışmaları içeren kitapların yanı sıra külliyatını edebi eserlerle de genişletmeye devam eden yayınevi Kadıköy’ün kent tarihine ilişkin hafızasının da belgelenmesine katkı sağlıyor.

Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları bünyesinde kurulan Dr. Müfid Ekdal Kitaplığı da Kadıköy’ün yerel tarihine ışık tutan bir çalışma olarak önemini koruyor. Doğma büyüme Kadıköylü olan Müfid Ekdal, Kadıköylülerin doktoru olmasının yanı sıra Kadıköy’ün tarihini anlatan kitaplarıyla da tanınıyor. 11 Temmuz 2014’te hayata gözlerini yuman Dr. Müfid Ekdal’ın kaleme aldığı “Saklı Hikayeleri ve Resimleriyle Kadıköy Sokakları” geçtiğimiz yıl Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınlarından çıkmıştı. Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları, serinin ikinci kitabı olan Kapalı Hayat Kutusu Kadıköy’ün Konakları’nı da kitapseverlerle buluşturdu.

Kitap ile ilgili şu notu paylaşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Saklı Hikayeleri ve Resimleriyle Kadıköy Sokakları’nı okuduysanız çoğu zaman belki önünden geçtiğiniz, durup bir baktığınız, fotoğrafını çektiğiniz, tarihe meydan okuyan o muhteşem Kadıköy konaklarının, köşklerinin hikâyesi de sizi içine çekecektir.”

ESKİ VE YENİ FOTOĞRAFLAR

Ekdal’ın doktor olarak ziyaret ettiği evlerdeki tanıklıklarına dayanan bu kitap, Kadıköy’ün eski ve özgün yapısını, ailelerin kültürünü, insanların yaşam biçimlerini de gözler önüne seriyor. Kitapta bilgisi paylaşılan konakların eski ve yeni hallerini de görmek mümkün. Yeni baskısı yapılan kitapta siyah beyaz tarihi fotoğrafların yanı sıra Kadıköy Belediyesi Basın Bürosu fotoğrafçılarının da titizlikle çektiği yeni fotoğraflar da yer alıyor. Fotoğrafçılar kitapta bahsi geçen konakların izini sürerek, ayakta kalan bu yapıları yeniden belgelediler.

BİR ÖMÜR SÜREN ÇALIŞMA

Ekdal’ın uzun yıllara dayanan çalışmaları sonucu ortaya çıkan bu kitap, Kadıköy’ün tarihine ve değişimine yakından bakmamızı sağlıyor. Ekdal, kitap hakkında şunları not düşmüş: “Hayatım boyunca birçok köşkün yıktırılışına, yerine beton evlerin yapılışına, sonra bunların da yıktırılıp 10-15 katlı apartmanların yükselmesine tanık oldum. Bu uzun yıllar içerisindeki değişimin fotoğraflarını bizzat amatörce çektim ancak bir ömür çalıştıktan sonra bu kitabı derleyebildim.”

Ekdal her ne kadar Kadıköy’ün konaklarını anlatsa da bu eser Kadıköy’ün panoramasını da çiziyor. 1900’lü yılların başında Kadıköy’e yerleşen Tubiniler, Whittalller ve Levantenler gibi  İngiliz ailelerin yaşantısını da ele alan Ekdal, o dönemde Kadıköy’de hakim olan sosyal yaşama dair de ipuçları veriyor. Yıkılan ve günümüze ulaşmayan konakların yanı sıra hala varlığını koruyabilen yapıların yer aldığı kitapta her gün önünden geçtiğiniz bu yapıların kapılarını aralamak mümkün. Ekdal’ın Kadıköy’ün tarihini ve değerlerini korumak adına yazdığı “Bir Fenerbahçe Vardı” isimli kitabı da yakında okurlarla buluşacak.

MÜFİD EKDAL KİMDİR?

Doğma büyüme Kadıköylü olan Müfid Ekdal, Kadıköylülerin doktoru olmasının yanı sıra Kadıköy’ün tarihini anlatan kitaplarıyla da tanınıyor. 1918 yılında İstanbul’da doğan Ekdal, Kızıltoprak Altıncı İlkokulu’nu bitirdikten sonra Kadıköy Orta Mektebi’nde ve Haydarpaşa Lisesi’nde eğitimini tamamladı. 1942 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden diploma aldı. Askerlik görevine dek Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde çalıştı. Terhis olduktan sonra 1945 yılının başında Doktor Rasim Onat’ın yanına asistan olarak girdi. 1950’de dahiliye uzmanı oldu. 1951 yılında aynı kliniğe şef muavini olarak atandı. 1963 ve 1965 yıllarında kardiyoloji ihtisas için İngiltere’ye gitti ve bu dalda uzman oldu. 1967 yılında ikinci dahiliye servisine şef oldu. 1979 yılında Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne başhekim olarak atandı ve bir buçuk yıl bu görevi yürüttü. 1983’te emekli oldu.

Ekdal’ın Kadıköy’ün tarihine ışık tutan yayımlanmış belli başlı kitapları şöyle:

Saklı Hikayeleri ve Resimleriyle Kadıköy Sokakları

Kapalı Hayat Kutusu: Kadıköy Konakları

Prenses Ela “18 Defter, Bir Ömür”

Eski Bir İhtilalciden Dinlediklerim

Tanıdığım İnsanlar, Yaşadığım Olaylar

Bir Fenerbahçe Vardı

Bir Konak Bir Ömür Bir Devir

Bizans Metropolünde İlk Türk Köyü Kadıköy

 


ARŞİV