Kadınlar sokakta, işte, sergide, okulda…

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Kadıköy’de yapılacak etkinliklerden bir derleme yaptık...

03 Mart 2017 - 12:40

* Kadınlar paneli: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamak amacıyla Türkiye’den ve yurtdışından konuşmacıların yer alacağı bir panel gerçekleştirilecek. Tuba Emlek, Hilal Karahan’ın moderatörlüğündeki panele konuşmacı olarak Yazgülü Aldoğan (Türkiye), Dorit Weisman (İsrail), Helena Halilaj (Arnavutluk) katılacak. Fügen Kıvılcımer de kadın şairlerden şiirler okuyacak. Ücretsiz olan etkinlik, 5 Mart Pazar günü saat 19.00’da Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda yapılacak.

* Kedili kadınlı sergi: Sanatçı Gülay Baran’ın “Kadın: Aşkım Kedi… Dedi” adlı sergisi Acıbadem’deki Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi’nde 31 Mart’a dek açık kalacak. Sergi tanıtımında şu ifadeler kullanılıyor; “Bir sergi değil masal dünyasına konuk oluyoruz adeta. Kadın bazen bir bahçede kahve içerken, bazen bir stüdyoda bale yaparken, bazen de kitap okurken, piyano çalarken, koltukta otururken yanında kedisi…”

* Kadınlar için dayanışma sergisi: Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, kadına yönelik şiddetle mücadele için Moda’da  ‘İki Soluk Arası Dayanışma’ adlı bir dayanışma sergisi düzenliyor. Zapata Moda’da açılan sergide sanatçılar tarafından bağışlanan 27 orijinal eserin yanı sıra 29 eser de kartpostal formatında basılıp satışa sunuluyor. 24 Mart’a dek açık olacak serginin geliri Mor Çatı’da ihtiyacı olan kadınlar için kullanılacak. Sergiye katkı sunan sanatçılardan Zeyno Pekünlü, “Mor Çatı yalnızca şiddetsiz bir yaşama geçmek isteyen kadınlara sunduğu dayanışma ağlarıyla değil, aynı zamanda kendi kendini ve gönüllülerini örgütleme biçimi ve ilkeleriyle de hepimiz için önemli bir örnek olmuştur. Bu sergiye senelerdir pek çok kadının hayatını etkilemiş olan Mor Çatı’yla dayanışmak ve ufak da olsa bir katkı yapabilme umuduyla dahil oldum.”dedi. Beyza Boynudelik ise kadınların zaten güçlü olduğunu ama beraberken daha da güçlü olduklarını vurgulayarak, “Toplumun her katmanında bu bir arada duruşa ihtiyacımız var. Üreten ve ayakta kalmaya çalışan bireyler olarak biz kadınlar, her bir diğer cinsdaşımıza empati yapmaya ve yalnız olmadığını göstermeye – ve kendimiz de hatırlamaya – devam edeceğiz, dayanışmanın yolu buradan geçiyor’’ diye konuştu.

* ‘Meslekte ilk kadınlar’ sergisi: Kadıköylü küratör-ressam Ülkü Cılızoğlu, 8 Mart’ta Çanakkale Biga’da,  40 ressam tarafından yapılan ve 60 eserden oluşan Öncü Kadınlar Sergisi açıyor. Cumhuriyet Kadınları’nı anmak, tanıtmak amacını taşıyan sergide ilklere öncülük etmiş kadınlar usta sanatçıların kişisel kurgularıyla ve özgün teknikleriyle resmedilerek ele alınıyorlar.

* Kadın gözünden fotoğraflar:  Anadolu Hayat Emeklilik tarafından bu yıl 11’inci kez düzenlenen ve kadınların hayata bakış açılarını fotoğraflarıyla yansıttıkları ‘Kadın Gözüyle Hayattan Kareler Fotoğraf Yarışması’na başvurular 15 Mart’ta sona eriyor. İlk düzenlendiği 2007 yılından bugüne kadar 11 bini aşkın kadının 47 binden fazla fotoğraf ile katıldığı yarışmaya, 18 yaş ve üzeri tüm amatör ve profesyonel kadın fotoğrafçılar en fazla 4 adet fotoğrafıyla katılabiliyor. Yarışmanın birincisi 5.000 TL, ikincisi 3.000 TL, üçüncüsü 2.000 TL ödül alırken 3 eser de 750 TL mansiyon ödülü kazanacak. Ayrıca sergilenmeye değer bulunan her esere de 250 TL ödenecek. Detaylı bilgi anadoluhayat.com.tr adresinden ve 0212 317 70 25 numaralı telefondan edinilebilir.

* Bisikletli kadınlar buluşuyor: Bisikletli Kadınlar İnisiyatifi, 8 Mart Çarşamba akşamı saat 19.30’da Osmanağa’da bulunan Mitte Kafe’de buluşarak, 2017 hedeflerini konuşacaklar. Feminist Bisiklet de 8 Mart’ın hemen ardından, 19 Mart Pazar günü saat 16:30’da mor kurdeleli bisikletleriyle sokaklara çıkarak,  #Hayır diyecekler.


ARŞİV