“Kadın düşmanı politikalarınıza itaat etmiyoruz”

Süreyya Operası önünde eylem yapan kadın ve LGBTİ+ hakları savunucuları, sanatçı Gülşen’in apar topar tutuklandığını, ancak kadın cinayetlerindeki failler için adaletin işletilmediğini vurgulayarak, “Ne makul kadın olacak ne itaat edenler olacağız” dedi

27 Ağustos 2022 - 19:09

Kadınlar Birlikte Güçlü platformunun çağrısıyla Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelen kadın ve LGBTİ+ hakları savunucuları, 17 yaşındaki Firdevs Babat’ın erkek şiddeti sonucu hayatını kaybetmesi ve sanatçı Gülşen’in tutuklanmasını protesto etmek için eylem yaptı.

"İtaat Yok İsyan Var" pankartının açıldığı eylemde, "İstanbul Sözleşmesi Biziz", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Sen boyun eğdiğinle kal ben isyandayım" yazılı dövizleri taşıyan kadın ve LGBTİ+’lar erkek şiddetine karşı ses çıkardı.

Platform adına yapılan açıklamada, Şırnak'ın Uludere ilçesinde Firdevs Babat’ın Ahmet Babat’ın elindeki korucu silahından çıkan 17 kurşunla öldürüldüğü belirtilerek, “Ahmet Babat’ın abisi Ramazan Babat yine aynı yerde başka bir kız çocuğuna tecavüz ettiği için tutuklanıyor. Tecavüz eden suçunu örtmek için erkek devletten aldığı güçle aileyi tehdit edebiliyor ve para teklif edebiliyor” denildi. 

“Bu kadar suçun yaşandığı bir yerde erkekler neden korunuyor?” diye sorulan açıklamanın devamında, “Bir üniforma sahibi olan her erkeğe şiddetin her türlüsünü uygulama hakkı tanıyan, cinsel saldırıya ve istismara göz yuman ikiyüzlü ahlak politikası bu katliamın baş failidir” ifadeleri kullanıldı.

“GÜLŞEN TUTUKLANIRKEN, GERÇEK FAİLLER DIŞARIDA”

Sanatçı Gülşen’in aylar önce bir konserinde söylediği sözler nedeniyle tutuklanmasına tepki gösterilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Sahnede istediğini giydiği, istediğini söylediği, LGBTİ+’lara ve kadınlara desteğini özgürce ifade ettiği için Gülşen tutuklanırken, Firdevs’e cinsel saldırıda bulunan Ramazan Babat tutuksuz yargılanıyordu! Kadınlara uygulanan bu düşman hukukunun onda biri her türlü savaş politikasını kadın bedeni üzerinde tahakküm kurmak için kullanan erkeklere uygulansaydı Firdevs bugün hayatta olacaktı.” 

“Gülşen’i apar topar tutuklayanlar, konu gerçek failler olduğunda sessiz ve adaleti işletmiyor” diye devam açıklamada, cezaevinde tutuklu bulunan hasta mahpusların en temel haklarından olan sağlık hakkının elinden alınmasına tepki gösterildi.

“BİZE AİT OLAN HİÇBİR ŞEYDEN VAZGEÇMİYORUZ!”

Sık sık "İtaat yok isyan var" sloganının atıldığı ve erkek şiddeti sonucu yaşamını yitiren kadınların isimlerinin haykırıldığı basın açıklamasının son kısmında ise kadın ve LGBTİ+’ların geri adım atmadan mücadeleye devam edecekleri vurgulanarak, özetle şunlar kaydedildi:

“Erkek devletin her geçen gün elimizden almaya çalıştığı özgürlüğümüzden, savaş politikalarının her türlü şiddeti yönelttiği yaşamlarımızdan, kısmaya çalıştığı sesimizden, söylemek istediğimiz sözümüzden, kapatmaya çalıştığı bedenimizden, fikirlerimizden ve bize ait olan hiçbir şeyden vazgeçmiyoruz! Bizler, erkek egemen sistemin yapmak istediklerini geçmişten yaşadıklarımızdan deneyimledik ve bunu kabul etmeyecek ne makul kadın olacak ne itaat edenler olacağız. Katillerin, tecavüzcülerin sırtını sıvazlayanlara sözümüz var; sokakta, evde, okulda, işyerinde her yerdeyiz. Ne size ne kadın düşmanı politikalarınıza itaat etmiyoruz.”

Kadın ve LGBTİ+’ların eylemi, atılan slogan, zılgıt ve alkışlar eşliğinde son buldu.


ARŞİV