Kadıköy'ün ‘Yitik Ülke'si…

17. yılını kutlayan Kadıköylü Yitik Ülke Yayınlarının kurucusu şair-yazar Kadir Aydemir, ‘’İyi edebiyat peşindeyiz…’’ diyor.

01 Ekim 2014 - 16:13
 Kadıköy sokaklarında kurulan bir düş; Yitik Ülke…
 
17. yılını kutlayan Kadıköylü Yitik Ülke Yayınlarının kurucusu şair-yazar Kadir Aydemir,
‘’İyi edebiyat peşindeyiz…’’ diyor.

  Gökçe UYGUN

Kadıköy’de sabit bir ofisi olmasa da Kadıköy’ün edebiyat iklimini yansıtan Yitik Ülke Yayınevi, 17. yaşını kutluyor. Biz de yeni yaşı vesilesiyle siz Kadıköylü okurlara, Kadıköy’ün yayınevini yakından tanıtalım istedik…

Kendisi de Kadıköylü bir şair-yazar olan Kadir Aydemir, 1997’de Yitik Ülke’yi internet üzerinde, internet kafelerde kurmuş zira o zamanlar bir bilgisayarı bile yokmuş; “İnternetteki sohbet odalarında edebiyatçı arkadaşlarla edebiyat konuşurken doğdu Yitik Ülke. 2000 yılında da web sitesi olarak yitikulke.com’u kurdum. Yitik Ülke 2006 yılında da yayınevi oldu.”

Aydemir, “Kadıköy’de doğmasına karşın Maltepe Gülsuyu mahallesinde büyümüş Aydemir, ama Kadıköy sokaklarında dolaşmış, ilk edebiyat eserlerini burada kaleme almış. Edebiyatçı arkadaşları da hep buralı. Dolayısıyla, yazarlarının çoğu Kadıköylü olan Yitik Ülke de bir Kadıköy yayınevi sayılıyor Aydemir’e göre.

İNADINA YAYINEVİ KURMAK…
Peki Yitik Ülke nasıl bir ihtiyaçtan doğan, nasıl bir yayınevi? Yanıt Kadir Aydemir’den;
“Şiir ve edebiyat dergisi kültürü 90’larda çok güçlüydü bugüne kıyasla. Aylık dergiler çıktığında şiirimiz var mı, öykümüz var mı diye bakardık. Şiirimiz çıkınca yürüyüşümüz değişirdi yani o kadar mutlu olurduk. Bugünkü gibi herkesin kendini yazar, şair zannettiği bir ortam yoktu. Daha böyle emek verilen, zor beğenilen, zor seçilen bir dönemdi. Sizin yazar ya da şair olarak kabul edilmeniz çok büyük bir emeğe dayanıyor. Biz çok uzun yıllar mücadele ettik, emek verdik, yazdık, çizdik, okuduk. Birçok yayınevi bizi kabul etmiyordu, biz de kendi merkezimizi kendimiz kurarız diyerek, yazar ve şair dostlarla birlikte kurduk Yitik Ülke’yi. Sıfırın altında bir parayla, dayanışmayla kuruldu. Amatör bir hevesle, merkezin dışında olmak için, dostlarımızın, kendi kitaplarımızı basmak için kurulduk. Ticari bir amaç gerçekten hiç düşünmemiştik. Tamamen inadına yani.  Para kazanmak için uğraşıyor olsak, kimseye bedava bir tane kitap bile vermezdik. Kitap gelirlerimizi kimi zaman sosyal projelere bağışlıyoruz, ağaç dikiyoruz, kütüphanelere destek oluyoruz. Ben bir gecekondu mahallesinde ve çok yoksul büyüdüğüm için, bir kitabı değerini, bir kitabın bir insanın hayatını nasıl değiştirebileceğini çok iyi bilirim..  Derdimiz, edebiyat ve paylaşmak. Öyle çok büyük hayallerimiz de yok. İyi kitaplar basalım, insanlar okuyunca mutlu olsun, bir şey öğrensin yeter bize..”

KADIKÖY’ÜN KİTABI HAZIRLANIYOR!
Yitik Ülke ve alt yayınevi Potkal Kitap da dahil olmak üzere yayınevinden bugüne değin edebiyat, anı, roman, şiir, öykü türlerinde 150’i aşkı kitap yayınlamış. Projelerine katılım daha çok sosyal medya üzerinden oluyor. Katılıma açık kitaplar için çağrılar yapılıyor. Bu projeler sayesinde hem yeni yazarlara destek sağlanıyor hem de komünal kitaplar üretiliyor.
Yitik Ülke’nin gündeminde dünya klasiklerini de yayımlamak var. Bundaki asıl amaç da genç çevirmenleri motive etmek, onlara şans tanımak. Yitik Ülke, aynı zamanda bir atölye gibi gençlere fırsat verip derleme kitaplar yayınlıyor çokça. 80’lerde Çocuk Olmak, 90’lar kitabı gibi. Mesela Yitik Öykü kitabı, Twitter takipçilerinden kısa öyküleri içeren Gezi direnişine işaret eden bir kitap. Kitabın geliriyle fidan alınıp ağaç dikilecek. Yitik Ülke’de bir de Kadıköy kitabı hazırlanıyor. Tema; “90’ların Kadıköy’ü”… Herkes kendi Kadıköy’ünü yazacak; kendi yaşadığı mekânları, tanıdığı insanları, gidenleri, kalanları…Onların anısına, alternatif bir Kadıköy kitabı olacak.2015 yılı başında çıkması planlanan kitap için ünlü yazar Modalı Buket Uzuner yazı vermiş bile.
 

 


ARŞİV