Kadıköy'ün susuzlukla imtihanı

Şebeke hattı arızası nedeniyle Kadıköy’ün pek çok mahallesinde sular kesildi. İSKİ’den birkaç saatlik su kesintisi olacağı duyurulmasına rağmen süre dört güne uzayınca semt sakinleri isyan etti. Kadık

01 Ekim 2014 - 13:38
Şebeke hattı arızası nedeniyle Kadıköy’ün pek çok mahallesinde sular kesildi. İSKİ’den birkaç saatlik su kesintisi olacağı duyurulmasına rağmen süre dört güne uzayınca semt sakinleri isyan etti. Kadıköy Belediyesi tankerlerle mahallelere su taşıdı.
Söğütlüçeşme’deki su borularında meydana gelen şebeke hattı arızası nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSKİ, 25 Eylül Perşembe akşamı saat 22.00’de Acıbadem, Caferağa, Dumlupınar, Eğitim, Feneryolu, Fikirtepe, Hasanpaşa, Osmanağa, Rasimpaşa ve Zühtüğaşa mahallelerinin suyunu kesti.
İSKİ’den yapılan ilk açıklamada suların sabah 06.00’da geleceği söylendi ancak Kadıköylüler sabah kalktıklarında suların halen akmadığını gördüler. Uzun süre İSKİ’den açıklama yapılmazken web sitesinden suların önce akşam 17.00’de, sonra 23.00’te geleceği duyuruldu. Telefonla ulaşabilenler ise arızanın düşünülenden çok daha büyük olduğu, henüz borulardaki suyun tahliye edilmeye çalışıldığı ve suyun geleceği saati tahmin etmenin güç olduğu cevabını aldılar.
Kadıköylüler susuz üçüncü günlerini geride bırakırken, şebeke hattındaki çalışma sürüyordu. Semt sakinlerinin çoğu tuvalet ihtiyaçlarını camilerde ve kafelerde giderdi; su depoları boşalan bazı kafe-barlar, müşterilerinin en yoğun olduğu cumartesi günü kapılarına “kapalıyız” uyarısı asmak zorunda kaldı.
En son duyurusunda “çalışmanın tahmini olarak 27 Eylül Cumartesi saat 23.00’te biteceğini” açıklayan İSKİ, suları ancak 28 Eylül Pazar sabahı 05.00 sıralarında verebildi. Kademeli olarak bazı mahallelere verilen su, en geç Caferağa mahallesine ulaştı. Modalılar suya ancak Pazar günü akşam saatlerinde kavuşabildi.
 
BELEDİYE TANKERLE SU DAĞITTI
İSKİ’nin çalışmasını yakından takip eden Kadıköy Belediyesi, suları kesilen mahallelere, günlük ihtiyaçlarını giderebilmeleri için tankerle su dağıttı. Su tankerinin önünde uzun kuyruklar oluşturan Kadıköylüler isyandaydı. Yıllardır sularının bu kadar uzun süre kesilmediğini belirten semt sakinleri, İSKİ’nin dört günlük kesintiyi duyurmamasının büyük bir haksızlık olduğunu söyledi.
 
BORNOZLARIYLA SOKAĞA ÇIKTILAR
Caferağa Dayanışması üyeleriyse, susuzlukla imtihanlarının dördüncü gününde bornozlarıyla sokağa çıktılar. Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda bir araya gelen grup “Susuz nereye kadar bitti buraya kadar” yazılı pankartla çarşıyı turladı. Çevredekilerin de alkışlarla destek verdiği dayanışma üyeleri sık sık “Susma sustukça sular hiç gelmeyecek”, “TOMA’ya değil Moda’ya su”, “Kadıköylüler su istiyor” sloganlarını attı. Eylem İSKİ’nin Kadıköy’deki merkezi önünde son buldu.
Başka bir grup ise aynı gün akşam saatlerinde Altıyol’da buluşarak Boğa’yı tuvalet kağıtlarıyla sardı.
 
SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU
Kadıköy’deki dört günlük su kesintisi sosyal medyanın da gündemine oturdu. İşte twitter’da konuşulan su kesintisi twitleri:
 
Sayin @ibbbeyaz masa #iski kadikoy rihtimdaki kazisini 1 yilda bitirememis, bitti derken yeniden kazmisti.su kesintisi de boyle mi olacak 
 
İSKİ yetkilileri" İstanbul genelinde su kesintisi yok"diyorsunuz.Kadiköy'de uzunca zamandır sular kesik. Niye yalan söylüyorsunuz?
 
İBB, "su kesintisi giderildi" diyor; İSKİ'ye göre "çalışma" devam ediyor. Tek gerçek şu: Üç gündür Kadıköy'de sular kesik. Hayırlara vesile.
 
#iski artık size ufak sürprizler yapmak için suyu haber vermeden kesiyor gibi.
 
iski sayesinde Kadıköylü kullarımız da teyemmüm abdestini öğrenmiş oldu.
 
İSKİ Kadıköy'ü resmen susuzlukla imtihan ediyor. Evin 150 metre farkla Üsküdar tarafında kalmasına ilk kez şükrediyorum.
 
Boğa'da buluşulup kova ve bidonlarla İSKİ'ye yürünmüyor mu? TOMA'larda su vardır...
 

ARŞİV