Kadıköy’ün Nuhoğlu ile beş yılı

Çocuk yuvalarından Alzheimer Merkezi’ne, Potlaç’tan yeni tiyatro binasına pek çok uygulamanın hayata geçmesini sağlayan, Haydarpaşa Gar’ından Kalamış sahiline kamu alanlarının savunulması için mücadele eden Aykurt Nuhoğlu ile Kadıköy’de geçen beş yılı derledik

20 Mart 2019 - 11:35

Aykurt Nuhoğlu 31 Mart’ta yapılacak seçimlerde Kadıköylülerin oylarıyla seçilecek yeni başkana görevini devredecek.  Nuhoğlu, 2014-2019 yılları arasında Kadıköy’ün geleceğine ışık tutacak çok sayıda projeye imza attı.

Biz de Gazete Kadıköy olarak, hayatın her alanından ve her yaştan Kadıköylüye yönelik yaptığı çalışmalar için Aykurt Nuhoğlu’na teşekkür ediyor, bu 5 yılda yapılan çalışmalara dair derlemeyi siz okurlarımızla paylaşıyoruz.

KARARLAR BİRLİKTE ALINDI

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, karar alma süreçlerinde Kadıköylülerle birlikte hareket etti. Kadıköy Belediyesinin beş yıllık (2014-2019) Stratejik Planı başta gençler olmak üzere tüm Kadıköylülerin katılımına açıldı. Kadıköy’ün geleceği tüm kesimlerin biraraya geldiği çalıştay ve toplantılarla planlandı.

KADIKÖY AKADEMİ

Zuhal Yüksel Tansev tarafından Kadıköy Belediyesi’ne bağışlanan tarihi yapı yeniden düzenlenip Mart 2015’de kent düşünce merkezi olarak hizmete açıldı. Kadıköy Akademi, kent politikaları ve yerel yönetimler alanında üniversite, siyaset ve araştırmacıların biraraya gelerek çalışma yaptıkları ortak platform olma özelliği taşıyor. Kent çalışmalarıyla bir yerel yönetim okulu işlevi gören Kadıköy Akademi, kent çalışmalarının olduğu zengin bir kent kütüphanesine de sahip. Bahçesi ise Akademi Kafe olarak hizmet veriyor.

POTLAÇ: BİR DAYANIŞMA ÖYKÜSÜ

Kadıköylü kadınların ve kadın örgütlerinin katılımıyla 2015 yılında gerçekleşen Yerel Eşitlik Eylem Planı sonuçlarından çıkan Potlaç projesi, dayanışmanın en güzel örneklerinden biri oldu. Belediyenin desteğiyle önce Moda stant alanlarında daha sonra ise CKM’de Potlaç Dükkân’da el emeği ve göz nuru ürünlerini sergileyen kadınların sayısı her geçen gün arttı. 2019 yılında ise Potlaç üyesi kadınlar kooperatif kurdu ve kadınlara Belediye Meclis kararıyla Feneryolu’nda 9 dükkân tahsis edildi.

ASBEST KONTROL ŞARTI

Belediye Meclis kararıyla, binaların yıkımı sırasında halk sağlığını tehlikeye atabilecek asbest gibi kanserojen maddelerin temizlenmesi zorunluluğu getirildi. Bina yıkılmadan önce olabilecek asbest ve tehlikeli atık maddeler tespit edilerek, uzman ekip tarafından sökülüyor. Solunum yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açan asbestli binalara yıkım ruhsatı verilmiyor.

EKOLOJİK ÇOCUK YUVASI

Türkiye’nin ilk ekolojik yuvası olma özelliği taşıyan Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası 2016 yılında Sahrayıcedit Mahallesinde açıldı. Çatısından, zeminine çevreci bir tasarımla yapılan binanın bahçesinde de çeşitli meyve ve sebze yetiştirilen perma kültür alanları var. Çocuklar bahçede hem meyve ve sebzelerin nasıl yetiştiğini görüyor hem de tadına bakabiliyor. Yuva, Dünya Mimarlık Festivali’nde dünyanın en iyi tasarlanan 10 okulu arasına girdi. Nuhoğlu döneminde Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası’nın yanı sıra Fenerbahçe Parkı Çocuk Yuvası da hizmete açıldı.

SUADİYE SANAT ATÖLYELERİ

Suadiye Cami bahçesinde yer alan 9 dükkân, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kiralanarak restore edildi. Kasım 2016’da hizmete açılan Suadiye Sanat Atölyeleri görsel sanat atölyelerinin biraraya geldiği bir sokak olmanın yanı sıra sanat eğitiminin de yapıldığı bir alan işlevini görüyor.

KARİKATÜR EVİ

Hasanpaşa Mahallesindeki 1906 yapımı ahşap köşk, restore edilerek 2016’da karikatür severlerin kullanımına açıldı. Her yaştan çizerin mekânı haline gelen Karikatür Evi’nde atölyelerin dışında Türkiye karikatürünün belleğini barındıran bir arşiv ve kütüphane de bulunuyor. Karikatür Evi’nin bahçesinde Avanak Avni, Oğuz Aral, Abdülcanbaz, Fırat, En Kahraman Rıdvan, Bezgin Bekir gibi önemli karikatür figürlerinin heykelleri bulunuyor.

GENÇLİK SANAT MERKEZİ

Acıbadem Nazifbey Sokak’taki 110 yıllık tarihe sahip bu bina, belediye tarafından satın alınarak restore edildi. 29 Ekim 2016’da gençlere bayram hediyesi olarak açılan binada çalgı, solfej, ses eğitimi, yaratıcı drama ve dans dersleri ücretsiz olarak veriliyor. GSM’de ayrıca usta sanatçılarla söyleşiler, sanat dallarıyla ilgili seminer ve paneller ve sergiler düzenleniyor.

İDEA KADIKÖY

Kadıköy Belediyesi’ne ait restoran olarak hizmet veren Moda’daki bina, yeni bir kamusal alan fikri olarak farklı meslek gruplarından serbest çalışanların, öğrencilerin biraraya geldiği ortak çalışma alanı haline dönüştürüldü. Sivil toplum örgütlerinden muhtarlara, sanatçılara çok sayıda kişi ve kurumdan görüş alarak hazırlanan alan, daha çok gençlerin kullandığı bir mekân haline getirildi.

Eylül 2017’de hizmete giren İDEA Kadıköy İşlik, Derslik, Etkinlik ve Aşlık kelimelerinin kısaltmasından oluşuyor.

ALZHEİMER MERKEZİ ve SOSYAL YAŞAM EVİ

Alzheimer hastalarının sosyal yaşama katılmalarını sağlamak amacıyla, 2017’de Alzheimer Gündüz Bakımevi ve Sosyal Yaşam Merkezi açıldı. 19 Mayıs mahallesinde bulunan merkezin alt katı Alzheimer hastalarına hizmet verirken, üst katında bulunan Sosyal Yaşam Evi ile 65 yaş üstündeki yurttaşların aktif ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri hedefleniyor. Merkezde hasta yakınlarına destek amaçlı eğitim ve seminerler düzenleniyor. 

ACIBADEM YÜZME HAVUZU VE SPOR MERKEZİ

Kadıköy’de kamuya ait ilk yüzme havuzu olan Acıbadem Yüzme Havuzu ve Spor Kompleksi kamuya terk bir alan değerlendirilerek inşa edildi. 2017 yılında hizmete açılan tesiste yarı olimpik üzeri açılabilir sistem yüzme havuzu, kapalı spor salonu, kafeterya, soyunma odaları ve idari odalar bulunuyor.

HALİS KURTÇA ÇOCUK KÜLTÜR MERKEZİ

Çocuk dostu bir mimari yaklaşım ve çocuk bakış açısına göre yeniden tasarlanarak Ocak 2018’de hizmete açılan Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi’nde ortak alanlar, seyir koltukları, kafeterya menüleri, sergileme ekipmanları ve daha birçok ayrıntı çocuklara göre düzenlendi. Merdivenköy Mahallesi’ndeki merkezde, çocukların sosyal, kültürel, sanatsal ve iletişimsel ihtiyaçlarına yönelik atölye çalışmaları düzenleniyor.

HALDUN TANER MÜZE EVİ

Kadıköy Belediyesi, tiyatro ve edebiyat dünyasının büyük ustası Haldun Taner’in 103. doğum gününde, 16 Mart 2018’de Haldun Taner Müze Evi’ni açtı. İsmi Kadıköy’le özdeşleşmiş Haldun Taner’in kişisel eşyalarının ve sanat yaşamını yansıtan objelerin yer aldığı mekân aynı zamanda kültürel ve sanatsal buluşmalara da ev sahipliği yapıyor.

RASİMPAŞA SOSYAL HİZMET MERKEZİ

Yeldeğirmeni’nde yer alan tarihi köşk restore edilerek 25 Kasım 2017’de Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Kadıköylülerin kullanımına açıldı. Bireyi güçlendirmeyi amaçlayan merkezde psikolojik danışmanlık, hukuki danışmanlık, psiko-sosyal danışmanlık, hak temelli farkındalık, güçlendirme ve eğitim çalışmaları yapılıyor. Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa karşı kadınların desteklenmesi için Kadın Dayanışma Birimi de yer alıyor. 

KEMAL SUNAL PARKI VE EKOLOJİK YAŞAM MERKEZİ

Saman balyalarından inşa edilen Ekolojik Yaşam Merkezi, 5 Haziran 2018 Dünya Çevre Günü’nde açıldı. Ekolojik Yaşam Merkezinde, farklı yaş gruplarına yönelik sürekli eğitim ve atölyeler düzenleniyor.

AFET EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME PARKI

İlk olma özelliği taşıyan Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı olası afetleri, afetlerin oluşumlarını, afet öncesinde alınabilecek ve afet esnasında yapılması gerekenleri çeşitli simülasyonların da yardımıyla öğrenme ve tecrübe etmesine olanak sağlıyor. Ekim 2018’de hizmete açılan parkta deprem simülasyon odası ve beş boyutlu sinema bulunuyor.

KADIKÖY ANADOLU LİSESİ YATILI PANSİYON BİNASI

Kadıköy Anadolu Lisesi yatılı pansiyon binası, deprem riski, fiziki yetersizlikler gibi nedenlerle 2017-2018 öğretim yılı öncesi kapatıldı. 300 civarında öğrencinin barınma sorununu çözmek için harekete geçen veliler ve belediye el ele verdi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’yle yapılan protokol sonrası okul arazisi içinde üç yüz öğrencinin kalabileceği pansiyon binası ve yemekhane üç ay gibi kısa bir sürede 10 Ocak 2018’de hizmete açıldı.   

KADIKÖY TİYATRO

Kadıköy Tiyatrolar Platformu’nun ve farklı alanlardan tiyatrocuların görüş ve önerileri dikkate alınarak projesi hazırlanan Kadıköy Tiyatro binasının temeli Ekim 2018’de tiyatrocularla birlikte atıldı. Kadıköy Tiyatro uzun yıllardan sonra kamu tarafından yapılan ilk müstakil tiyatro binası olma özelliğini taşıyor.

YAŞAYAN SOKAKLAR PROJESİ

Kadıköy’de yaşayan sanatçıları, yaşadıkları sokakların bilinirliğini arttırmak amacıyla hayata geçirilen Yaşayan Sokaklar Projesi’nde aralarında Cemal Süreya, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Özdemir Asaf, Selahattin Pınar, Oktay Rıfat, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Nazım Hikmet’in bulunduğu birçok sanatçının eserleriyle yaşadıkları mekanları buluşturan uygulamalar hayata geçirildi.

DİĞER PROJELER

* Kadıköy Belediyesine ait kültür merkezlerindeki ve açık havada yapılan etkinliklerden bir yılda 1 milyon kişi faydalanıyor.

*  Belediye kültür merkezlerinde konser, tiyatro, söyleşi, sergi, forum olmak üzere bir yıl içinde 3 bin civarında etkinlik yapılıyor.

*  5 yıl boyunca Kadıköy’e 48 yeşil alan ve spor alanı kazandırıldı. Kadıköy’de şu anda 200 park bulunuyor. 

Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi” binasının temeli 17 Kasım 2018’de atıldı.

* Toplumsal Eşitlik Birimi kuruldu. Belediye bütçesi toplumsal cinsiyete dayalı olarak yapılıyor.

* Evlerinin temizliğini yapmakta zorluk çeken yaşlılara ve engelli Kadıköylülere ücretsiz evde temizlik hizmeti veriliyor.

* Fenerbahçe Parkı’nın içinde bin metrekarelik bir alan, permakültür bahçesi olarak İstanbul Saint-Joseph Fransız Lisesi öğrencileri ve gönüllülere tahsis edildi.

* Kadıköy Tiyatrolar Platformu ve Kadıköy Belediyesi işbirliğiyle “Benim Komşum Tiyatro” projesi hayata geçirildi. Proje ile mahallelilere tiyatronun nasıl doğduğu, dekorun, kostümün, ışığın, müziğin işlevi; oyuncunun hazırlığı gibi tiyatroya ilişkin bilgi veriliyor, oyunlar gösteriliyor.

* Geri dönüşüm için akıllı telefon uygulaması geliştirildi. Uygulamayla Kadıköylüler en yakın atık getirme noktasına cep telefonlarıyla erişebiliyor.

* 19 Mayıs Mahallesi’nde bulunan belediye binası 19 Mayıs Gençlik ve Çocuk Merkezi'ne dönüştürülerek ilk ve ortaöğretim çağındaki çocuk ve gençler için akademik destek verilmeye başlandı.

* Her yaştan Kadıköylüyü sporla buluşturacak Kadıköy Spor Kompleksi’nin yapımı devam ediyor. 

* Kadıköy’e yeni heykeller kazandırıldı. (Namık Kemal, Abdülcanbaz , Bezgin Bekir, Avanak Avni, Cem Karaca,  Fırat … )

* Sanatın gelişmesi ve geniş kesimlere yayılması için ulusal ölçekte yarışmalar yapıldı. Çocuk Tiyatro Oyunu, Yetişkin Sahne Eseri, Ulusal Beste alanlarında yarışmalarla sanatçıların önü açıldı.

BULUŞMALAR

Belediye toplumun sanatla daha fazla buluşması ve aynı alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarının biraraya gelerek örgütlenmesine katkı verilmek için kendi öz kaynakları ile festivaller ve buluşmalar organize etti.

* Haydarpaşa Garı’nda iki yıl üst üste düzenlenen Kitap Günleri’ne 600 bin kişi 250’den fazla yayınevi katıldı.

* 2018’de üçüncüsü düzenlenen Plak Günleri’nde İstanbul’un önemli plakçıları ile plakseverler biraraya geldi.

* Türkiye’nin en önemli çevre buluşmalarından biri olan Kadıköy Çevre Festivali’nin ikincisi 2018’de düzenlendi. 68 kurumun katıldığı festivali 25 bin kişi ziyaret etti.

KAMUSAL ALANLAR İÇİN MÜCADELE

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun açtığı tesisler ve verdiği hizmetlerin yanında hatırlanacağı konulardan birisi ‘kamu alanlarının savunulması’ olacaktır. Nuhoğlu döneminde Haydarpaşa Garı, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü arazisi, Kuşdili Çayırı, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, Merdivenköy arazisi ve Kurbağalıdere gibi alanların kamuya hizmet vermesi, imara açılmaması gibi konularda mücadele verildi.  

Kadıköy Belediyesi, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın yapılaşmasına izin veren Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun yeni imar planına itiraz etti. İtirazın red edilmesinin ardından Kadıköylüleri bilgilendiren belediye hukuki süreç başlattı. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, “Bizim vatandaşımız deniz kıyısında yürümek için hiç kimseden izin almak zorunda değil. Buna izin vermeyeceğiz” dedi. Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun yapı yoğunluğunu arttırarak yaptığı planlara yönelik itiraz ve dava süreçleri devam ediyor.

Haydarapaşa Garı’nın 2014 yapılan restorasyon başvurusuna Kadıköy Belediyesi, binanın orijinal haline uygun olmadığı için ruhsat vermemişti. Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, tarihi gar binasının restorasyonuna itirazları olmadığını söyleyerek, “Orijinal haline sadık bir restorasyon projesi önümüze gelirse elbette onaylarız” açıklamasında bulunmuştu. TCDD Gar Binası’nın aslına uygun restorasyon projesini hazırladığı projeye Kadıköy Belediyesi onay verdi ve restorasyon çalışmaları başladı. Gar binasının restorasyonu devam ediyor.


ARŞİV