Kadıköylü'nün 1 yılı böyle geçti...

Fikirtepe’de dönüşüm sıkıntısı mı yaşadınız, Validebağ’da mı direndiniz? Yeni açılan yemyeşil parklarda mı gezdiniz, çocuğunuzu Türkiye’nin ilk Çocuk Kütüphanesi’ne mi götürdünüz?

25 Aralık 2014 - 14:59
 Fikirtepe’de dönüşüm sıkıntısı mı yaşadınız, Validebağ’da mı direndiniz? Yeni açılan yemyeşil parklarda mı gezdiniz, çocuğunuzu Türkiye’nin ilk Çocuk Kütüphanesi’ne mi götürdünüz?
 
DERLEYEN: Gökçe UYGUN
 
  
Siz Kadıköylüler bu satırları okuduğunuzda 2014’ün son günlerini yaşıyor olacağız. Kadıköy’ümüzün 2014’ü, direnişlerle, açılışlarla, yeniliklerle, klasiklerle geçti. Hadi yılbaşı gecesi planlarınıza biraz ara verin de anımsatayım size. İşte milenyumun 15.yılına girerken, Kadıköy’ün geçen senesinin kısa bir özeti;
 
 
-VALİDEBAĞ KORUSU İÇİN DİRENİŞ
Kadıköy her ne kadar altyapısını tamamlamış, parkları, sosyal alanları, tiyatroları, sinemaları olan bir kültür sanat ilçesi olarak öne çıksa da, Gezi Direnişi’nden sonra başlayan “kent bilinci” olgusu burada da kendini gösteriyor. Kadıköylüler artık ilçelerine eskisinden daha çok sahip çıkıyor. Bu bağlamda 2014, tüm yıl sürecek mücadeleler, eylemler, mitinglerle başladı desek yanlış olmaz. Yılın ilk ayında Acıbadem’deki Ahmet Sani Gezici Lisesi’nden, öğrenci ve velilerinin isyanı yükseldi. Lisenin, Fikirtepe’ye taşınmasını ve imam hatipe dönüştürülmesini istemeyen Acıbademliler, aylarca eylem yaptılar. Ancak yaz aylarında lise yıkılarak imam hatipe dönüştürüldü. Kadıköy’ün bir başka direniş gündeminde ise Validebağ vardı. Türkiye genelinde de bilinir hale gelen bu konu aslında Anadolu yakasının ikinci büyük yeşil alanı olan Validebağ Korusu’nun yapılaşmaya açılmak istenmesiydi. Yeşile sahip çıkan, koruda yapılaşmayı önlemek için 23 gün direnen kent savunucuları ve mahalle sakinlerine, polis 10 Kasım’da sert bir şekilde müdahale etti.
 
-BOSTAN DİRENİŞİ KAZANILDI
Haziran ayında ise bir başka kent mücadelesi başladı. Elde kalan birkaç yeşil alanından biri olan Erenköy Tarım İl Müdürlüğü arazisinin özelleştirileceği yönündeki haberler Kadıköy’ün gündemine oturdu. Mahalleli ve çeşitli sivil toplum kuruluşları arazinin yapılaşmaya açılmaması, Kadıköy halkının yararına yeşil alan olarak kalması için imza kampanyası başlattı. Kadıköy Belediyesi de dava açtı. Mahalleli Kasım ayı itibariyle de her Pazar Tarım İl önünde eylem yapmaya başladı. Yazın en sıcak aylarından Ağustos’un sıcak da bir gündemi vardı. Caferağa Mahallesi’nde Eski Moda Sabit Pazarı olarak bilinen Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait araziye İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce otopark yapılma girişimine karşı direniş başladı. Verilen ruhsat, halkın direnişi ve Kadıköy Belediyesi’nin başvurusu  üzerine iptal edildi.
Öte yandan direnişin bir başka adres olan belediye,  Eylül ayında, Devlet Demiryolları’nın Haydarpaşa Garı restorasyonuyla ilgili ruhsat başvurusunu, ‘’eski eser binaya ilave yapılaşma getirdiği’’ gerekçesiyle reddetti. Kadıköy’ün 2014 mücadele takviminin son yaprağında ise Marmara Üniversitesi (MÜ) vardı. Kasım ayında MÜ Haydarpaşa yerleşkesinin, Sağlık Bakanlığı’na devredilerek, yeni kurulacak Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne tahsisi gündeme geldi. Öğrencilerin başlattığı kampanya ise 2014’ten 2015’e aktarılacak mücadele alanları arasında.
  
-KÜLTÜR SANATTA YENİ OLUŞUMLAR
Yıl boyunca binlerce kültür-sanat etkinliğine v sahipliği yapan Kadıköy, 2014’e ödenek tartışmalarıyla başladı. Yıllardır Kültür Bakanlığı’ndan yardım alan 20’ye yakın özel tiyatroya ödenek kesintisi uygulandı. Kadıköy’deki pek çok tiyatro da bu sezon ödenek alamadı. Zafer Diper, Haluk Bilginer, Emre Kınay gibi Kadıkoöy’le özdeşleşmiş tiyatrocular, Bakanlık yardımından mahrum bırakıldı. Ancak bu sıkıntılara rağmen Kadıköy, 2014’te 2 yeni tiyatroya merhaba dedi. Bunlardan biri tiyatronun emektarlarından Hüseyin Avni Danyal’ın Şubat’ta açtığı ‘Tiyatro Seyirlik’ oldu. Ekim ayında da Avrupa yakasının 3 tiyatrocusu Kadıköy’e taşındı, Bahariye’de “Küçük Salon”u kurdu.
 
-1 KÜTÜPHANE, 1 KİLİSE
Kadıköy’ün kültür hayatına katılan bir başka yapı ise Rıhtım’daki Tarihi Şehremaneti binası oldu. Mimarlık ve kültür mirasının değerli bir örneği olan yapı, restore edilerek “Kadıköy Tarih, Edebiyat, Sanat Kütüphanesi” olarak yeniden halka açıldı. Ayrıca; 1895’te manastır ve kilise olarak inşa edilen tarihi Notre Dame du Rosaire Kilisesi de Kadıköy Belediyesi’nce restore edilerek “Yeldeğirmeni Sanat” adıyla hizmete girdi. Kadıköy’ün orta yerinde yıllardır kaderine terk edilen Hasanpaşa Gazhanesi için 2014, umut veren bir yıl oldu. Zira yapının restorasyonu Ağustos’ta nihayet başladı. Yıllarca hava gazı üreten tarihi endüstri mirasının, bir kültür sanat merkezi olacağı belirtiliyor.
 
-FİKİRTEPE’NİN UMUDU 2015
Kadıköy’ün kentsel dönüşüm konusundaki ana gündem maddesi ise hiç şüphesiz Fikirtepe’ydi. 2011’de başlayan dönüşüm süreci hala sonlanmadı. Plan tadilatları, bakan değişiklikleri, itirazlar derken Fikirtepeli mecburen umutlarını 2015’e erteliyor.
 
-KADIKÖY KAYIPLARINI UNUTMADI...
Erzurum’da antrenman yaparken hayatını kaybeden Kadıköylü milli kayakçı Aslı Nemutlu’nun adına Kalamış Parkı’na bir heykel yapıldı. Mart ayında, Yeldeğirmeni Dayanışması’nın talebi ve Kadıköy Belediyesi’nin onayıyla, Gezi’de ölen Ali İsmail Korkmaz’ın adının verildiği mahalle parkı Mart ayında açıldı. Gezi direnişi sırasında Okmeydanı’nda ekmek almaya giderken kafasına isabet eden gaz kapsülüyle komaya giren ve hastanedeki 269. gününde yaşamını yitiren 15 yaşındaki Berkin Elvan için ülke genelinde yapılan eylemlere Kadıköy’den de destek geldi.
 
-YENİ YIL, YENİ BAŞKAN
Kadıköy 2014 yılına yeni başkanıyla girdi.  Mart’taki yerel seçimler sonucu yüzde 72.5’lik oy oranıyla CHP’den Belediye Başkanı seçilen Aykurt Nuhoğlu, 3 Nisan günü mazbatasını alarak görevine başladı.  Nuhoğlu’nun göreve başlamasından sadece 1 hafta sonra Kadıköy Belediyesi, 30. yaşını kutladı. Böylece belediye yeni yaşına yeni bir yönetimle girmiş oldu. Başkan Nuhoğlu ve ekibi göreve gelir gelmez, belediyenin 5 yıllık stratejik planlarını hazırlamaya başladılar. Halkın plana katılımını önemseyen yönetim, tüm Kadıköylülere açık olan çalıştaylar gerçekleştirdi.
 
-SPORDA BAŞARILAR, ÖDÜLLER
Kadıköy’ün öğrencileri, 2014’te spor alanında başarılara imza attı. Erenköy Mehmet Sait Aydoslu Ortaokulu, 2013-2014 eğitim yılında yıldız erkek voleybol takımı maçlarını set vermeden kazanarak, İstanbul Şampiyonu oldu. Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencisi Berk Köksal, Dünya Liseler Atletizm Şampiyonası’nda 400 metrede Dünya 1.’si oldu. Futbolda yeni oluşumlar da doğdu; kızlı erkekli kurulan 13 futbol takımının oluşturduğu, endüstriyel futbola, ırkçılığa, milliyetçiliğe, cinsiyetçiliğe, her türlü  nefret söylemi ve ayrımcılığa Karşı Lig,  Mart ayında başladı. Aynı ay Kadıköy’ün amatör spor klüpleri bir araya gelerek “Kadıköy Amatör Spor Kulüpleri Destekleme ve Dayanışma Derneği’’ adıyla bir birlik kurdu.
 
-YEMYEŞİL, YEPYENİ PARKLAR…
İstanbul’un en yeşil ilçelerinden Kadıköy’de, 2014 yılının Mart ayı yeni park açılışlarıyla geçti. Acıbadem’deki Şehit Cemal Tüfekçi ile Sokullu Parkları yeniden düzenlenerek halkın kullanımına sunuldu. Ayrıca Göztepe’de Demokrasi, Sahrayıcedid’te Doğa ve  Ziverbey’de Sanat parkları hizmete açıldı. Böylece ilçedeki toplam park sayısı 108’e ulaştı. Kasım ayından itibaren Kadıköylüler, cep telefonlarını hem bedava hem çevre dostu şekilde şarj etme imkanı yakaladılar. Zira belediyenin Söğütlüçeşme’deki bahçesine sadece güneş enerjisi ile çalışan “Solar Şarj İstasyonu” kuruldu.
 
-KADIKÖY’ÜN KADINLARI…
Kadıköy’ün kadınları Şubat ayında sahneye çıktı. Sevgililer Günü’nde buluşan yüzlerce kadın, dünyada kadınlara karşı uygulanan bu şiddete, eşitsizliğe dikkat çekmek ve adalet istemek için dans etti. Kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde de yine Kadıköy’de buluştu, eylem yaparak “Bizleri evlerimize hapsedemezsiniz. Sokakları da meydanları da geceleri de terk etmeyeceğiz” diye haykırdı. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde ise iki eylem vardı. Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu yaptığı eylemde Hükümetin kadın politikalarını protesto ederken, Kadıköy Belediyesi’nin çağrısıyla biraraya gelen yüzlerce kadın da “Kadına şiddete hayır” diyerek yürüdü. Erkek egemen siyasete yeter diyen bir grup Kadıköylü kadın ise ‘Kadın Partisi’ kurdu.
 
-DERE YILLARDIR KOKUYOR
İlçenin kangren haline gelen sorunu Kurbağalıdere, 2014’te de çözülemedi. Dereden denize dökülen kanalizasyon sularının Kadıköylünün sağlığını tehdit ettiğini söyleyen Başkan Aykurt Nuhoğlu, Ağustos ayında “Denize girmeyin” uyarısında bulundu. İBB’nin yıllardır ıslah edemediği dere sorunu, 2014’ten 2015’e aktarılacak sorunlu gündem maddeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.
 
-ÇOCUKLARIN KÜTÜPHANESİ
Eğitim alanında da dikkat çeken 3 gelişmene bahsetmek mümkün; bunlardan ilki
Haziran’da, özellikle emekli öğretmenlerin sosyal etkinlik merkezi olan Kızıltoprak Öğretmenevi zarar ettiği gerekçesiyle kapatılması. Diğeri, Eylül ayında öğrencilerinin, öğretmenlerin, velilerin ve itiraz ettiği Yeşilbahar Ortaokulu’nun imam hatibe dönüştürülmesi kararından vazgeçilmesi oldu. Sonuncusu da Kadıköylü ailelerin isteği üzerine Kadıköy Belediyesi ilçeye çocuklar için özel bir kütüphane kurmasıydı. Özgürlük Parkı’ndaki Türkiye'nin ilk interaktif Çocuk Kütüphanesi’nden okul öncesi çocuklar aileleriyle birlikte yararlanıyor.
 

 

 
 

 


ARŞİV