Öztürk, ‘Mumcu yaşasaydı Sakıncalı Piyade olurdu'
Bundan tam 18 yıl önce arabasına konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden gazeteci-yazar Uğur Mumcu, Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen törenle anıldı.
Gazeteci-yazar Uğur Mumcu ölümünün 18’nci yıl dönümünde Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte özlemle anıldı. Uğur Mumcu ve Tüm Demokrasi Şehitlerini Anma Gecesi’nde konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Mumcu’nun 25 yıl önce söyledikleri ve yazdıklarıyla adeta bugünün fotoğrafını çektiğini belirterek, “Mumcu yaşasaydı herhalde şimdi Silivri’de olurdu. Ama biz onu, fikirlerini ve mücadelesini yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.
Kadıköy Belediyesi’nin her yıl Uğur Mumcu’nun öldürüldüğü tarih olan 24 Ocak’ta düzenlediği, Demokrasi ve Devrim Şehitlerini Anma Etkinliği’nde, bir kez daha Mumcu ve Demokrasi şehitlerine özlem, cinayetlerin aydınlatılmamasına da tepkiler dile getirildi. Uğur Mumcu’nun fikirlerinin ve katledilmesinin anlatıldığı kısa bir film gösterimi ile başlayan geceye katılım yoğundu. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nin 700 kişilik salonunu tamamen dolduran Kadıköylüler, yer kalmayınca etkinliği merdivenlerde oturarak ve ayakta izlediler. Gecede ilk konuşmayı Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk yaptı. Mumcu’yu ve onun nezdinde tüm demokrasi şehitlerini bir kez daha özlem ve saygıyla andıklarını kaydeden Öztürk, şöyle konuştu;
“Her yıl 24 Ocaklarda aynı konuşmaları yapıyor, cinayetlerin aydınlatılmamasına tepki gösteriyor, aynı istek ve özlemlerimizi dile getiriyor, sonra ayrılıyoruz. Bir yıl sonra tekrar buluştuğumuzda ne yazık ki değişen bir şey yok. Uğur Mumcu 25 yıl önce söyledikleri ve yazdıklarıyla adeta bugünlerin fotoğrafını çekmiş önümüze koymuş. O gün önümüze konulan tuzakları tek tek kitaplarında ve köşesinde yazmış. Mumcu bugün yaşasaydı, yine Sakıncalı Piyade olacaktı. Ve belki de şimdi diğer arkadaşlarıyla birlikte Silivri Cezaevi’nde bulunacaktı. Acaba Sevgili Uğur Mumcu bugün yaşasaydı Adalete, Hukuka yapılanları görseydi acaba ne derdi? Mumcu yaşasaydı, Abdi İpekçi’nin katilinin nasıl salıverildiğini görse ne yazardı? Biz yargısız infaz tehdidi alsak da, hapsedilsek de buradayız. Yapılanlara inat tıpkı bugün bu salonda olduğu gibi daha çoğalarak geleceğiz. Onun dediği gibi korkmayacağız, unutmayacağız, unutturmayacağız. Mumcu ve tüm demokrasi şehitlerimizi saygıyla anıyoruz.”
IŞIK KANSU: ‘MUMCU’YU ARAŞTIRMACI GAZETECİLİĞİ NEDENİYLE ÖLDÜRDÜLER’
Mumcu ile 15 yıl birlikte çalışan Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Işık Kansu da geceye konuşmacı olarak katıldı. Uğur Mumcu’nun meslekte kendisinin “ağabeyi ve ustası” olduğunu, Mumcu’dan araştırmacı-gazeteciliği öğrendiğini ve uygulamaya çalıştığını kaydeden Kansu, Mumcu’nun katledilmesinin arkasında ise bu araştırmacı, belge ortaya koyduğu gazeteciliğinin bulunduğunu söyledi. Mumcu’nun Rabıta adlı kitabında yazdıklarının, günümüzde tek tek gerçekleştiğini kaydeden Kansu, Rabıta kitabında adı geçen kişileri ve günümüzdeki konumlarını tek tek sayarak ilginç örnekler verdi. Kansu “Mumcu Rabıta kitabında 25 yıl önceden bugün olacakları yazmıştı. Onun araştırmacı gazeteciliği çok ileriydi. Zaten Mumcu’yu bu kadar güncel kılan, sevdiren ve aynı zamanda öldürten de onun araştırmacı gazetecilik yönüdür” dedi.
ONUR AKIN’IN TÜRKÜLERİYLE MUMCU’YA SELAM
Uğur Mumcu ve Demokrasi Şehitlerini Anma Gecesi’nin müzik bölümünde ise sevilen sanatçı Onur Akın sahne aldı. Türkülerini Uğur Mumcu ve tüm demokrasi şehitleri için seslendiren Onur Akın’ın şarkılarına geceye katılanlar da eşlik ederek, Mumcu’ya selam gönderdiler. Sahnede yaklaşık iki saat kalan Onur Akın’ı konser bitiminde izleyiciler ayakta alkışladı.
CHP KADIKÖY ÖRGÜTÜ DE MUMCU’YU ANDI
CHP Kadıköy İlçe Örgütü de Uğur Mumcu’yu ölümünün 18. yılında andı. CHP Kadıköy Gençlik Kolu üyeleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da İskele’den Altıyol’a kadar meşalelelerle yürüdü.
Yürüyüşün sonunda CHP Kadıköy Gençlik Kolu Başkanı Sami Can Okakın, basın açıklamasını okudu. Açıklamanın ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.