Kadıköylüler: 'OKULUMA DOKUNMA'

Kadıköylülerin Göztepe’deki Yeşil Bahar Ortaokulu’nun İmam Hatip dönüştürülmesine karşı başlattığı eylemler devam ediyor

28 Ağustos 2014 - 14:24
Berivan TANRIVERDİ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 4+4+4 yeni eğitim sistemine geçiş sürecinde mevcut okulları imam hatip ortaokulu ve lisesine dönüştürmesinden en çok etkilenen ilçelerin başında Kadıköy geliyor. İlçedeki köklü ortaokul ve liseler, art arda imam hatip okullarına çevriliyor, Kadıköylü velilerin tepkisi ise devam ediyor.

Önce Acıbadem’de Özdemiroğlu Okulu’nun imam hatip ortaokulu’na dönüştürülmesi, ardından da Acıbadem’deki tek düz devlet lisesi olan Ahmet Sani Gezi Lisesi’nin yıkılması ve imam hatip lisesi olması ile devam eden imam hatipleştirme süreci kapsamında Çiftehavuzlar’da üç okulun daha dönüştürülecek olması tepkileri arttırdı. 50. Yıl Cumhuriyet Feridun Tümer, İlhami Ahmet Örnekal ve Yeşilbahar Okulları dönüşüm kervanına son katılan okullar oldu.
Daha önce tepkilerini dile getiren, yaptıkları eylemlerle okullarına sahip çıkan Kadıköylüler, son olarak Göztepe’deki Yeşilbahar Ortaokulu’nun imam hatip olmaması için mücadele ediyor. Yeşilbahar Ortaokulu’nun imam hatip ortaokuluna dönüştürülmesiyle birlikte, üç okulun öğrenci ve öğretmenlerinin tek okula sıkıştırılması söz konusu. Mevcut okulların imam hatiplere dönüştürülmesine karşı başlatılan kampanya kapsamında eylemler sürüyor.
Göztepe Okuluma Dokunma İnisiyatifi’nde bir araya gelen Yeşilbahar Ortaokulu velileri, öğretmen ve öğrencileri, çok sayıda mahalle muhtarı, siyasi parti örgütleri ve Kadıköylüler, 25 Ağustos Pazartesi günü Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nin önünde biraraya geldiler. “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Kararımız kesindir okulumuz bizimdir” ve “Kahrolsun gerici eğitim” sloganları eşliğinde Kadıköy Milli Eğitim Müdürlüğü’ne doğru yürüyüşe geçen gruba, çevredeki halktan da destek geldi. Grup, halkı da yanlarında yürümeye ve mücadelelerine destek olmaya davet etti.

VELİLER MİLLİ EĞİTİME ALINMADI
Yürüyüş sonunda Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binasına gelen grubun içeriye girmesini, bina bahçesindeki sivil polisler giriş kapısını kapatarak engellediler. Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi’nin içeride olmadığını söyleyen sivil polisler, öğretmenlerin ve siyasi parti temsilcilerinin ısrar etmesi sonucu aralarında CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur’un olduğu 10 kişilik bir temsilci grubunun içeriye girmesine izin verdiler.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ile görüşmek isteyen veli, öğretmen, muhtar ve İnisiyatif Kurulu üyeleri ile CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur’dan oluşan temsilci grubu içerde, diğer grup üyeleri ise dışarıda saatlerce Ömer Yahşi’nin gelmesini beklediler. Sonunda Ömer Yahşi’nin binaya gelmesinin ardından görüşme gerçekleşti. Görüşmede bulunan Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, “Biz bu problemi yetkili makamda oturduğunuz için size getirdik, bu problemi çözmekle mükellefsiniz. Gelin birlikte çözelim bizler de size yardımcı olalım. Bu durumda inatlaşacak, birbirimize gövde gösterisi yapacak bir durum yok. Ortada çocuklarımız var” dedi. Görüşme sırasında, grup tarafından hazırlanan, Yeşil Bahar Ortaokulu’nun imam-hatibe dönüştürülmemesinin talep edildiği ihtarname, Ömer Yahşi’ye teslim edilerek, kararının geri çekilmesi talebinde bulunuldu. Yahşi ise heyete ve velilere sürecin tamamlandığını, fakat kararı gözden geçirileceğini söyledi.

MÜCADELEYE DEVAM
Okullarının İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürülmesine tepkili olan öğretmen, öğrenci ve veliler, mücadelelerine devam edeceklerini, karar iptal edilinceye kadar eylemlerine devam edeceklerini belirterek, İlçe Milli Eğitim binası önünden ayrıldılar.
Kadıköylüler tarafından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verilen, Yeşilbahar Ortaokulu Velileri, Eğitim Hakkına Sahip Çıkan Öğretmenler ve Kadıköy Halkı imzasını taşıyan ihtarnamede özetle şu görüşlere yer verildi: “Yeşilbahar Ortaokulu’nun 2014/2015 eğitim-öğretim yılında Yeşilbahar İmam Hatip Ortaokulu’na dönüştürülmesi ve öğrencilerin Çiftehavuzlar Ortaokulu’na aktarılmasına ilişkin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 08.08.2014 tarih ve 26442413/105.01/3291774 sayılı işleminin 11.08.2014 tarihinde Yeşilbahar Ortaokulu Müdürlüğü’ne ulaşılması ile öğrenmiş bulunuyoruz. Türkiye’nin ve Kadıköy’ün pek çok okulu ile birlikte Yeşilbahar Ortaokulu’nun imam hatibe dönüştürülmesi, başta kamuoyunun 4+4+4 olarak bilinen yasal düzenleme ve buna bağlı olarak gerçekleştirilen (TEOG benzeri) pek çok düzenleme ile eğitim dinselleştirilmekte, eğitim kurumlarına göndermek dışında neredeyse hiçbir olanak bırakılmamaktadır.
Bilindiği üzere tüm yurttaşlar için eşit, parasız, bilimsel ve laik eğitim, gerek ulusal üstü belgeler gerekse de Anayasamız uyarınca devletin yükümlülüğüdür.

“KARAR SİYASİ”

Eğitim-öğretim faaliyetleri ile ilgili olarak derin ve sarsıcı müdahalelerin bilimselikten uzak, özel “siyasi” niyetleri içinde barındıran ve bir bütün olarak çocuklarımızın geleceğine ipotek koyan ve bu uygulamaların başta kaygı yaratmış olsa bile hiçbir itirazı görmeyerek ilerlemesi sonucunda öfke duyulmasına neden olmuştur. Kadıköylü velilerin ve halkın öfkesini bu denli yükselten bu uygulamada ısrarın, bilimsel bir amacının olmadığı açıktır. Okullarımızın imam hatip okullarına dönüştürülmesine artık çok sessiz kalmak mümkün değildir.
Okullar halkın ortak kamusal varlığıdır ve konun müdahilleri de halktır. Halkı birbiriyle karşı karşıya getirecek uygulamalar için uyarıların dikkate alınması gerekmektedir. Çocuklarımızın eşit, parasız, bilimsel, laik eğitim hakkına erişimin engellenmemesi için ivedilikle Yeşilbahar Ortaokulu’nun imam hatipleştirilmesine ilişkin işlemin geri alınması, dönüşüm işlemine için yetki kullanan diğer kuralların konuyla ilgili kararın geri alınmasını sağlamak üzere işlem yapmasını talep etmek zorunlu olmuştur.
Yukarıda açıklanan ve makamınız tarafından resen gözetilmesi gereken nedenlerle Yeşilbahar Ortaokulu’nun imam hatipleştirilmesine ilişkin işlemin geri alınması ile eşit, parasız, bilimsel, laik eğitim hakkının ivedilikle sağlanmasını, aksi durumda başta yasal yollara başvurmak olmak üzere hakkımızı almak için gerekli tüm girişimlerde bulunulacağını kamu adına hareket eden size ve diğer tüm yetki kullanan birimlere ‘kamu’ olarak ihtaren bildiririz.”

ARŞİV