Kadıköylü muhtar Saray'da

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na giden Dumlupınar Mahalle Muhtarı Ahmet Gediz ile Beştepe’deki izlenimlerini konuştuk

12 Kasım 2015 - 14:01
Erhan DEMİRTAŞ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda  iki haftada bir gerçekleştirdiği muhtarlar toplantısına Türkiye’nin her yerinden muhtarlar davet ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’deki 53 bin muhtarı 5 yıl boyunca ağırlamayı hedefliyor. Ancak Erdoğan’ın muhtarlarla buluştuğu toplantılar güncel siyasi konular konuşulduğu için eleştiriliyor.
Peki kamuoyunda çok fazla merak edilen bu toplantılarda ne konuşuluyor ve Kadıköy’den Beştepe’ye giden muhtar var mı? Bu sorunun peşine düştük ve yollar bizi Dumlupınar Mahallesi’ne götürdü…

“SORUNLAR KONUŞULMALI”
Kadıköy muhtarlarından Dumlupınar Mahalle Muhtarı Ahmet Gediz, 19 Ekim’de yapılan muhtarlar buluşmasına katıldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda  nasıl bir atmosfer ile karşılaştığını merak ettiğimiz Ahmet Gediz ile muhtarlık makamında konuştuk.
“Cumhurbaşkanlığı’ndan aradılar. Cumhurbaşkanlığı devletin en büyük makamı demektir. Davette bulundular, ben de devlet terbiyesi gereği bu daveti kabul ettim” diyen Gediz, Cumhurbaşkanlığı tarafından davet edilmiş olmaktan büyük bir sevinç duymuş. 19 Ekim’de yapılan toplantıda siyasi güncel konuların konuşulduğunu söyleyen Gediz’e göre; muhtarlar toplantısında siyasi konulardan ziyade muhtarların sorunlarının konuşulması gerekiyor.

“HALKTAN GELİYORUZ”
“Mahalle muhtarları halkın ve devletin temsilcisidir. Böyle bir makam daha yok. Daha önce hiçbir Cumhurbaşkanı, muhtarları bu şekilde makamına çağırmadı. Muhtarlar halkın içinden geliyor. Hiçbir siyasi partiye bağlılığımız yok. İnsanlar bizi seçerken şahsımıza oy veriyor ve öyle seçiyor” diyen Gediz,  toplantıya gelen muhtarların mahallelerinde yaşadığı sorunları Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilettiğini de aktardı. Gediz de Fikirtepe’nin kentsel dönüşüm ile ilgili yaşadığı sorunları Cumhurbaşkanlığa iletmiş.
Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “Ben Türkiye’nin muhtarıyım” diyerek, muhtarları sevindirmişti. Ahmet Gediz, Erdoğan’ın bu cümlesinden yaşadığı mutluluğu şöyle ifade etti: “Ben 24 yıldır Dumlupınar’da muhtarlık yapıyorum. Rahmetli Süleyman Demirel, göreve geldikten birkaç ay sonra muhtarları Atatürk Kültür Merkezi’nde toplamıştı. Demirel, o zaman “Ben muhtarların babasıyım” demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da şimdi benzer bir şey söylüyor ve  bu bizi mutlu ediyor tabi. Sayın Cumhurbaşkanımız ile fotoğraf çektirdik. Bu bizim için çok güzel bir anı”

“MUHTARIN GÖREVİ DEĞİL”
Erdoğan, 1 Kasım seçimleri öncesinde muhtarlarla yaptığı buluşmada "Benim muhtarım hangi evde kim varsa kaymakamına, emniyet müdürüne bildirecek” demişti. Erdoğan’ın bu isteğinin muhtarlar tarafından yerine getirilmesinin doğru olmadığını ifade eden Ahmet Gediz, “Biz mahallenin muhtarıyız. Bu tarz işlere biz giremeyiz. Bu ülkenin emniyeti var. Bu muhtarların görevi olamaz. Polisi, jandarması var. En ufak bir şey olsa devlet bunu görüyor bunun için muhtarlara ihtiyaç yok diye düşünüyorum” şeklinde yorumladı.

“MUHTAR SİYASETTEN UZAK OLMALI”
Henüz Saray’a davet edilmeyen Caferağa Mahalle Muhtarı Zeynep Ayman, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşen muhtarlar toplantısına dair görüşlerini Gazete Kadıköy’e anlattı.
“Muhtarlık kurumunun geçen yıl kaldırılması gündemdeydi” diyen Ayman, “Kaldırılması ile ortaya çıkacak kargaşa, özellikle mahalleye hâkimiyet konusunda yaşanacak olan problemlerin  çeşitliliği iyi aktarılmış olsa gerek ki bu düşünceden vazgeçildi” diye konuştu. Saray’da yapılan muhtarlar buluşmasında sorunların çözümü yerine, güncel siyasi konuların konuşulduğunu aktaran Ayman’a göre; Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılan toplantılar, kısa zamanda sorunlara, ülke genelinde halkın yaşadığı  sıkıntıların, yasa yürütme ve yargı  yoluyla çözümlenebileceği  organlara aktarılmasına fırsat tanıyacak olan çözüm odaklı  işlevsel toplantılar haline dönüşmeli. Muhtarların siyasetten uzak olması gerektiğini belirten Ayman, “Bir muhtarın görevi, mahallesinde, her dilden, her ırktan, her dinden vatandaşa ayırt etmeden, kimseyi ayrıştırmadan, grupları  genellemeden hizmet götürmesidir" diye konuştu.

ARŞİV