Kadıköy'de Hasankeyf-Amazon dayanışması

Kadıköy'de yapılan Dünya Nehirler Konferansı'na Güney Amerika, ABD, Ortadoğu, Avrupa ve Afrika’dan baraj mağdurları katıldı.

23 Mayıs 2013 - 14:53
Kadıköy'de yapılan Dünya Nehirler Konferansı'na Güney Amerika, ABD, Ortadoğu, Avrupa ve Afrika’dan baraj mağdurları katıldı.
 
Doğa Derneği ve uluslararası DAMOCRACY hareketi işbirliğiyle düzenlenen Dünya Nehirler Konferansı, 18 Mayıs Cumartesi günü Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Konferansta bir sunum yapan Amazon’daki Belo Monte barajının yapımına karşı mücadele veren Brezilya’nın önde gelen yerli liderlerinden olan Kayapo Şefi Megaron Txucarramae, Türkiye’ye Ilısu barajına karşı mücadele eden Hasankeyif’lilere destek vermek için kızıyla birlikte geldiğini söyledi. Txucarramae, “Ekonomik kalkınma bahanesiyle, baraj endüstrisi ve Brezilya hükümeti bizim yüzyıllardır süren hayat tarzımıza son vermek istiyor. Biz, hayat tarzımızı ve doğamızı korumak için mücadeleye devam etmekte kararlıyız. Aynı zamanda on binlerce insanı yerinden yurdundan edecek olan Ilısu barajına karşı mücadele eden dostlarımızla dayanışma için buradayız.“ Belo Monte barajı, Amazon havzasında 668 kilometre karelik bir alanı sular altında bırakacak, birçok canlı türünün yok olmasına neden olacak ve 40 binin üzerinde insan evlerini terk etmek zorunda kalacak. Doğa Derneği Hasankeyf Kampanya Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç, Ilısu Barajı’nın da benzer sonuçlar doğuracağını, UNESCO Dünya Kültür Mirası kriterlerinden onda dokuzunu karşılayan dünyadaki tek yer olan Hasankeyf ve Dicle Vadisinin sular altında kalacağını ve 35 binin üstünde insanın yaşadığı topraklardan uzaklaştırılacağını söyledi .
 
Saddam gitti Ilısu Barajı geldi…
1990’lı yıllarda, Körfez Savaşı sırasında ABD ile ittifak kuran Su Bedevileri’ni cezalandırmak amacıyla bataklıkları kurutan Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra, Ortadoğu’nun bu en büyük sulak alanının kurtarılması için gerçekleştirilen harekete öncülük eden Dr. Azzam Alwash da
büyük mücadelelerle kurtardıkları Basra Bataklıkları’nın Ilısu Barajı nedeniyle yeniden yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Basra bataklıklarının kurtarılması için yaptığı çalışmalar nedeniyle 2013 yılı Goldman Çevre Ödülü’nü alan Alwash “Ortadoğu’daki su kaynaklarımızı bölgesel ilişkileri ve dostlukları sağlamlaştırmak için kullanmalıyız. Su barış için bir araç olabilir. Yaşamları Dicle Nehri’ne bağlı olan toplumlara ve diğer canlılara saygı göstermeliyiz” dedi.

ARŞİV