Kadıköy'ün sorunları Meclis'lerin gündeminde

Kurbağalıdere’nin her yağmurda taşması ve Söğütlüçeşme Tren İstasyonu’nun altındaki alanın vahim hali Kadıköylüyü isyan ettiriyor.

26 Haziran 2014 - 15:57

Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: S. Seda ÇAĞLAR

Gazetemizin geçen sayısında yer verdiğimiz Kurbağalıdere’de yine sel baskını ve AVM yapılması planlanan Söğütlüçeşme Metrobüs bölgesinin kötü durumu konuları, TBMM ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi (İBB) gündemlerine taşındı.

SÖĞÜTLÜÇEŞME ŞİKAYETLERİ TBMM’NDE
CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Söğütlüçeşme Metrobüs İstasyonu'nun şantiyeyi andıran görünümünü ve bölge halkının şikayetlerini TBMM'ye taşıdı; İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Çalışmalar kapsamında etrafı kapatılan istasyon çevresinin bölge halkını rahatsız ettiğini, yeterli yönlendirme tabelasının bulunmaması ve istasyonun terk edilmiş araziyi andırıyor olmasının şikayetleri de beraberinde getirdiğini ifade eden Öğüt, vatandaşların metrobüse ulaşımını kolaylaştıracak yönlendirme tabelaların bulunmamasının gerekçesini ve şikayetler doğrultusunda gerekli çalışmanın yapılıp yapılmayacağını sordu. Çevresi levhalarla kapatılan ve inşaat alanını andıran istasyonda düzenleme çalışmalarının ne zaman tamamlanmasının planlandığını soran CHP'li Öğüt ayrıca, istasyonun özellikle gece saatlerinde çok karanlık olduğunu, aynı yerde daha önce bir kadının tecavüze uğradığını anımsatarak, istasyon çevresinde ışıklandırma düzeninin kurulup kurulmayacağı sorusunu da yöneltti. 

İBB’YE ÖNERGE
CHP Üyesi Dr. Hakkı Sağlam’ın İBB’ye yönelik hazırladığı önergesinde; “İBB tarafından ilçelerde yapılan yardımlara bakıldığında Kadıköy ilçemize yapılan yatırımların yetersiz kaldığı bilinmektedir’’ anımsatmasında bulundu. Sağlam, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın cevaplandırılması isteği ile şu soruları sordu: “Yıllardan beri ıslahı bitirilemeyen Kurbağalı dere ıslah çalışmasına ilk defa hangi tarihte başlandı? Bugüne kadar bu derenin ıslahı için yapılan her bir ihalenin tarihi ve detayları nedir? Her bir ihale sonucunda yapılan nihai tutarı ne kadardır? Deredeki kirlenme ve ağır kokunun oluşmaması için ıslah ile birlikte hangi önlemler alınmıştır?”

ISLAH 2011’DE BİTECEKTİ
Kurbağalıdere ıslah çalışmasından sonra başlayıp önce biten birçok alt ve üstyapı projeleri tamamlanırken, Kurbağalıdere’de yürütülen dere ıslah çalışmasının yıllar geçmesine rağmen bitirilememesi özellikle yaz aylarında konunun tekrar tekrar gündeme gelmesine neden oluyor. Toplam uzunluğu yaklaşık olarak 67 bin 680 metre olan ve 10’dan fazla küçük dereyi de kendisinde toplayan Kurbağalıdere sağlık ve çevre açısından tehdit oluştururken, yoğun yağışlarda taşmaya devam ediyor.
2010 yılında, yoğun yağmurda taşarak, Ataşehir Belediyesi işçisi Mevlüt Macit'in hayatını kaybetmesine neden olan derenin ıslah edilmesi gündeme gelmişti. Hatta İBB aralarında Kurbağalıdere'nin de olduğu 7 derenin ıslah çalışması için toplu temel atma töreni düzenlemişti. Islahın 2011 sonunda bitirileceği açıklanmıştı.

ARŞİV