Kadıköy'ün Arama Kurtarma Ekibi

Kadıköy’de kurulan GEA, dünya’nın herhangi bir yerinde meydana gelebilecek bir felaket sözkonusu olduğunda 2 saat içinde hazırlıklarını tamamlayıp, harekete geçebilme kabiliyetine sahip dünya çapında örnek gösterilen bir acil durum ekibi. 

25 Kasım 2011 - 09:12

Türkiye onları deprem felaketleriyle tanıdı. Zor zamanlarda sergiledikleri kahramanlıklarla bir anda Türkiye’nin gündemine oturdular her biri. 17 Ağustos 1999 Marmara, Düzce, 2001 Hindistan, 2009 Endonezya, 2010 Haiti, 2011 Japonya depremlerinde ve daha adını sayamadığımız onlarca felakette adeta Hızır gibi yetiştiler zorda olanların yanına. Van’da, Erciş’te yaşadığımız son deprem felaketinde de onlar umut ışığımız oldular. Onlarca can kurtardılar ve yine gönülleri fetettiler. Onlar aynı zamanda önemli bir misyonun da daha güçlü bir şekilde kök salmasına öncü oldular. Türkiye olarak belki de ilk defa onlar sayesinde arama-kurtarma kavramları üzerinde bu kadar yoğunlaştık. Bu konuda bilinçlenmemize de kaktı sağlamaları bakımından önemliler. Lafı fazla uzatmaya gerek yok. Onlar zaten yaptıklarıyla gönüllerimizdeki yerlerini aldılar.

Gazetemizin sayfalarında daha önce de arama-kurtarma ekiplerine yer verdik. Onları bir de gazetemiz aracılığıyla tanımanıza vesile olmaya çalıştık. Ancak aralarından biri var ki, kentimizden doğdu. Kurulduğu ilk zamanlarda bir kaç defa sayfamızda bu oluşuma yer verdik. Yaşadığımız Van depremi sonrasında da bölgede onlarca can kurtaran GEA ve bünyesindeki isimsiz kahramanları tekrar siz değerli okurlarımıza anlatmak istedik.
GEA ARAMA KURTARMA EKOLOJİ VE SOSYAL KAMPANYALAR GRUBU GEA NE ANLAMA GELİYOR?
GEA -Toprak Ana-, 1994 senesinde Aktiffelsefe Yeni Yüksektepe Kültür Derneği bünyesinde kurulmuş tamamı gönüllü üyelerden oluşan, bir Arama Kurtarma, Ekoloji ve Sosyal Kampanyalar Grubu. GEA Ekibi 17 yılı aşkın tecrübesi ile ulusal ve uluslararası alanda yaşamı tehdit eden bütün felaketlerde, canlı varlıkların hayatını korumakta; afet sonrasında enkaz altında kalmış insanlara ulaşmak için arama kurtarma operasyonları gerçekleştiriyor, ihtiyaç halinde afet bölgesinde tıbbi ve insani yardım faaliyetleri sürdürüyor. GEA aynı zamanda 1999 yılından bu yana Birleşmiş Milletler Uluslararası Arama Kurtarma Ekipleri Tavsiye Grubu’nun da (INSARAG) üyesi.
GEA, Afet riski taşıyan 22 ülkede, 27 arama kurtarma ekibiyle, felaket durumunda bölge hakkında bilgi almak ve en kısa zamanda arama kurtarma çalışmalarında bulunmak amacıyla, resmi sivil savunma ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla “Acil Durum İşbirliği Protokolleri ve İletişim Anlaşmaları” düzenledi.
GEA NEDEN KURULDU VE İLKELERİ NE?
İnsanlar arasında herhangi bir ayrım gözetmeksizin ihtiyacı olan ve afetlerden etkilenmiş kişilere yardım etmek, doğayla bütünleşmeyi sağlamak için bireyin kapasitelerini geliştirmek, insanın doğanın bir parçası olduğu gerçeğini göz önüne alarak yaşayan dünyayı korumak için faaliyetler organize etmek, doğal ve çevresel felaketlere hazırlıklılığı geliştirmek, bireyin sahip olduğu enerjiyi toplumsal olarak yapıcı bir biçime dönüştürmek, gönüllülük, vatandaşlık, yardımlaşma ve gönüllü hizmet değerlerini aktif çalışmalarla birleştirmek.
FAALİYET ALANI ARAMA KURTARMA İLE SINIRLI DEĞİL
GEA Ekibi; Arama Kurtarma, Sosyal ve İnsani Yardım Kampanyaları, Ekoloji ve Doğayı Koruma alanlarında faaliyet gösteriyor.
GEA, Dünya’nın herhangi bir yerinde meydana gelebilecek bir felakette 2 saat içinde hazırlıklarını tamamlayıp, harekete geçebilme kabiliyetine sahip dünya çapında örnek gösterilen bir acil durum ekibi. GEA Ekip üyeleri sürekli bir şekilde hazırlıklılığını geliştirmekte, okullarda, özel ve kamu kuruluşlarında eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri düzenliyor.
 
ÇEŞİTLİ MESLEK GRUPLARINDAN GÖNÜLLÜLER VAR
Tamamı Gönüllülerden oluşan GEA Ekibini; afet yöneticileri, mühendis ve mimarlar, çalışma ekonomistleri, sosyologlar,doktorlar, uluslararası ilişkiler uzmanları gibi farklı meslek ve uzmanlık alanlarına mensup üyeler oluşturuyor.
GEA Ekibi; dünyanın herhangi bir bölgesinde meydana gelebilecek bir afette;
112 Uluslararası Operasyon Ekip Üyesi,
246 Ulusal Operasyon ve Yardım Ekip üyesi ile;
İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İzmir,İzmit, Van olmak üzere 8 ilde;
1115 gönüllüsü ile İstanbul, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Eskişehir,Manisa, Mersin olmak üzere19 şubede arama kurtarma, tibbi ve insani yardım müdahalesi yapmaya hazır bir organizasyon.
 
YURT İÇİ-DIŞI FARK ETMİYOR İHTİYAÇ ANINDA HIZIR GİBİ YETİŞİYOR
·       1996, Kırıkkale Fabrika Patlaması Operasyonu
·       1997, Kırklareli Orman Yangını Operasyonu
·       1998, İstanbul Orman Yangını Operasyonu
·       1999, Marmara Depremi Operasyonu
·       1999, Tayvan Depremi Operasyonu
·       1999, Düzce Depremi Operasyonu
·       1999, İzmit Artçıl Depremi Operasyonu
·       2001, Elsalvador Depremi Operasyonu
·       2001, Hindistan Depremi Operasyonu
·       2002, Afyon Depremi Operasyonu
·       2003, Bingöl Depremi Operasyonu
·       2003, Cezayir Depremi Operasyonu
·       2003, Burgazada Yangını Operasyonu
·       2003, Beth İsrail Sinagogu Patlaması Operasyonu
·       2003, HSBC Bankası ve İngiliz Konsolosluğu Patlamaları Operasyonu
·       2004, İran Depremi Operasyonu
·       2004, Konya Zümrüt Apartmanı Çökmesi Operasyonu
·       2004, Fas Depremi Operasyonu
·       2004, Pamukova tren kazası
·       2004, Gebze Tren Kazası
·       2004, Güney Asya-Sri Lanka Tsunami Felaketi Operasyonu Operasyonu-1
·       2005, Güney Asya-Sri Lanka Tsunami Felaketi Operasyonu Operasyonu-2
·       2005, Güney Asya-Sri Lanka Tsunami Felaketi Operasyonu Operasyonu-3
·       2005, Pakistan Depremi Operasyonu
·       2006, Bursa İntam Blokları Çökmesi Operasyonu
·       2006, Filipinler Toprak Kayması Operasyonu
·       2007, Zeytinburnu Bina Çökmesi Operasyonu
·       2007, Şirinevler Bina Çökmesi Operasyonu
·       2008, Olimpos Yangını Operasyonu
·       2009, Eskişehir Patlaması Operasyonu
·       2009, Marmara Sel Felaketi
·       2009, Endonezya Depremi Operasyonu
·       2010, Haiti Depremi Operasyonu
·       2010, Elazığ Depremi
·       2010, Pakistan Sel Operasyonu
·       2011, Ankara Ostim Patlaması
·       2011, Japonya Sevgi Köprüsü
·       2011, Van- Erçiş Depremi
·       2011, Van-Edremit Depremi
 
Mustafa SÜRMELİ
 

ARŞİV