Kadıköy'de yüz binler yürüdü

Kadıköy’de yüz binlerce kişiden oluşan coşkulu kalabalık 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını marşlar, şarkılar eşliğinde coşkuyla kutladı.

23 Mayıs 2012 - 15:44

Kadıköy’de yüz binlerce kişiden oluşan coşkulu kalabalık 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını marşlar, şarkılar eşliğinde coşkuyla kutladı. Kadıköy Belediyesi’nin öncülüğünde Bağdat Caddesi’nde ilk kez düzenlenen Fener Alayı ve Gençlik Yürüyüşü’ne; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP Grup Başkan Vekili ve CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, CHP Milletvekilleri Gürsel Tekin, Kadir Öğüt, Nur Serter de katıldı. 7’den 70’e yüz binlerce kişinin katılarak renkli görüntüler oluşturduğu yürüyüş, Geleneksel Cumhuriyet Yürüyüşlerini aratmadı.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Kadıköy’de ilk defa organize edilen Fener Alayı ve Gençlik Yürüyüşü, her yıl düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşlerini aratmadı. Kadıköy Belediyesi’nin öncülüğünde Bağdat Caddesi’nde ilk kez düzenlenen Fener Alayı ve Gençlik Yürüyüşü’nde buluşan yüz binlerce İstanbullu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Bayramını coşkuyla kutladı.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı resmi kutlamalarının iptal edilmesi kararının ardından Sivil Toplum Kuruluşları ve Kadıköylüler, Bağdat Caddesi Suadiye Işıklar’da saat 19.00’da buluştu. Ellerinde Türk Bayraklarıyla yürüyüşe katılan Kadıköylülere, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanı Vekili Akif Hamzaçebi, CHP Milletvekilleri Gürsel Tekin, Kadir Öğüt, Nur Serter ile CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı da eşlik etti. Kadıköy Belediyesi’nin Atatürk görselleriyle süslediği tırdan çalınan şarkılar eşliğinde yürüyen Kadıköylüler, Göztepe Parkı önünde Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı’nı okudular. Tırın üzerine çıkarak kısa bir konuşma yapan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Türkiye de halen zapt edilmeyen kaleler ve kurumlar bulunduğunu belirterek “Zapt edilmeyen bir kale olan CHP’nin milletvekilleri de burada dimdik ayaktalar. Bu kale hiçbir zaman yıkılmayacak, hep dimdik ayakta duracak” dedi.

GENÇLİĞE HİTABEYİ 100 BİNLER KOROSU SESLENDİRDİ

Yaklaşık 4 saat süren coşkulu yürüyüş boyunca marşlar ve şarkılar eşliğinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı. Yürüyüşün en heyecanlı bölümlerinden biri de Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nin, Fener Alayı Tırı’ndan yapılan anons eşliğinde tekrar edilmesiydi. Yüz binlerce katılımcı, tırdan yapılan anonslar eşliğinde Atatürk’ün gençliğe hitabesini heyecanla okudu.

7’den 70’e yüz binlerce kişinin katılarak renkli görüntüler oluşturduğu yürüyüş, Kadıköy Belediyesi’nin her yıl Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlediği Geleneksel Cumhuriyet Yürüyüşlerini aratmadı. Eşini, çocuğunu, bebeğini, arkadaşını yanına alan İstanbullular ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle Bağdat Caddesi’ni doldurdu. Yürüyüşe Fenerbahçe bayraklarıyla katılanlar da vardı. Evlerinin, işyerlerinin, eğlence mekânlarının balkon ve camlarından bayraklar eşliğinde yürüyüşe destek verenler de çoğunluktaydı. Yürüyüş boyunca Kadıköy Belediyesi ambulans ekipleri de olası bir sağlık sorunu ihtimaline karşı hazır bulundu. Geniş güvenlik önlemlerinin de alındığı yürüyüşün Kadıköy Belediyesi önünde son bulmasının ardından binlerce kişiden oluşan coşkulu kalabalık,  Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği Emre Aydın Konserini yine coşkuyla izledi.

KADIKÖY'DE İKİ AYRI ÇELENK KOYMA TÖRENİ

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı için Kadıköy'de iki ayrı çelenk koyma töreni yapıldı. Kadıköy İskele Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na sabah saat 09.00 da Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, CHP İstanbul milletvekilleri Nur Serter, Kadir Gökmen Öğüt ve Mahmut Tanal, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Necati Ekşi, CHP Kadıköy İlçe Örgütü, MHP Kadıköy İlçe Örgütü, İşçi Partisi ile çeşitli sivil toplum kuruluşları, dernekler ve Kadıköylüler geldi. Anıta tek tek çelenk koyan katılımcılar, daha sonra hep birlikte saygı duruşu ve İstiklal Marşı okudular. Başkan Öztürk ve milletvekilleri alandan hemen ayrılırken, vatandaşlar ve bazı dernek üyeleri Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini okuyarak dağıldılar.

İKİNCİ TÖRENDE KİCK BOKS GÖSTERİSİ YAPILDI

Kadıköy Atatürk Anıtı’ndaki ikinci tören ise saat 10.00 da yapıldı. Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü’nün düzenlediği resmi çelenk koyma töreninde vatandaşlar yerine bu kez sporcu gençler vardı. Törenin tek çelengini ise Atatürk Anıtı’na Kadıköy İlçe Gençlik Spor Müdürü Zafer Batar koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasından sonra Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibi folklor gösterisi yaptı. Kick Boks gösterisi ve Hakkı Koşar Karate Okulu öğrencilerinin karate gösterisi ile devam eden resmi tören, İlçe Gençlik Spor Müdürlüğü yetkililerinin talebi ile törene katılan öğrenciler ve ailelerinin de bulunduğu toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.


ARŞİV