Kadıköy'de ‘Doğum Günü Partisi'

Nobel Ödüllü İngiliz yazar Harold Pinter’in ‘Doğum Günü Partisi’ oyununun galası Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’ndeydi.

29 Şubat 2012 - 14:19

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından oynanan Nobel Ödüllü İngiliz yazar Harold Pinter’in “Doğum Günü Partisi” oyununun galası 20 Şubat Pazartesi gecesi Kadıköy Haldun Taner sahnesinde yapıldı. Oyuna ilgi çok büyüktü, çok kalabalık vardı ancak çok kişi geri dönmek zorunda kaldı. Çünkü Haldun Taner artık Kadıköy’e yetmiyordu…

Yıllardır yasaklanan “Doğum Günü Partisi”, Yıldıray Şahinler tarafından sahneye konuldu. Bu oyunun bir özelliği uzun yıllar sansürlendiği, diğeri de başrol oyuncusu Cem Davran’ın 10 yıl sonra tekrar Şehir Tiyatroları sahnesine dönmesiydi.. Cem Davran, şehir tiyatrolarına 10 yıl sonra Kadıköy’de seyirciye “merhaba” dedi. Davran “Doğum Günü Partisi” oyununu ile de “Ben bu sahnelerle yakışıyorum” diyordu.. Çok güzel bir oyun çıkaran Davran sık sık alkışlandı.. Tüm oyuncuların başarılı olduğu oyunda Jülide Kural da “aptal kadın ancak bu kadar güzel oynanır” dedirtti…
Cem Davran, Jülide Kural’ın yanı sıra Yıldıray Şahinler (aynı zamanda oyunun yönetmeni), Mert Tanır, Özge Borak (oyunda yönetmen yardımcılığı yapıyor) ve Bahtiyar Engin rol aldı… Oyunun koreografisini de Özge Borak’ın babası dançı ve koreografiyi Selçuk Borak yapmıştı.
 
ALİ TAYGUR ANISINA
 
 “Doğum Günü Partisi”nin yönetmeni Şahinler, takdimden sonra söz alarak, “52 yıldır hiçbir ödenekli tiyatronun oynayamadığı bu oyunu sizin karşınıza çıkarma onuru 2011 yılında İstanbul Büyükşehir Şehir Tiyatroları’na ve bize nasip oldu. Dünya Tiyatrosu’na bu başyapıtını büyük ustamız Ali Taygur sahneye koymak istiyordu ama olmadı, ömrü vefa etmedi. Biz ‘Doğum Günü Prtisi’ oyununuh ekibi olarak bu oyunu Ali Taygur adına oynadık” dedi ve gecenin sonunda Taygur için bir alkış istedi.. Seyirciler de hem “Doğum Günü Partisi” oyuncularını hem de Taygur’u dakikalarca alkışladı..
 
OYUNUN KONUSU
 
Hem eğlenceli hem de gerilim dolu bir oyun “Doğum Günü Partisi”. Oyun bir sahil kasabasında yaşayan karı-kocanın pansiyonunda geçer. Pansiyondaki tek müşteri genç, garip, gizemli bir adamdır. Bir gün pansiyona iki adam gelir... Saf   pansiyon sahibi, tek müşterisi Stanley’in o gün doğum günü olduğunu söyler... Gelen iki adam ve o çevrede yaşayan genç bir kız , o gün doğum günü olmayan Stanley için bir doğum günü partisi düzenler ve korkunç bir eğlence başlar..
 
Gül SÖKMEN

ARŞİV