Kadıköy'de bayram hazırlığı tamam

Kadıköy’de bu yıl kurbanlık hayvan satışı olmayacak. Boş alan bulmanın zorlaştığı Kadıköy’de kurbanlık hayvan satışı uygun alan olmaması nedeniyle kent dışındaki yerlerde yapılacak.

02 Ekim 2014 - 10:20
 Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy’de yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hazırlıklar tamamlandı. Vatandaşların huzurlu bir bayram geçirmesi Belediyenin Temizlik, Zabıta, Veteriner ve Çevre Müdürlükleriyle toplantılar düzenleyen ve bayram öncesi son hazırlıklar hakkında bilgi alan Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Çetinkaya,  “Elverişli arazimiz olmadığı için bu yıl kurban satışı Kadıköy’de yapılmayacak” açıklamasında bulundu.
Yaklaşık 20 gün önce başlayan çalışmalar kapsamında Zabıta ve Veteriner Müdürlüğüne bağlı özel ekip, kurban kesimi yapmak isteyenlerin taleplerini değerlendirdi, gerekli hijyen ve çevre koşullarını sağlayanlara kesim yeri izni verildi.19 adet kesim yerinin teknik donanımı ve eğitimli kesim elemanlarıyla hazır olduğunu söyleyen Çetinkaya, Bu yerlerin Kadıköy İlçe Kurban Komisyonu’na da bildirildiğini de açıkladı.

BU EKİPTEN KAÇMAZ
Kadıköy’de bayram boyunca Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin denetimlerini sıklaştırılacağını, bayram günü ise Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerinin çalışmalarını yoğunlaştıracağını söyleyen Çetinkaya, “Temizlik İşleri ekiplerimiz kurban kesim yerlerine atık toplama poşetleri dağıtacak. Atık konteynerleri buralarda hazır olacak. Veteriner ekibimiz kirliliği önlemek için dezenfektasyon ve ilaçlama çalışmaları yapacak. Kurbanlık hayvanların kaçması olasılığında hazır bulunacak bir yakalama ekibimiz de mevcut. Kurban kesimi esnasındaki yaralanma vakalarına karşı bir ambulansımız hazır olacak. Arife günü zabıtanın tüm izinleri kaldırıldı. Zabıtamız 24 saat görev başında olacak. Veterinerde nöbetçi ekiplerimiz görev başında olacak. 444 55 22 numaralı Kadıköy Belediyesi Çağrı Merkezimiz 24 saat halkımızın hizmetine açık” dedi.

BU HUSUSLARA DİKKAT ETMEK GEREKİYOR
Kurban Hizmetleri Komisyon Başkanlığı;  kurbanlık hayvan alırken dikkat edilecek unsurları, kesim yerleriyle ilgili detaylar, halk ve hayvan sağlığı açısından bilinmesi gerekenleri belirleyerek halkın bilgisine sundu.  Buna göre Kurbanlık hayvan;
-Sağlıklı, besili olmalı.
-Veteriner sağlık raporu ve aşı kaydı olmalı.
-Kurbanlık hayvanın kulaklarında küpeli olmalı.
-Büyükbaş hayvanların yanlarında pasaportları bulunmalı.
-Küçükbaş hayvanların yanında nakil belgeleri bulunmalı.
-Kurbanlık hayvanların erkek olanları tercih edilirken, dişi hayvanların gebe olmamasına dikkat edilmeli.
-Sığırlar iki yaşını doldurmuş olmalı.
Ayrıca Anadolu’dan Trakya’ya sevklerin sadece Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca belirlenen şartların yerine getirilmesi halinde yapılabileceği unutulmamalı.

HALK VE HAYVAN SAĞLIĞINA DİKKAT!
İstanbul’un Anadolu yakasına 19.09.2014 tarihinden itibaren kurbanlık hayvanlar sevk edilmeye başlandı. Vatandaşlar kurbanlarını şehir ve beldelerde mezbaha ve kombinalar ile kurban komisyonlarının belirlediği kurban kesim yerlerinde kesebilecek. Önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde, kendi bahçesinde usulüne uygun olarak, çevreye zarar vermeden kesebilecek. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurban kesilmesi yasak. Kan, atıklar ve iç organların sokak ve caddelere bırakılmaması, evcil ve yabani hayvanlara verilmemesi, atıkların çıkarılamayacak şekilde çukura gömülerek imha edilmesi gerekiyor.

USÜLSÜZ KESİMLERE DİKKAT
Kurban Bayramın’nda, kurallara aykırı davranan ve önlemleri almadan atıkları toprağa atanlara 42 bin 232 TL, konutlarda atıkları toprağa veren her konut ve bağımsız bölüm için bin 51 TL, Diyanet İşleri Başkanlığının hükümlerine aykırı kesim yapanlara 2.281 TL., hayvanı korkutmak, acı çektirmek ve ehliyetsiz kişilerce kesenlere hayvan başı 981 TL idari para cezası uygulanacak.

KURUMLAR KURBAN BAĞIŞI ALIYOR
-Türk Hava Kurumu (THK) kurban derisi bağışı alıyor. www.thk.org.tr internet adresi veya 444 0 845 numaralı telefondan bağışlar alınıyor.
-Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) vekaleten kurban bedelini 570 TL. olarak belirledi. İnternetten losev.org.tr ile Alo Lösev 0532 755 06 60 ile 0312 447 06 60 numaralı telefonlardan bağış yapılabiliyor.
-TSK Mehmetçik Vakfı http://www.mehmetcik.org.tr/tr adresinden online bağış kabul ediyor. Kurban bedeli ise 600 TL.
-Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı yurt içi kurban bedelini 575 TL olarak belirledi. Yurt dışı kurban bedeli ise 400 TL. Online kurban bağışı kurumun web sitesinden alınabiliyor.
 


ARŞİV