Kadıköy'de 'Malala' konferansı

Kız çocuklarının okuması için yaptıklarıyla simgeleşen Malala Yuzufzay’ın graffitisini duvarına taşıyan Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Malala Konferansı düzenledi

21 Nisan 2016 - 14:15
Kaan DERTÜRK
Malala Yuzufzay, 11 yaşından beri kalemiyle, kanıyla, canıyla kız çocuklarının eğitim hakkını savunup, evrensel bir ikon oldu. Malala’nın dünyaya sorduğu soru çok can alıcı: “Neden birilerine silah vermek, kitap vermekten daha kolay?”… Hala dünyanın çeşitli bölgelerinde bu sorunun cevabını arayıp, kız çocukları için ilham kaynağı oluyor Malala… Aldığı onca tehdide rağmen yılmadı, amacından sapmadı. 15 yaşında Taliban tarafından vurulduğunda okul servisindeydi ama bu bile onu vazgeçirmeye yetmedi. Nobel Barış Ödülü almış en genç kişi ünvanına sahip oldu ve önümüzdeki Temmuz ayında 19 yaşına girecek.

MALALALI SOSYAL DESTEK PROJESİ
Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri de bu hayat hikâyesinden ve çalışmalarından ilham alıp Malala’yı okul duvarlarına taşıdı. Aslında her şey okul duvarlarının güzelleştirilmesi amacıyla graffiti yapılması fikriyle başlamıştı. Okul yönetimi, Mine Şen (Grafik Bölüm Şefi) ve Jülide Akça Özcan (Grafik Atölye Şefi) graffiti yapacak bir ekip arayışında olduklarından destek almak için Kadıköy Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Mukadder Çetiz ile görüştü. Çetiz de, National Geographic Channel ve Unicef Türkiye Komitesi tarafından yürütülen ve Kadıköy Belediyesi’nin de dahil olduğu “Kızlara Ses Ver” kampanyasından bahsedip Malala’nın graffitisi için büyük bir duvara ihtiyaç olduğundan bahsetti. Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de bu kampanyaya dahil oldu ve duvarını Malala’ya açtı.
Türk graffiti sanatçısı olan Highero önderliğinde Rulo Sanat ekibi yaklaşık bir haftadan kısa bir sürede Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin de katkılarıyla Malala’nın illüstrasyon portresini okul duvarına yaptı.

MALALA İÇİN KONFERANS
Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 19 Nisan Salı günü de Kadıköy Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Mukadder Çetiz, Highero ve Rulo Sanat Ekibi ve National Geographic Channel Türkiye İletişim Direktörü’nün katılımıyla bir konferansa ev sahipliği yaptı. Malala için yapılan etkileyici slayt gösterisini öğrenciler heyecanla ve ilgiyle izledi. Daha sonra National Geographic Channel’ın iletişim direktörü “Kızlara Ses Ver” kampanyasında bu zamana kadar neler yapıldığı anlattı. Sosyal sorumluluk projesi için ünlü isimlerle çekilen reklam filmi gösterildikten sonra Highero ve Rulo Sanat Ekibi bir konuşma yaptı; "Kız çocuklarının eğitimine destek olup, insanların ilgisini bu sosyal sorumluluk projesine çekmek için graffiti sanatının kullanılmasından memnuniyet duyduklarını" belirtti.

 

ARŞİV