Kadıköy, Vanlı kardeşlerini unutmuyor!

İki yıl önce 7.2’lik depremle, evleriyle birlikte yaşamları da yerle bir olan Vanlı depremzedeler 100 gündür açlık grevinde.

05 Aralık 2013 - 16:05
 

İki yıl önce 7.2’lik depremle, evleriyle birlikte yaşamları da yerle bir olan Vanlı depremzedeler 100 gündür açlık grevinde. Sebebi kendilerine kalıcı konut gösterilmeden konteyner kentlerden çıkartılmak istenmeleri. Önce elektrikleri sonra suları kesilerek konteyner kentlerdeki yaşamları giderek zorlaştırılan aileler havaların soğumasıyla birlikte, daha çok desteğe ihtiyaç duyuyor. 

Ülkenin gündemine bir türlü giremese de Vanlı depremzedelerin yaşadıklarını Kadıköylüler görmezden gelmiyor. Depremin olduğu andan itibaren büyük kampanyalar düzenlenen Kadıköy’de şimdi de Yoğurtçu Forumu öncülüğünde bir kampanya yürütülüyor. Tüm İstanbul forumlarının destek verdiği kampanya kapsamında ilk aşamada elektrikleri kesilen konteynerlere jeneratörler alındı; sıcak tutacak giysi ve kuru gıda yardımları da yolda! 

Semra ÇELEBİ

Fotoğraflar: Çetin GÜNEY

 Van'da 23 Ekim ile 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Van ve Erciş İlçesi'nde depremzedelerin geçici barınmaları için 34 konteyner kent kuruldu. TOKİ tarafından depremzeler için yapılan 15 bin 343 konutun geçen yıl 23 Ekim'de teslim edilmesinin ardından, konteyner kentler kademeli olarak kaldırıldı. Ancak bazı konteyner kentlerde, kiracı olan ve kendisine konut çıkmayan yaklaşık 500 aile mecburen yaşamlarını burada sürdürmeye devam etti. Devlet ise çareyi konteynerlerden çıkmayan depremzedelerin elektriklerini kesmekte buldu.  Erciş'te Alkanat konteyner kentinde elektrikten sonra sular da kesildi. Bu koşullarda yaşayamayan bazı aileler, akrabalarının yanına yerleşmek zorunda kaldı. Geriye kalan 60 depremzedeye ise bir hafta süre verildi.  Van Valiliği, hala dört konteyner kentte (Anadolu, Tahirpaşa, Kayaçelebi ve Alkanat) yaşamını devam ettirmeye çalışan 200'ün üzerinde evsiz/kiracı depremzede aileyi terke zorlamak için üç ay önce elektriklerini kestikten sonra çamaşırhane, kreş, mescit, çocuk oyun parkı gibi temel ihtiyaçlarını karşılayan konteynerleri söktü. Van merkezdeki Anadolu konteyner kentinde konut ve istihdam sorunlarına kalıcı çözüm talebiyle açlık grevi 27 Ağustos'ta, Tahirpaşa konteyner kentinde de 19 Ekim'de başladı. Açlık grevleri 4 Aralık itibariyle 100. gününe giren depremzedeler herkesin durumunun tek tek saptanmasını, ödeyebilecekleri koşullarda ev ve istihdamdan oluşan çözüm paketi getirilmesini istiyor.

 GEZİ RUHU VAN’LA DAYANIŞMADA
Gezi direnişi sonrası en aktif çalışma yürüten forumlardan biri olan Yoğurtçu Forumu, Van’a duyarsız kalmadı. Yoğurtçu Forumu’ndan çıkan kararla tüm İstanbul forumları Van ile dayanışmanın büyütülmesi, sorunlarının daha çok gündeme getirilip biran önce çözüme kavuşturulması için dayanışmayı büyütme kararı aldı.Önce çoğunluğu Yoğurtçu forumundan olan beş kişilik bir ekip kuruldu, sonra bu ekip Van’daki konteyner kentleri ziyaret etti. Altı gün kaldıkları konteyner kentlerde depremzedelerin sorunlarını dinleyip çözüm yollarını tartıştılar. En acil ihtiyacın “elektrik” olduğunu görüp İstanbul’a döner dönmez jeneratör arayışına girdiler. Şimdilik bir jenaratör bulundu ve Van’a gönderildi. Üç jeneratör daha gerekiyor. Ayrıca depremzedelerin kendilerini sıcak tutacak giysiye, ayakkabıya ve kuru gıdaya ihtiyacı var. Bunun için de bir kampanya başlatıldı. Kadıköy’de Van’la dayanışma gösteren birçok insan topladıkları eşyaları belirlenen merkezlere bırakıyor. Bunlar forumlar tarafından kolilenip Van’daki depremzedelere gönderiliyor. 

 FORUMLAR ARASI VAN DESTEK ÇALIŞMA GRUBU KURULDU
Van’a gidip konteyner kentlerde bizzat gözlem yapan ekipte bulunan Hakan Hopanoğlu ile Yoğurtçu Forumu’ndan Yaşar Özyüksel ve Günay Önalan ile konuştuk.

-Van’la dayanışmayı büyütme kararını nasıl aldınız?
Vanlı depremzedelerin konteyner kentlerde yaşadıkları zorluklar medyanın gündemine pek gelmedi ama yaklaşık iki ay öncebizim takip ettiğimiz ortamlarda Van’daki açlık grevinden haberdar olduk. Elektriklerin ve suların kesildiğini öğrendik. Bu konuyu biraz araştıralım dedik hem sosyal medyadan hem de çevremizde ulaşabileceğimiz insanlardan, kurumlardan. Aradık sorduk ama net bir bilgiye ulaşamadık. Daha sonra bizim Yoğurtçu Parkı Forumu’nun gündemine getirdik ne gibi çalışmalar yapalım diye. Arkadaşlar oy birliği ile kabul ettiler. Hatta tüm İstanbul Forumlarını kapsayacak şekilde bir çalışma yapalım dediler. Koordinasyon toplantısında Forumlar Arası Van Destek Çalışma Grubu diye bir grup kuruldu. 

-Bütün İstanbul Forumlarının ortak kararı oldu yani?
Evet, aynen öyle. Daha sonra Van Destek Çalışma Grubu olarak bir toplantı yaptık. Birçok forumdan gelen arkadaşlar vardı. Öncelikle bir ekip oluşturalım Van’a gidelim dedik. Oradaki durumu daha net olarak araştıralım istedik. Beş kişilik bir ekip kurduk ve 24 Ekim’de Van’a gittik. 

-Kimler var bu ekipte?
Dört arkadaşımız Yoğurtçu Forumu’ndan bir arkadaşımız da Üsküdar Doğancılar’dan. Biri benim Hakan Hopanoğlu, ticaret yapıyorum. Beyza Yılmaz, serbest çalışıyor. Ayşegül Seray, emekli. Çetin Güney, fotoğrafçı. Hazal Sevdim o da sağlıkçı.

 -Neler yaptınız neler yaşadınız Van’da?
Anadolu, Tahirpaşa, Kayaçelebi ve Alkanat konteyner kentlerine gittik ve gördük ki büyük sıkıntı var. En büyük problemse elektrik. Valilik elektrikleri kesmiş. Sonra suları kesilmiş. İnsanlar o soğukta dışarıya taş koymuşlar odunla yemek yapıyorlar, yıkanılacak suyu orada ısıtıyorlar. 

ŞİMDİLİK EN BÜYÜK SORUN ELEKTRİK

 -Sorun tam olarak ne orada, kalıcı konut gösterilmemesi mi?
Aslında insanlar bir direniş halindeler ve temel talep de kalıcı konut ama ilk etapta elektrik ve su sorunun çözülmesi gerekiyor. Buna bağlı olarak da insanların en azından yirmi metre kare konteynerlarda daha rahat bir hayat yaşamaları. 

-Sizin gözlemlerinize göre nasıl yaşıyor insanlar?
Çok kötü şartlarda yaşıyorlar. Anadolu konteynır kentte insanlar biraz daha göz önünde. Ali Ahi diye bir arkadaş var orada konteyner kentin grev sözcüsü. O biraz daha etkili bir arkadaş. Anadolu kentte daha fazla insan kalıyor diğerlerine göre. Dolayısıyla oraya biraz daha fazla yardım geliyor ama onlar da yeterli değil. Çünkü sadece giyim kuşamla yiyecekle olacak bir durum değil; çocuklar okula gidemiyorlar, yıkanamıyorlar, ders çalışamıyorlar, oyun oynayamıyorlar hiçbir şey yapamıyorlar. Diğer konteyner kentlerdeki durum çok daha vahim. Özellikle Kayaçelebi gerçekten çok beter durumda. 18 aile kalıyordu 15’e düşmüş. Her geçen gün dirençleri düşüyor ve azalıyorlar. Biz Anadolu konteyner kente gittiğimizde 92 aile vardı şu anda 70’e düştü. Her geçen gün de azalacak. Nasıl düşüyor? İnsanlar gidip de başka bir yerde oturmuyor, mesela yedi kişilik bir aile üçü amcasına gidiyor iki tanesi teyzesine gidiyor, böyle dağılıyor aileler. 

 -Sizden talepleri ne oldu?
Elektriği nasıl çözeceğiz? Temel talepleri bu, kalıcı konut konusunda da ciddi destek istiyorlar. Bizim forumlar olarak bu konuda çok da yapabileceğimiz bir şey yok ama en azından bir eylem yaptık. Dediğim gibi kalıcı konut temel talepleri devletten ama ilk etapta günlük hayatlarını devam ettirebilecek ihtiyaçlarını istiyorlar, onun dışında istihdam talepleri var, iş talepleri var.

 - Siz orada altı gün kaldınız. Altı günün sonunda bir rapor hazırladınız mı?
Rapor hazırlanıyor. Biz orada tek tek insanlara yaklaşık 700-800 tane form doldurttuk “ihtiyacın, adın soyadın, boyun, kilon ” vs sorulara yanıtları aldık. Şimdi bu ihtiyaçlara göre bir de yardım kampanyası başlattık. Yaklaşık 10 gündür sosyal medyada duyuldu. Haftasonunda yüz koli civarında yardım göndereceğiz.Konteyner kentler için de jeneratör gerekiyor. Bunun için çeşitli kurumlarla görüştük, bir tan jeneratörü Van’a gönderdik. Gerekli olan üç jeneratör için de gönüllü bir kurumdan söz aldık. Onları da bu hafta içinde göndereceğiz.  

VANLI DEPREMZEDELER İÇİN İHTİYAÇ LİSTESİ:
Vanlı depremzedelerle yapılan görüşmeler sonrası acilen ihtiyaç duyulan malzemeler şunlar: Battaniye, uyku tulumu, kışlık kazak, bot ve mont, atkı-bere-eldiven, pantolon eşofman, iç çamaşırı, çorap, çocuk bezi, çocuk maması, kadın pedi, okul çağındaki çocuklar için okul malzemesi ve kuru gıda. Bu malzemeleri Kadıköy’de şu adreslere bırakabilirsiniz:

Karin Kafe-Bar
Caferağa Mah. Kadife Sok. No: 35 Moda

Yeldeğirmeni Don Kişot Evi
Karakolhane Cad. Duatepe Sok. Yeldeğirmeni

Şahkulu Sultan Dergâhı
Merdivenköy Mah. İmam Ramiz Tekkealtı Sok. No: 7 Kadıköy

Van'a destek için her türlü bilgiye aşağıdaki numaralardan ulaşabilirsiniz:

0532 275 92 55 / 0532 261 65 20


ARŞİV