Kadıköy, Gezi'de yitirdiklerini hiç unutmayacak!

Gezi direnişi sırasında yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ın ismi Moda Eski Havuz Meydanı’nda, Eskişehir’de dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın ismi ise Yeldeğirmeni’nde bir parkta yaşayacak.

06 Mart 2014 - 08:23
Semra ÇELEBİ
 
Gezi direnişi sonrasında İstanbul’un en güçlü mahalle örgütlenmelerine ev sahipliği yapan Kadıköy, direnişte yitirdiklerini de unutmuyor.
Gezi Parkı direnişinin başladığı ilk günlerde Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nden yürüyüşe geçen kitle arasında bulunan ve bir aracın çarpması sonucu direnişte yaşamını yitiren ilk kişi olarak tarihe geçen 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş ile Eskişehir’deki eylemler sırasında polisin müdahalesi sonrası sığındığı ara sokakta sivil polisler ve esnaf tarafından dövülerek öldürülen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’ın adı Kadıköy’ün meydan ve parklarında yaşayacak.
Birkaç ay önce Kadıköy’de bulunan mahalle forumları, Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi Fadime Ayvaltıaş’ın da katıldığı kitlesel bir yürüyüş yapmış, Eski Moda Havuz Meydanı’nın adının “Mehmet Ayvaltıaş Parkı” olarak değiştirilmesini istemişti. Kısa bir süre önce yaşamını yitiren Fadime Ayvaltıaş’ın “Mehmet Ayvalıtaş Meydanı” pankartını taşıdığı ve pankartın meydana asıldığı eylemden sonra meydanın adı bu şekilde anılmaya başlamıştı. Kadıköy Belediye Meclisi de halkın fiili olarak verdiği “Mehmet Ayvalıtaş Meydanı” adını “oybirliğiyle” resmileştirdi.
3 Mart Pazartesi akşamı olağan toplantısını yapan Kadıköy Belediye Meclisi, mahalle dayanışmalarının ve Kadıköylüler’in “Mehmet Ayvalıtaş Meydanı” talebini görüştü. CHP’li üyelerin önerisiyle Meclis’te görüşülen teklif  oy birliğiyle kabul edildi. 

ÖZTÜRK: “FADİME ANANIN BİZE VASİYETİYDİ”
Meclis kararıyla, 13 Aralık’ta hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi Fadime Ayvalıtaş’ın son arzusunun da gerçekleştiğini belirten Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk şunları söyledi:
“Uzun süredir Kadıköylüler, Gezi Direnişinden sonra toplanan forumlar ve sosyal medya üzerinden bana ulaşanlar, Moda Havuz Meydanı’nın adının Mehmet Ayvalıtaş olması konusunda taleplerini iletiyorlardı. Bu talepler Meclisimizin dünkü oturumunda teklif olarak görüşüldü ve oy birliği ile de kabul edildi. 20 Kasım 2013 akşamı aralarında Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi Fadime Ayvalıtaş, babası, kardeşleri ve yurttaşların olduğu bir grup Moda Havuz Meydanı’nda basın açıklaması yapmış, bu meydanın adının Mehmet Ayvalıtaş olmasını istemişlerdi. Hatta Fadime Ana, Mehmet Ayvalıtaş Meydanı yazılı bir pankart taşımış, ‘Mehmet adalet ve özgürlük için yaşamını yitirdi’ demişti. Fadime Ana ne yazık ki 13 Aralık’ta yani, Moda’ya gelmesinden kısa bir süre sonra hayatını kaybetti. Biz, Fadime Ana’nın o günkü sözlerini vasiyet kabul ettik. Meclisimiz de oy birliği ile bu talebi resmileştirdi. En kısa zamanda Mehmet Ayvalıtaş Meydanı tabelasını koyacağız.”

FADİME ANA MEYDANDA PANKART TAŞIMIŞTI 
Aralarında Mehmet Ayvalıtaş’ın ailesinin de olduğu çok sayıda kişi 20 Kasım Çarşamba akşamı Kadıköy Altıyol’da bir araya gelmiş, Moda Eski Havuz Meydanı’ndaki heykele “Mehmet Ayvalıtaş Meydanı” pankartı asmıştı. O günden beri meydanın adı fiili olarak Mehmet Ayvalıtaş Parkı olarak anılmaya başlamıştı.

YELDEĞİRMENİ’NDE ALİ İSMAİL KORKMAZ PARKI
Kadıköy Belediyesi, Yeldeğirmeni Dayanışması ve mahalle halkının, mahallenin tek parkın “Ali İsmail Korkmaz Parkı” adının verilmesi talebini de kabul etti.
Gezi direnişi sonrasında mahallede park olmadığı için açık otoparkta forumlarını gerçekleştiren Yeldeğirmeni Dayanışması, yürüttüğü mücadele sonucunda otoparkın bir bölümünün parka dönüştürülmesini sağlamıştı. Daha sonra forumlar havalar kötüleşinceye kadar bu parkta yapıldı. Mahalle parkının adı da forum tartışmalarında kararlaştırıldı. Kadıköy’ün futbol takımı Fenerbahçe’nin sıkı bir taraftarı olan, Fenerbahçe taraftarlarının “Ali İsmail Korkmaz Fenerbahçe yıkılmaz” diyerek adına marşlar yazdığı Ali İsmail Korkmaz’ın adının parka verilmesi konusunda karar alındı.
Mahallelinin esnafın ve Dayanışma üyelerinin parka Ali İsmail’in verilmesine dair taleplerini içeren imzaları geçen hafta Kadıköy Belediyesi’ne ulaştırıldı.
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk,  Mahalle sakinlerinin talepleri doğrultusunda dilekçe ile başvuru yapıldığını belirterek, “Yeldeğirmeni’ndeki park küçük ama yeni bir park. Mahalle sakinleri parka Ali İsmail Korkmaz isminin verilmesini istedi. Biz de bundan mutluluk duyduk.” dedi. 

AÇILIŞ  23 MART’TA AİLENİN KATILIMIYLA OLACAK
Yeldeğirmeni Dayanışması, Ali İsmail’in ailesini parkın açılışına davet etti. İskele Sokak’ta, Kadıköy Belediyesi’nin restore ederek sanat merkezine dönüştürdüğü eski Fransız Kilisesi’nin karşısında bulunan parkın açılışı 23 Mart Pazar günü, Ali İsmail’in ailesi, arkadaşları, dayanışma ve taraftar grupları ile mahalle halkının katılımıyla gerçekleşecek.

ARŞİV