Kadıköy DİRENİYOR!

18. yüzyıla kadar Kadıköy’ün mesire yeri olan Yoğurtçu Parkı, artık doğrudan demokrasinin hakim olduğu, Gezi ruhunu yaşatanların buluşma noktası!

28 Haziran 2013 - 09:49

Haber ve fotoğraflar: Gökçe UYGUN-Semra ÇELEBİ-Ertuğ AKGÜN-Denis BELGER
Sadece Türkiye'yi değil dünyayı sarsan Gezi Parkı direnişi tüm ülkeye coşkuyla, inatla, kararlılıkla yayılıyor... Ülkenin hemen hemen her kentinde sokaklarda eylemlilik sürerken, polisin Gezi Parkı’na yaptığı müdahale ile parkı boşaltıp “halka açması” üzerine, memleketin her parkı Gezi Parkı oldu adeta... Türkiye parkları artık farklı bir örgütlenmeye ev sahipliği yapıyor; forumlar aracılığıyla doğrudan demokrasi çalışmaları... Halkın forumlarda biraraya geldiği merkezlerden biri de elbette ki Kadıköy. Gezi direnişine en başından beri en yoğun desteğin verildiği İstanbul ilçesi olan Kadıköy, şimdi de Anadolu yakasının forum merkezi oldu. Forumların merkezi Yoğurtçu Parkı olsa da Kadıköy’ün hemen hemen her parkında forumlar yapılıyor.
 
YOĞURTÇU KOMÜNÜ!
Peki 18 Haziran'da başlayan ve her akşam gerçekleştirilen Kadıköy Yoğurtçu Parkı Forumu'nda neler oluyor? Bu soruya yanıt vermeden önce biraz Yoğurtçu'nun ortamını anlatmak gerek. Direnişçilerden “temizlenmeden” önce Gezi Parkı'na gittiyseniz bilirsiniz, adeta mini bir komün kurulmuştu orada. O komünün biraz daha küçüğü şimdi Yoğurtçu’da. Devrim Bakkal’larda ücretsiz yiyecek içecek bulunuyor, kütüphanede takas usülü kitap alışverişi yapılıyor. Parka gelen eli boş gelmiyor, herkes elinden geldiğince gönlünden koptuğunca malzeme getiriyor. Kilimler paylaşılıyor, yiyecek-içecekler paylaşılıyor, fikirler paylaşılıyor... Velhasıl hayat paylaşılıyor Yoğurtçu’da...
Her gece 21.00’da ses çıkarma protestosuyla başlayan forumda herkes ama herkes konuşabiliyor. Tek şart 3 dakikayı geçmemesi, zira her akşam binlerce kişinin geldiği bu buluşmalarda herkese eşit söz hakkı vermek gerekiyor. Tabi bir de konuşmalarda cinsiyetçilik, ırkçılık, ötekileştirme yok. Çevreyi çok rahatsız etmemek için de alkış yasak, alkışlar ve tepkiler sessiz el hareketleriyle yapılıyor. forumda tartışılan konular ise çeşitli; forumların geleceği, gündemdeki konular, yerel yönetimler ve yaklaşan seçimler, mahalli sorunlar... http://parklarbizim.blogspot.com adresinde yer alan forum notlarından öne çıkanlar şöyle;
-Temmuz’da bankadan para çekme eylemi.
-Mahalle meclisleri kurulması.
-Atölye çalışmaları yapılması.
-DirenGezi dergisi gibi Kadıköy için de bir dergi çıkarılması.
-Ayrımcılık ve şiddet içeren her türlü ifadenin kullanılmaması.
-Forum alanının temiz tutulmas.ı
-Başta Kuşdili ve Haydarpaşa olmak üzere Kadıköy'ün sorunlarına sahip çıkılması.
-Yoksul mahallelerde çocuklar için yaz okulları açılsın.
-Yoğurtçu Parkı’nın adı Sarısülük Parkı olsun.
-Sosyal medyaya ulaşamayanlar için broşürler basılsın.
 
KADIKÖY ETHEM'İN HESABINI SORDU
Ankara'da Ethem Sarısülük'ü katleden polisin serbest bırakılması tüm Türkiye’de olduğu gibi Kadıköy'de de büyük yankı buldu. 24 Haziran Pazartesi günü sosyal medya üzerinden haberleşen Yoğurtçu Parkı forumcuları, “Ethem’in katili serbestken, Kadıköy sessiz duramaz” diyerek acil bir eylem organize etti. Forumun yapılmasına çok az bir zaman kala organize edilen yürüyüşe binlerce kişi katıldı. “Katiller halka hesap verecek” sloganıyla Yoğurtçu’dan yola çıkan eylemciler, “Ethem mezarda katili nerede”, “Ethem’in katili AKP'nin polisi” ve “Tayyip istifa” sloganlarıyla tüm Moda’yı, Barlar Sokağı’nı geçerek Boğa’ya, oradan da Rıhtıma yürüdü.
 
“DİREN KADIKÖY” PANKARTIYLA TAKSİM’E
Yoğurtçu Parkı’nda 21 Haziran akşamı yoğun bir kalabalık vardı. Günlerden Cuma olmasının da etkisiyle yüzlerce insan parkın dört bir köşesini doldurmuştu. İlk gündem maddesi de Taksim Dayanışması’nın 22 Haziran Cumartesi günü Gezi direnişinde yaşamını yitirenler için Taksim meydanına karanfil bırakma eylemiydi. Önce Kadıköy’de buluşup gitme üzerine fikirler tartışıldı, sonra da güzergâh belirlendi. Son karar, saat 17.00’de Altıyol Boğa’da buluşup bayraksız flamasız tek pankartla yürümek oldu.
22 Haziran Cumartesi saat 17.00’de Altıyol Boğa’nın önünde yüzlerce insan buluştu, önlerinde tek pankart vardı: “Diren Kadıköy”. Karanfiller ellerde, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş ve Abdullah Cömert’in fotoğraflarıyla yürüyüşe geçildi. Alkışlarla ıslıklarla etraftakiler korteje çağrıldı. Çevredekiler de desteklerini esirgemedi.
Karaköy vapuruna binmeden önce, “Milli iradeye saygı” mitinglerine ücretsiz yolcu taşındığı hatırlatıldı, hep birlikte ücretsiz ulaşım hakkı kullanılarak akbil basmama eylemi yapılması kararlaştırıldı. Artık Karaköy vapuru da eylem alanıydı; yolculuk boyunca sloganlar ve marşlar eksik olmadı.
Karaköy’den yürüyüşe devam edildi. Önce Tünel’e, Tünel’den de Taksim meydanına kadar yüründü. Yürüyüş boyunca yapılan katılımlarla sayı binleri buldu. Binlerce insan “Diren Kadıköy” pankartı arkasında, alkışlar eşliğinde Taksim meydanına giriş yaptı. En çok atılan slogansa “Diren Taksim Kadıköy seninle” idi.

ARŞİV